REVIJA RECIKLIRANE ODJEĆE

Mirela Holy kao hrvatska Vivienne Westwood

03.07.2015 u 13:40

  • +19

Modna revija ORaH-a Upecaj staru haljinu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Bionic
Reading

ORaH je sinoć organizirao modnu reviju pod nazivom 'Upecaj staru haljinu' na kojoj je 14 afirmiranih i neafirmiranih dizajnera predstavilo kreacije iz otpadnih i recikliranih materijala. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy tvrdi kako je cirkularna moda u inozemstvu trend

Mirela Holy početkom prošlog mjeseca s dizajnericama Ivanom Popović i Teom Stanković najavila je inovativnu kampanju ORaH-a 'Upecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto - Krug mode'. Tada je pozvala modne dizajnere i stiliste da se prijave na njihov natječaj i naprave kolekcije iz starih odbačenih odjevnih predmeta i recikliranim materijalima, tkaninama koje se tretiraju kao smeće.

'Zadovoljna sam revijom. Neki od dizajnera koji su se predstavili već su poznati javnosti. I sljedeće godine ćemo ići s cirkularnom revijom. Ove smo imali prekratak rok pa ćemo početkom sljedeće godine pozvati dizajnere puno ranije da se mogu pripremiti na kvalitetniji način', kazala je predsjednica ORaH-a saborska zastupnica i saborska zastupnica Mirela Holy.

U promociju cirkularne ekonomije krenuli su modnom industrijom jer ona počiva na ideji linearne ekonomije u kojoj se sve više priča, odnosno stalnih izmjena trendova, kupnje nove odjeće i novih odjevnih predmeta.

'Cirkularna ekonomija revolucionaran je koncept u razvijenim zemljama. Ona sve proizvode koji cirkuliraju ne tretira kao smeće već kao resurs za stvaranje novih proizvoda ili proizvode kojima se može produljiti vijek trajanja. Poznati strani dizajneri već su počeli promovirati taj koncept. Perjanica je cirkularne mode Vivienne Westwood. I Levi's je počeo ulagati u ekološku proizvodnju, pozivaju potrošače da ne peru proizvode tako često te educiraju kupce kako da tretiraju proizvode', kaže Holy. I sama često prekraja svoje odjevne predmete.

'Za haljine za koje mi godinama stoje u ormaru i skupljaju prašinu shvatim da ih mogu prekrojiti pa ih odnesem krojačici jer ja nažalost ja više ne stignem šivati. I onda taj odjevni predmet kojem je udahnut novi život zbilja dugo nosim. Imam puno odjeće, ali nikad je ne bacam. Osim one koja se stvarno ne raspadne i bude neupotrebljiva', kaže kroz smijeh.

Najviše nosi crnu boju jer se u njoj najbolje osjeća.
'Ako sam dobro raspoložena, onda ću odjenuti nešto crno, a ako nisam baš tako dobre volje, bit ću u bojama', otkrila je. Omiljeni su joj odjevni predmet tunike.

'Volim kombinirati stvari. Primjerice volim kombinirati haljine ili tunike na hlače. Dosta mi se sviđa istočnjačka moda. Kod mode volim jednostavnost i neobične krojeve', rekla je.

Budući da je moda njezina ljubav iz mladih dana voli posjećivati modna događanja, posebno kad se predstavljaju mladi dizajneri.
'Volim hrvatske dizajnere i ima ih ima jako puno dobrih. Puno nosim Xseniu dizajn, Charlie, Max, Link', izjavila je. Smatra da se svatko treba odijevati u ono što mu se sviđa i što odražava njegovu osobnost bez obzira na to kako drugi ljudi gledaju na to.

Upravo je njezin stil bio na meti kritičara kada se pojavila na političkoj sceni.

'U politici je važan kvalitetan sadržaj onoga što radiš i da to bude u javnom interesu, a to kakvu frizuru imaš i kako si našminkan, stvarno nema veze s onim što radiš', ističe. Po njoj ima puno zanimljivih odjevenih osoba na javnoj sceni.

'Ima puno dobro odjevenih političarki. Recimo, kolegica Romana Jerković ima dobar modni stil', rekla je. Otkrila je kako joj, kad se treba spremiti za izlazak treba 15 minuta da se našminka i pet minuta da se odjene.


Mirela Holy zadovoljna je sinoćnjom revijom


Na reviji je predstavljena haljina od starih košulja


Od dvije stare nastala je nova haljina