DARIJA MIKULANDRA O PRIJATELJICI

'Odlazak Edite Majić izazvao je u meni šok i tugu'

25.01.2015 u 12:50

Bionic
Reading

Novinarka Darija Mikulandra prisjetila se Edite Majić, svoje prijateljice koja je ove subote proslavila 45. rođendan daleko od doma, obitelji, prijatelja i rodnog Splita. I tako posljednjih 11 godina, koliko dugo je bivša hrvatska kazališna i filmska glumica posvećena redovničkom pozivu

Edita Majić, hrvatska časna sestra karmelićanka, bivša hrvatska kazališna i filmska glumica ove subote obilježila je 45. rođendan, uoči kojega je njezina prijateljica, novinarka Darija Mikulandra na Facebooku objavila zajedničkufotografiju uz koju ga joj je čestitala. Kada smo je nazvali zakomentar, kazala je da njihovo prijateljstvo seže u 1989, kada je započelo u Splitu.

Punih 11 godina nije vidjela prijateljicu, aposljednjih godina nije ni u kontaktu s njezinom obitelji, no uskoro jenamjerava posjetiti u Španjolskoj. 'Ne znam kako izgledaju ti susreti,koliko vremena imamo i na koji način, ali bili su neki zajedničkiprijatelji pa ću se pripremiti', kaže Darija i prisjeća se kako jereagirala kada joj je Edita 2004. rekla da odlazi. 'Bila samjako tužna, obuzeli su me istovremeno šok i tuga, ali njezina srećaipak je na prvom mjestu. Drago mi je da je sretna', objašnjava.

Edita je odabrala samostan Tereze Avilske u Španjolskoj, u kojem časne sestre ne razgovaraju s vanjskim svijetom ni međusobno, hodaju bose i spavaju na slamnatom krevetu.

Neposredno prije odlaska Edita je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objasnila razloge odlaska, a tada je priznala kako nije odgojena u vjeri, već da je samo krštena. 'Odlučila sam se zato jer ljubim Boga i ljubim ljude, a također zato jer znam da je Bog onaj koji me najviše ljubi. Ja mu želim uzvratiti istom mjerom; svojom ljubavlju odgovoriti na njegovu, i kao što se on predao za sve ljude, pa i za mene, odlučila sam mu predati i darovati svoj život. Predati život, znači predati ono što je uistinu naše, a to je sloboda; Bog nas u svojoj ljubavi zove k sebi, ali nam ostavlja slobodu da odluku sami donesemo', rekla je tada Edita, čije je redovničko ime Edita Marija od Križa.