DAN HRVATSKIH VODA

Poznati podržali akciju čišćenja voda diljem Hrvatske

30.05.2015 u 17:46

  • +17

Eko akcija Dan hrvatskih voda

Izvor: Promo fotografije / Autor: RED agencija

Bionic
Reading

Velikom akcijom čišćenje voda diljem Hrvatske obilježen je treći po redu Dan hrvatskih voda u organizaciji udruge za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA i fondacije Princ Albert II od Monaka

To je najveća ekološka akcija do sad u kojoj je u čišćenju voda u čak 20 gradova sudjelovalo više od stotinu ronioca.

Od 10 sati ove subote do poslijepodneva čistile su se rijeke, jezera i morsko dno u Rijeci, Zadru, Zagrebu, Varaždinu, Petrinji, Slavonskom Brodu, Trogiru, Sisku, Iloku te brojnim drugim gradovima, s finalnom svečanosti i akcijom čišćenja u samom središtu Splita – na Rivi. Cilj ovog projekta je podići razinu svijesti o potrebi očuvanja naših voda i konstantnoj zaštiti i čišćenju okoliša. Na splitskoj rivi, podršku ovom nacionalnom ekološkom projektu, uz poznatog ronioca Kristijana Curavića, dale su i brojne poznate osobe: Doris Pinčić, Jagoda Kumrić, Meri Cetinić, Ivo Amulić i klapa Rišpet.

'Jako sam ponosan što je iza nas još jedan uspješan Dan hrvatskih voda, a posebno mi je drago što smo ovdje na splitskoj rivi održali finalnu manifestaciju i pokazali ovim primjerom kolika je važnost akcija čišćenja podmorja. Zahvalan sam ponajviše kolegama roniocima i ronilačkim centrima koji su se uključili u ovu akciju. Njih je danas više od stotinu zaronilo i dalo svoj doprinos čišćenju okoliša i naših voda', izjavio je Kristijan Curavić, ronilac i osnivač udruge GUWAA.

Zapanjujući su podaci, dodao je Curavić, koji pokazuju da je Jadransko more drugo u Europi po kvaliteti i čistoći, ali jednako tako je drugo po onečišćenosti raznim otpadom koji se nalazi na morskom dnu. Akcija pod geslom Zajedno za čiste hrvatske vode odvijala se tijekom cijelog svibnja u Konzum trgovinama gdje su svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda dali svoj doprinos ekološkoj akciji čišćenja voda. 'Vode su naše veliko bogatstvo i ne smijemo ih uzimati zdravo za gotovo. Rekla bih da imamo obavezu prema prirodi i okolišu ponašati se odgovorno i ovim akcijama trudimo se podsjetiti na to', kazala je Miranda Mladin, marketing menadžerica Henkel Adria, Laundry & Home Care Division.

Značaj ovog velikog ekološkog projekta prepoznao je i Konzum. 'Nažalost, nije me oduševilo što smo sve pronašli na morskom dnu i koliko je zapravo onečišćeno. Ove akcije pokazuju kolika je potreba da se slične ekološke aktivnosti kontinuirano provode', izjavila je Nera Tomić, direktorica Sektora upravljanja kvalitetom i okolišem u Konzumu. Svoju podršku Danu hrvatskih voda dao je i Grad Split kao domaćin ovogodišnje finalne manifestacije.