PREMIJERA 'SLUČAJNOG PROLAZNIKA'

Zreli pionirski korak u treću filmsku dimenziju

07.05.2013 u 23:21

Bionic
Reading

U utorak je u Cineplexxu Centra Kaptol održana zagrebačka premijera prvog hrvatskog 3D filma 'Slučajni prolaznik', u režiji Joze Patljaka

Zagrebačka premijera okupila je veći dio ekipe filma na čelu s redateljem i producentom Jozom Patljakom. Zbog profesionalnih obveza s premijere su izostali tek glavni glumci Elizabeta Kukić i Igor Hamer.

Slučajni prolaznik' osnovnim je tematskim slojem duboko uronjen u našu stvarnost. U centru je priče mladić (Igor Hamer) sa socijalnog dna koji preživljava skupljanjem boca. No to je samo okvir priče koja se poput vira rotira oko sadističkog odnosa starije supatnice (Elizabeta Kukić) uz dodatni kriminalistički sloj s pripadajućim mafijašem (Slaven Knezović) i njegovim udaračima (Neven Aljinović - Tot).

Tako oblikovan, film ne nudi kopanje po smeću u potrazi za plastikom kao društvenu novinu, već skupljače boca predstavlja itekako živim i prisutnim društvenim slojem. Toliko prisutnim i ekspandirajućim da je u nj prodrla i do jučer elitistička mafija, stvorivši novu hijerarhiju društvenog dna.


Kao što prihvaća skupljanje boca našom stvarnošću, film jednakom promišljenošću donosi 3D u hrvatsku kinematografiju. Redatelj i producent Jozo Patljak treću filmsku dimenziju ne prihvaća tek novinom sedme umjetnosti u funkciji scenskih efekata, već realnošću suvremenog filma. 3D u filmu ne progovara napadnošću niti efektnošću na prvu loptu, već trodimenzioniranjem fotografije u funkciji trodimenzioniranja radnje. Dodamo li tome da je fotografija čista i jasna, 3D nenapadan, već vizualno ugodan, a na mjestima artistički zaigran, dojma smo da je hrvatska kinematografija sa 'Slučajnim prolaznikom' napravila zreli pionirski korak u svijet treće filmske dimenzije.

Pomak u artistički izričaj prisutan je u filmu i redateljski, i vizualno, i glumački, čime se ublažava možebitna napadnost socijalnog sloja. Najnaglašenije je pomaknuta uloga Elizabete Kukić čija antijunakinja pleše na granicama ludičnosti i groteske. Igor Hamer je protagonista oblikovao dosljedno, gotovo mazohistički trpećim, dok je Neven Aljinović – Tot glavnog udarača obogatio vrlo zgodnom (artikulacijskom) profinjenošću. Slaven Knezović bio je standardno uvjerljiv kao mafijaš i osoba koja zna gdje, kad, kako i koga podmazati.

Prvi hrvatski 3D film kreće u redovitu kinodistribuciju u četvrtak 9. svibnja, a prije toga, u srijedu čitajte na tportalu što su o filmu rekli njegovi akteri: Neven Aljinović – Tot, Slaven Knezović i Goran Grgić.