IVAN DEČAK

'S kćeri Ditom najradije gledam crtiće ili hvatam golubove'

08.10.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Za nekoliko dana izlazi novi album grupe Vatra 'Zmajevi na vjetru', a njen frontmen Ivan Dečak otkrio nam je kako skladaju pjesme te kako na njih reagira njegova kći Dita

Prošlo je petnaest godina od prvog singla Vatre 'Vrati se'. Sve kasnije pjesme dizale su ih korak po korak, krčile put pjesmi kao što je 'Tango' koja je bila najveći hit prošle godine te jedna od najslušanijih pjesama u hrvatskom radijskom eteru. Ponavljanje njenog uspjeha ne opterećuje ih pri stvaranju novih pjesama.

'Zašto se ponavljati u bilo kojem pogledu? Plan je i dalje pisati pjesme. 'Tango' je napisan, a sada smo u potrazi za novim emocijama, tonovima i riječima', kaže Ivan Dečak. Do sad su objavili šest studijskih albuma i jedan EP, održali brojne koncerte i osvojili nagrade, od kojih posebno mjesto zauzimaju Porini. Kroz svoju karijeru imali su suradnju s brojnim kolegama - Damirom Urbanom na pjesmi 'Tremolo', Miletom Kekinom u pjesmi 'Anđeo s greškom', Ljubicom Gurdulić iz grupe Svadbas na 'Ima li budnih', a s novim albumom napravili su iznimku.

'Naša klavijaturistica Irena Celio-Cega 'gostovala' je na pjesmi 'Zaboravim', sve ostale pjesme s albuma donose naramak iznenađenja', izjavio je.
Novi album 'Zmajevi na vjetru' koji će biti objavljen u ponedjeljak, donosi svježi zvuk.

'Provjereni recept, barem u našem slučaju, ne postoji. Konstantno smo u ekspediciji, u potrazi za novim egzotičnim začinima. Okusite 'Zmajeve na vjetru' i podarit ćete svojim osjetilima neke nove izazove', poziva frontman Vatre. Kad je u fazi skladanja, sve oko njega je potencijalni okidač za pisanje pjesme.

'Od osobnih iskustava, preko iskustava svojih bližnjih, do vijesti koje nam stižu s druge strane planeta', pojasnio je. Da može, ne bi ništa mijenjao u dosadašnjoj karijeri grupe.

'Glazba je putovanje, a na putovanju uvijek doživiš lijepe i ružne trenutke. Sretan sam što još uvijek putujemo i dok putovanje traje, bit ću zadovoljan', kaže. Uz glazbene obaveze imao je vremena za nedavno snimanje modne kampanje talijanskog brenda Antony Morato.

'Vjerujem da našu publiku prije svega zanimaju naše pjesme, pa ćemo se i u budućnosti truditi pisati iskreno. Vizualni identitet također je bitan, ali ne i presudan, a s našom glazbom čini vatrenu cjelinu', ističe.

Otkrio je da kći Dita, koju je dobio u 12-godišnjoj vezi s djevojkom Ninom Celio-Cega, itekako reagira na njihovu glazbu.
'Kad god čuje pjesmu Vatre na radiju ili televiziji, automatski ostavlja sve i plesom razvali stan', kaže Ivan.

S Ditom provodi svaki slobodni trenutak, a najradije skupa gledaju crtane filmove i 'Dobro jutro Hrvatska' ili hvataju golubove po trešnjevačkom placu. Kad ne radi, druži se s bliskim prijateljima i obitelji.
'To su sitne radosti koje najkvalitetnije ispunjavaju život', ističe.