MARIJAN BAN

'Ponekad sam sretan, ali više sjetan'

06.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Poznati splitski kantautor na ovogodišnjoj dodjeli Porina nastupa uz kolegu Davora Gopca, a za tportal je otkrio zbog čega je ovih dana imao razloga za slavlje, piše li nove pjesme i kako se nakon dugo godina našao u ulozi učitelja

Dobiti Marijana Bana na telefon prije podneva nemoguća je misija, no imali smo sreće jer, kako kaže, sinoć je legao rano - u dva poslije ponoći umjesto u pet ujutro - pa je danas uživao i u pravoj jutarnjoj kavi. A i bura koja je zapuhala podno Marjana rastjerala je južinu, a poznato je da onda ništa ne staje na put Splićanima i dobrom raspoloženju. Povod za razgovor bio je Tjedan Porina u Splitu, čije je otvaranje pjesnik dalmatinskog pop realizma obilježio podizanjem porinovske zastave na Pjaci. I to zasluženo, jer tko je više obilježio Split svojim pjesmama posljednjih 20 godina nego Ban i Daleka obala.

'Ove godine na Porinu Gobac i ja imamo najkraći nastup ikad. Još nismo sve uvježbali, ali ovaj put nećemo svirati - mislim da ćemo najavljivati', u šali će 52-godišnji glazbenik koji je nakon raspada Daleke obale okupio bend Diktatori. A to su, kaže, redom zgodni, dobri i vrlo mladi momci zbog kojih se nakon toliko godina na bini našao u ulozi mentora.

'I moram vam priznati da me to veseli. Učim ih, savjetujem, uče i oni mene, odašilju dobre vibracije, družimo se,  a sve je to važno ako želite napisati dobru pjesmu', kaže Ban, dodavši kako u njemu još ima volje i želje za neki novi hit.

'Teško je danas u ovim vremenima biti sretan, ali evo, baš danas to jesam. Inače me pere sjeta. Oraspolože me more i jedrenje te sin i kći koji su prije nekoliko dana diplomirali ekonomiju i arhitekturu. Pjesme koje imam u glavi. Uvijek nešto pišem u svojoj glavi', opisuje Ban svoje pjesničko stanje bez papira i traženja nadahnuća. Ono se dogodi i tako će kod njega biti uvijek.

'Drago mi je da su mi djeca odabrala svoj put. I ja sam diplomirao strojarstvo, ali sudbina je htjela drugačije', kaže Ban.