POZITIVAN KONCERT

Žestok susret mladosti i zrelosti začinjen - folkom

02.12.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Ovogodišnji Pozitivan koncert u prepunoj velikoj dvorani Doma sportova ponovo je uspješno svrnuo pažnju javnosti i mladosti na opaku sidu, u isti vrijeme ponudivši vrlo zanimljiv i žestok susret friške i nešto zrelije rock glazbe

Tradicionalno glazbeno otvaranje prosinca, Pozitivan koncert, organiziran povodom Svjetskog dana borbe protiv side, ove je godine rasprodano nekoliko dana prije same svirke. Velika dvorana Doma sportova planula je na zanimljivu četvorku koju su činili One Piece Puzzle, Brkovi, Let 3 i Hladno pivo.

Odmah na početku recimo da u silnoj masi mladih, mlađih, najmlađih i ponešto starijih ljubitelja pravog rock zvuka nitko nije ostao prikraćenih rukava. I sve to dodatno omotano plemenitim ruhom nenametljivog upoznavanja desetak tisuća duša sa sidom kroz 'upute' o prenošenju i neprenošenju bolesti i poruke poznatih svjetskih zvijezda poput Bona Voxa, Magica Johnsona i drugih na video zidu.

Na samom, vrlo ranom rokerskom početku, nešto prije 20 sati, malobrojnu publiku je prodrmao riječki industrial pop bend One Piece Puzzle, uspješno se boreći protiv praznine Doma sportova opakim zvukom i ženskim vokalom. Vrhunac prvog nastupa bila je završna pjesma, provokativni hit 'puzzlića' 'Derem! Rokam! Guzim!'.

Prva seoba publike, koja se dotad uglavnom zagrijavala na Trgu sportova, dogodila se za nastupa turbo punk folk benda Brkovi. Bend koji je prije Pozitivnog koncerta prepunio Boogaloo i Dvorište Jedinstva privukao je prvenstveno brojnu mladež koja je naizust znala sve riječi pjesama. Upravo današnjoj mladeži Brkovi se i obraćaju spojem opakog i vrlo uvjerljivog punk zvuka nadograđenog folk prizvukom u glasu i rimovanim stihovima.

U furioznom ritmu, koji je razbijao tek frontmen Shamso 69 ponekad duhovitom, češće nategnutom i iritantnom komunikacijom s publikom, tehničarima i ostalima, nizali su se brkati hitovi 'Kurvo prokleta', 'Usamljen oženjen', 'Nisi me bila vrijedna', 'Nisam ja za tebe', 'Opasno se drogiram' te 'Hoću da budem svoj'. Ova potonja nam se čini ipak utopijom, jer načinom na koji Brkovi spajaju punk i folk ne zvuči nimalo 'svojim', već kalkulantski svačijim, kao mudro uokvirena slika današnjeg žestokog glazbenog duha. Da su na dobrom tragu, pokazali su ujedinjeni zborski glasovi mladih pankera s irokezama i brkatih fanova benda s 'paperjem' ispod nosa.

Nakon mladih nada uslijedio je opako moćni i uvjerljivi Let 3 koji nas je svojim nastupom podsjetio na svoje najbolje dane i na najbolje Fiju Briju trenutke. Kad smo kod Fiju Briju, Pozitivan koncert je upravo ono što toliko silno nedostaje Zagrepčanima – koncert u kojemu se osim slušanja omiljenog benda, šeće 'šetnicom' Doma sportova, susreće poznate ljude, upoznaje nepoznate, druži uz piće, bez žurbe i jurcanja.

Vratimo se letovcima. Sve one koji su očekivali neki skandal, riječki dečki su 'riješili' na samom početku. Otvorili su koncert pjesmom s albuma u izradi 'Hvala ti, Kriste', u kojoj su ih podržale cure iz Le Zbora, odjevene u svećeničke halje. Uslijedila je punokrvna, čvrsta i opako uvjerljiva 'best of' set lista, od 'Vjernog psa', '999', 'Mamne baneta', Tazi tazi', 'Alam iđazi' i 'Profesora Jakova' preko kazališne 'Omađijaj me' (na kojoj su im se pridružili dečki iz predstave 'Kiklop'), opako moćne 'Drame' te zborskih izvedbi 'Djeteta u vremenu' i 'Izgubljenih' do 'Riječkih pički' na bisu.

Shamso 69

Za razliku od zborskog pjevanja na Brkovima, koje je bilo nešto višeg glasa, zbor koji je pratio gotovo svaku pjesmu Leta 3 bio je dubok, čvrst i moćan, što pokazuje da su se mladcima pridružili oni iskusniji fanovi, silno željni letovaca. Još jedna bitna razlika razdvaja Brkove i Let 3. Dok Riječani folk elemente koriste u svrhu ironiziranja i podsmjehivanja, provlačeći ih u melodiji, Brkovima je folk način glazbene komunikacije uz koji su se, kao mladi dečki, i razvijali.

Osim folk elemenata, Brkove i Let spaja i razdvaja još jedna točka – frontmen. I Shamso 69 i Prlja posjeduju frontmensku karizmu, no dok Shamso poprilično pili po njoj, često pametujući uprazno, Prlja pjevačku karizmu savršeno demonstrira u pjesmi, gdje nosi publiku prepuštenu njegovom sigurnom glasu. U modnom kutku dodajmo kako su obojica odabrala sličnu modnu kombinaciju – Shamso srebrnu šljokičastu majicu, Prlja vruće hlačice istoga dezena.

Nakon generacijskog sraza između Brkova i Leta 3 uslijedio je bend za sve generacije, Hladno pivo. Iščekivani s napetošću, Mile i dečki su – pomalo razočarali. Iako su krenuli obećavajuće s 'Nije sve tako sivo', 'Pjevajte nešto ljubavno' i 'Ne volim te', ubrzo su se okrenuli svom aktualnom albumu 'Svijet glamura', koji se očito još nije stopio s publikom te ju je u već kasni sat pomalo primirio. Istina, mrtvilo nije vladalo, već je razbijano žestokim stvarima poput 'Teško je ful biti kul', 'Šank', 'Bačkizabre Stuhpa šeja', veselicom 'Zimmer frei' i sentišem na HP način, 'Dao bih sve', ali dojma smo kako je Dom sportova s Pivom ipak bio na putu prema dolje.

Dodajmo kako je, nakon podužeg bisa Hladnog piva, organizator koncerta napravio lijepu gestu u čast nedavno preminulom Tusti, pustivši u trenutku kad su se palila svjetla stvar Kud Idijota Kad sunce opet zađe'.

Na kraju, Pozitivni koncert, osim što je i ove godine nenametljivo, a bučno osvrnuo pažnju javnosti i mladosti na opaku sidu, opasne kutke iz kojih vreba, ali i lažne opasnosti koje joj se lijepe, ponudio je vrlo zanimljiv susret mlade i nešto starije žestoke glazbe. Ujedno je pokazao koliko je snažan utjecaj izvršio turbo folk, koji ne djeluje samo u Ludnicama i sličnim prostorima, već se čvrsto učahurio i u nešto naizgled nespojivo – punk.

Let 3: Drama, Zagreb gori