IVA VISKOVIĆ KRIŽAN

'Zakoračila sam u novi svijet i nitko nije sretniji od mene'

26.08.2015 u 10:46

Bionic
Reading

S glumicom i pjevačicom Ivom Visković Križan koja je prije četiri mjeseca postala prvi put mama male Mine porazgovarali smo o majčinstvu, snimanju njezina posljednjeg filma 'Zbog tebe' Anđela Jurkasa, glazbenoj karijeri koja se zahuktava i bendu Neud koji uz Ivu čine jedan Njujorčanin i Francuz. U životu ove jedinstvene glumice puno je novosti, ali ih ona pokušava zadržati samo za sebe

Gluma, glazba ili majčinstvo? Za Ivu Visković ovo treće trenutno je najvažnije, a ostalo će polako opet zauzeti svoje mjesto u njezinu životu. Prije četiri mjeseca 30-godišnja glumica i pjevačica postala je majka djevojčice koja je dobila ime Mina i zasad je sve podređeno tom malom biću koje za Ivu i njezina supruga, glumca Filipa Križana, znači samo i jedino - sreću.

'Ovog ljeta isključila sam se iz svega i samo sam mama. Nitko sretniji od mene. Zakoračila sam u jedan novi svijet i svaki je dan za mene iznenađenje. Prvi dani uz bebu bili su besani, ali brzo sam se suočila sa svime i sad cijenim svaki trenutak', kaže Iva. Početak ljeta provela je u svojoj rodnoj Makarskoj, a sredinom kolovoza sa suprugom i kćeri krenula je put Istre odakle su korijeni Filipa Križana. 


Iva sa suprugom i kćerkom ovog ljeta u Makarskoj

O poslu zasad ne razmišlja, no ono na što je trenutno najviše ponosna, a malo tko o tome nešto zna, osim Ivinih prijatelja, jest njezino glazbeno putovanje izvan granica Hrvatske. Naime, Iva je članica internacionalnog benda Neud koji, uz nju, čine jedan Njujorčanin i Francuz. Sve se, kaže, dogodilo slučajno. Čuli su njezin glas, zaljubili se u njega i krenuli sa snimanjem albuma. Već su izdali dva koja se mogu kupiti na webu, a italo/space disco glazbeni je stil kojim su zadobili brojne obožavatelje u Europi i SAD-u. Nastupali su u Berlinu, Amsterdamu, Budimpešti...

'Neud je neki naš electro povratak u disco osamdesete. Uživam u tome što radimo, sve se nekako poklopilo. Prošle godine bila sam u New Yorku gdje smo snimili neke materijale, bio je to nezaboravni provod za moj 30. rođendan. Nakon povratka u Hrvatsku ostala sam trudna i evo me sad, imam sve što sam nekad priželjkivala sebi - obitelj, bend i moj mali doprinos filmskoj i kazališnoj sceni. Kad je kazalište u pitanju, predstavu 'Mrzim istinu' Olivera Frljića smatra svojim najdražim glumačkim projektom.

'Predstava je trebala biti nekakva vrsta eksperimenta, a postala je hit i jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u povijesti hrvatskog kazališta. Vrlo brzo je našla svoj put do publike. Volim raditi s Oliverom, glumcima dopušta veliku slobodu i mogu samo reći da mi je bila čast surađivati s njim', kaže Iva čiji ćemo posljednji film 'Zbog tebe 'Anđela Jurkasa uskoro vidjeti i u kinima.

'Bilo je to prijateljsko snimanje s velikom ženskom postavom. Svi smo se međusobno poznavali pa je atmosfera bila poput nekog tuluma. Ja sam možda bila najmanje raspoložena od svih jer sam tad bila u trećem mjesecu trudnoće, no unatoč svim preprekama, baš smo se dobro zabavili, ali i naradili'.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli dogodila se premijera još jednog filma u kojem Iva ima glavnu ulogu. Riječ je o dugometražnom prvijencu 33-godišnjeg redatelja Ivana Livakovića 'Svinjari'. Film u kojem Iva glumi novinarku, kroz vizuru jednog ovisnika na duhovit je način zagrebao dublje od nekih površnih dojmova o skorojevićima, turbofolku i medijima... Riječ je o satiri i parodiji na današnji potrošački način življenja, ispraznost, narcisoidnost i  na spremnost da se olako pogazi vlastito dostojanstvo radi kratkotrajne slave i novca.

Iako je s jednom od njezinih najboljih prijateljica, Ivanom Roščić, dijeli sličan glumački put, trenutno dvije glumice imaju druge teme za razgovor, osim novih filmskih uloga i glazbenih izazova.

'U isto smo vrijeme postale mame pa su nam djeca sad prioritet u razgovorima. Sretna sam što će Mina i Toma odrastati zajedno i što zajedno dijelimo sva majčinska iskustva. Nekako je u mojem životu, u posljednje dvije godine, sve sjelo na svoje mjesto i jedino što želim jest da ovi dani potraju što dulje', zaključuje Iva.


Iva i Filip Križan zajedno su više od pet godina, a u braku šest mjeseci


Susret s Arsenom na otvaranju Noir festivala u Velvetu prije četiri godine