GRIJESI MLADOSTI

Zvone Boban: Krao sam bonove za menzu i švercao kazete

30.03.2016 u 12:55

Bionic
Reading

U jučerašnjoj emisiji HTV-ovog talk showa Satirikon Tarik Filipović ugostio je jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, Zvonimira Bobana te glumačke zvijezde Vedrana Mlikotu i Kseniju Prohasku. Odlična atmosfera protekla je u razgovorima o odrastanju u dalmatinskom zaleđu koje ih je obilježilo, a Bobanu je ovo bilo prvo pojavljivanje u emisiji zabavnog karaktera nakon dugo vremena

'Nisam najbolji gost za tvoj tip emisije, ali ću se potruditi', već je u samom staru objasnio bivši kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije. U emisiji je otkrio kako ga je Imotski kao grad u kojem je rođen i odrastao obilježio za sva vremena, a kako je stariji - to mu više nedostaje.

'Kompleksi i nesigurnost su me oduvijek pratili, ali sam kao dječak od 14 godina čitao strip Niper. U njemu se radi o malenom engleskom dječaku koji je krenuo prema nogometnim zvijezdama i nekako sam se s tim likom povezao', kazao je Boban nadovezujući se na svoje početke u Zagrebu.

Kroz smijeh je otkrio i kako su kao klinci u internatu nogometne škole krali bonove za menzu u Šubićevoj ulici.

'Novce koje smo imali bi potrošili na flipere i igrice. A prodavao sam i švercane kazete TDK i Maxwell koje je švercao jedan šofer iz Münchena. Duran Duran, Michael Jackson, svega je tu bilo, iako sam ja slušao Azru i rock. I kada bi šofer donio kazetu, dao bih mu novac, uzeo dupli kazić i šajbaj! I onda sam po školi prodavao kazete', kroz smijeh je prepričao Boban.

Za sebe kaže kako je bio pravi prototip imoćanske budale, a da se danas bori s tisućama imotskih ja i kako je tek sada, što je stariji, svjesniji koliko ga je rodno mjesto odredilo i učvrstilo. Ipak, podijelio je i nekoliko obiteljskih anegdota koje se još uvijek prepričavaju.

'Jednog dana je otac došao doma, a sestra od tada nekih petnaestak godina se pripremala za spoj s tadašnjim dečkom, današnjim mužem. Obukla je kraću haljinicu, a kad je otac došao, prekrižio se rukama. Otac ju je upitao - bogati, šta je to?! Ona je sramežljivo odgovorila - pa ništa se ne vidi, a on će - znam da se ne vidi, ali daješ do znanja!' prepričao je Boban i nasmijao čitavu publiku.

Odličnoj atmosferi nadovezao se glumac Vedran Mlikota koji je kazao kako se s Bobanom upoznao u osnovnoj školi kada su njihove škole igrale jedna protiv druge.

'Pobijedili su 1:0 jer je on zabio gol', kazao je Mlikota te nastavio koliko je i njega odredilo odrastanje u Zagvozdu, ali i nestašne situacije.

'Počinio sam najgoru pljačku u povijesti Zagvozda - pljačka kapelice svetog Nikole. Nije bilo love, a stalno smo kupovali sladoled kod lokalnog slastičara pa smo frend i ja potrgali metlu i na dršku nalijepili magnet i tako pecali novčiće. Ubrzo su me stigle dvije kazne: proljev od sladoleda i stari me po guzici namlatio', kroz smijeh je rekao Mlikota.

Za kraj im se pridružila glumica Ksenija Prohaska koju su prozvali vlaškom princezom.

'Rođena sam u Splitu, ali odrasla na periferiji u Dujmovači. To je bio teritorij gdje su dolazili Vlaji koji su se spremali u Split i tako je nastao Vlajland. A Poljičani su, kako je moja baba govorila, Vlaji Deluxe!' otkrila je svoje obiteljske šale Prohaska.

Za kraj je Mlikota odrecitirao emotivnu pjesmu 'Imotski' koju je napisao Boban osobno, a koja je nastala na njegovom putu za Milano.

'Na cesti mi se prispavalo, pa sam stao sa strane. Sanjao sam Imotski i tako je nastala pjesma', zaključio je Boban malenu crticu iz svog života s kojom je oduševio Tarika i sve prisutne.