TALENT OSLOBOĐEN

Završili 19. Filmska revija mladeži i 7. Four River Film Festival

21.06.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Nakon pet dana posvećenih filmu dočekali smo i sretan kraj. Sinoć su najboljima dodijeljene nagrade, a žuta priča završena je popratnim programom 'Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima', debatom i dodjelom nagrade Žute zastave te cijenjene publike

Nastavno na program koji se održao u utorak, jutros je Gradski muzej ponovno postao meka međunarodnog filma. Tako se u sklopu programa 'Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima' predstavio DokuMa – međunarodni festival dokumentarnog filma koji je prvi put održan 29. svibnja i 1. lipnja 2014. godine u Makarskoj. Ciljevi te suradnje su multikulturalizam i stvaranje platforme za razmjenu ideja i iskustava. Natjecateljski program festivala sadrži kratke dokumentarne filmove, dok nenatjecateljski program uključuje različite retrospektive i interaktivne sadržaje, kao i hvaljene dugometražne dokumentarce.

Međunarodni festival dokumentarnog filma mjesto je ustupio talijanskom Giffoni Film Festivalu koji je izgrađen na ideji Claudija Gubitosija, a posvećen je vraćanju filma iz najniže pozicije koju je imao još u ono vrijeme u poziciju koja mu pripada - visokokvalitetnog žanra sposobnog da 'prodre' na tržište.

Posljednja manifestacija predstavljena u sklopu opsežnog programa bilo je predstavljanje MICE by Jordi El Mussol - novog festivala posvećenog djeci i mladeži održanog u Valenciji u Španjolskoj. Naime, riječ je o međunarodnoj izložbi obrazovnog filma koju organizira kulturno društvo Jordi el Mussol uz suradnju ostalih subjekata te predstavlja velik izazov u teškim vremenima u kojima danas živimo. Festival prikazuje kratke filmove obrazovne tematike iz cijelog svijeta, uz sudjelovanje voditelja prestižnih međunarodnih festivala i članova svjetskih sveučilišta i organizacija.

Nakon šarolikog programa orijentiranog na manifestacije i programe namijenjene srednjoškolcima, u GK-u Zorin dom održana je debata na temu potiču li suvremena tehnologija i društvene mreže nasilje među mladima.

Netom prije podneva, afirmacijska i negacijska ekipa morale su raspraviti kako koristimo suvremenu tehnologiju, služi li nam ona isključivo za zabavu, komuniciranje i olakšavanje života ili se, kao i svako oruđe, veoma lako pretvara u – oružje? Negacijska grupa u svojim argumentiranim izjavama pokušala je dokazati da sve ovisi o tome kakva si osoba.

'Primjerice, nekome nož služi za rezanje kruha, a nekom drugom kao oružje za nanošenje boli. Dakle, neće društvene mreže utjecati na to jesi li agresivan, već si jednostavno takva osoba', bila je samo jedna u nizu izjava negacijske grupe.

Afirmacijska je, pak, tvrdila da novi mediji potiču nasilje, jer internet i društvene mreže olakšavaju osobama da budu nasilni. Profesorica psihologije na Učiteljskom fakultetu Majda Rijavec donekle se složila i s jednom i drugom grupom. Kao ekspert za psihološka ponašanja objasnila je da su djeca i u stvarnosti nasilna te naglasila da se mladi i na internetu onda tako ponašaju.

Ocjenjivački sud srednjoškolaca sastavljen od mladih filmofila iz različitih zemalja - Makedonije, Italije i Turske, tzv. Mali žiri, odlučio je da je afirmacijska skupina bolje argumentirala svoje stavove i tako odnijela pobjedu.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival u Karlovcu i ove su godine, peti put zaredom, dodijelili nagradu Žuta zastava. Tim jedinstvenim priznanjem mladi filmaši u natjecateljskom programu pozivaju se da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. Nagradu Žuta zastava ove godine nose kući naši gosti s Festival filma Zenica iz Bosne i Hercegovine za film 'Amar', a odluku o tom filmu jednoglasnu su donijeli također članovi malog žirija.

Nagradu medijski predstavlja emisija o filmu za djecu i mlade 'Kokice' u proizvodnji Hrvatske televizije, koja već dvanaestu sezonu promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta, filmsku kulturu te nove i klasične filmove namijenjene mladim, ali i odraslim ljubiteljima sedme umjetnosti.

Filmu 'Zemlja po zemlja', ekipe Happy baby iz Rusije, nagrada za najbolji animirani film pobjegla je za dlaku. Zato su organizatori ove godine baš tom filmu odlučili uručiti Posebno priznanje kao filmu koji nije ostavio ravnodušnim ni žiri, a ni publiku koja je nagradila film 'Hladnokrvno'. Tako se grupa filmaša iz Sesveta kući vraća s dvjema nagradama - nagradom publike i one za najbolji igrani film u revijskoj konkurenciji.

Prije samog zatvaranja uz pjesmu, ples i već tradicionalno bušenje festivalskih žutih balona, prikazani su uraci s četiriju prethodno održanih filmskih radionica i možemo vam reći - klinci stvarno nisu markirali!

Samo jedan pogled na ovogodišnji bogati program Revije i Festivala i bit će vam jasno da talent sigurno nije ostao u mraku. Program 'Nekada laureati Revije i Festivala, a danas?' tako je dobio još nekoliko potencijalnih kandidata za buduća izdanja. Nakon pet dana gledanja pregršt kvalitetnih filmova, uzimamo kratki predah, a nakon toga prelazimo na izradu i planiranje sljedećeg izdanja – 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala koji će se održati sljedeće godine od 23. do 27. lipnja u Karlovcu.