GLUMAC POJASNIO

Evo što je Leon Lučev sa Sinčićem radio na deložaciji!

15.01.2015 u 11:57

Lučev

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Bionic
Reading

Među aktivistima Živog zida koji su jutros u zagrebačkoj Dubravi pokušali spriječiti deložaciju obitelji Vezaj-Lovrić bio je glumac i producent Leon Lučev koji je ondje došao snimiti prve kadrove za svoj kratki igrani film 'Krik'

Šibenski glumac Leon Lučev (44) bio je jutros među aktivistima Živog zida koji su na sve načine pokušavali spriječiti deložaciju socijalno ugrožene obitelji Vezaj-Lovrić u zagrebačkoj Dubravi. No umjesto podrške, Leon je za tportal.hr objasnio da je ondje bio samo objektivni promatrač.

'Bio sam ondje kao redatelj koji je sa snimateljem došao snimiti prve kadrove za svoj kratki igrani film. Bavit će se trenutačnom situacijom u zemlji, deložacijama i ovrhama i svime o čemu mnogi šute. Zasad mu je radni naslov 'Krik'', objasnio nam je Lučev dodavši kako je danas kao čovjek i kao umjetnik teško ostati imun na mračne događaje koji se isprepliću u Hrvatskoj.

'Pokušao sam na licu mjesta objektivno doživjeti tu situaciju i shvatio da su svi na kraju samo ljudi. Oni kojih se izbacuje iz njihovog doma, policajac kojem je naređeno da to napravi i kojem bi se sutra moglo dogoditi isto. Jedan sam od onih koji nije glasao na ovim predsjedničkim izborima, no moram reći da me zaintrigirala pojava Ivana Vilibora Sinčića kao i mnoge druge. Taj dečko je samo govorio istinu, a znate da je nju uvijek bilo najteže prihvatiti. Živimo u teškim vremenima i mislimo da nam ne može biti bolje od ovoga, ali može. Moramo početi mijenjati vlastita uvjerenja. Trebamo se prestati bojati i pobuniti. Pošteno pobuniti. Evo, u Španjolskoj su prestali s deložacijama jer se policija ujedinila i odbila poslušnost da izbacuju ljude na ulicu. Ova lažna demokracija samo uz nas može postati istinita. Ja sam počeo od sebe, ukazat ću na nju onako kako najbolje znam', kaže Lučev.


Leon se posljednjih godina bavi i filmskom produkcijom. Naime, sa suprugom Jasmile Žbanić prije sedam godina osnovao je produkcijsku kuću Živa, a glumi najviše u filmovima zemalja u regiji. Jedan od posljednjih filmova koje je snimio i na koji je jako ponosan je 'Krugovi' srpskog redatelja Srđana Golubovića, o humanosti u vrijeme rata. Film je proglašen jednim od najuspješnijih filmova nastalih na području bivše Jugoslavije posljednjih godina. Tim povodom na pitanje vjeruje li u pravdu na ovom svijetu Leon je za jedne hrvatske medije odgovorio:

'Pravda ne postoji. Što je to pravda? U čije ime ide pravda, koje je mjerilo pravde? Postoji istina, postoji ljubav, to su neke stvari koje mogu biti univerzalne. Pravda – nisam siguran. Mislim da je trenutačno mnogo veće pitanje da svi zajedno prije spavanja promislimo u kakvom bismo društvu htjeli živjeti i što su kvalitete tog društva. Jer prije nekih 150 godina neki čovjek ujutro se probudio i rekao: 'Jao, ja bih letio!' I svi su mu rekli da je velika budala, međutim, frajer je napravio avion. Počevši graditi neko kvalitetnije i moralnije, ljudskije, istinitije društvo, morat ćemo zasigurno svi početi maštati. Kad se neke od tih ideja spuste na zemlju, bit će utopija, ali ćemo neke stvari od te utopije i uspjeti realizirati', rekao je Leon pa stoga ne čudi što se baš on danas našao među aktivistima Živog zida.