NOVA MONODRAMA

Što to povezuje Neru Stipičević i Fridu Kahlo?

20.02.2015 u 16:46

Bionic
Reading

Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Ciudad de Mexica

U zagrebačkoj galeriji Velvet, dvije večeri za redom, Nera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu 'FreeDA' i oduševila sve prisutne.
Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv 'FreeDA' govori o sadržaju predstave, o autoričinoj potrebi da se umjetnički oslobodi – slobodna DA!

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica skriva. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u liku Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom.

Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Ciudad de Mexica.

Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana, tako da autorski tim čine uz nju kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i drugi.