U KINIMA: 'PRASKOZORJE - 2. DIO'

Završila 'Sumrak Saga'!

16.11.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Posljednji nastavak korektno zaokružuje seriju ekranizacija knjiga Stephenie Meyer donoseći čak i poneko umjereno zanimljivo iznenađenje

Stiglo je, eto, i veliko finale 'Sumrak sage'. Ekranizacija drugog dijela 'Praskozorja' dosljedno zaokružuje serijal čiji golemi komercijalni uspjeh treba respektirati, ali kojeg su istinski voljeli samo najstrastveniji fanovi. Dovoljno je pogledati prosječne ocjene filmova serijala na Internet Movie Databaseu: posljednji nastavak, koji u trenutku pisanja teksta ima ocjenu 5,4, najbolje je ocijenjen dio serijala, a jedino još prvi film ima ocjenu iznad 5. Za usporedbu, čak i ne baš jako omiljeni nastavci 'Transformersa' imaju bitno veće ocjene – 'dvojka' je na 5,9, a 'trojka' se može podičiti sa sasvim respektabilnih 6,3.

Drugi dio 'Praskozorja' svakako je dinamičniji od prvoga, u kojem je superdetaljan prikaz priprema za vjenčanje te samog vjenčanja dvoje glavnih protagonista, Belle (Kristen Stewart) i Edwarda (Robert Pattinson), bio razvučen do granice negledljivosti, a isti je slučaj bio i s prikazom Belline mukotrpne trudnoće. U novom filmu neke se stvari još uvijek razvlače dulje nego što bi trebalo, no to nije iznenađenje – već na temelju prvog dijela bilo je više nego očigledno kako tu zapravo nema priče za ukupno četiri sata, koliko iznosi ukupno trajanje ekranizacije 'Praskozorja'.

Nakon što se Bella na kraju prvog dijela napokon pretvorila u vampiricu, na početku drugog dijela pratimo njezino upoznavanje s novostečenim moćima, kao i superbrzo odrastanje njezine i Edwardove kćeri Renesmeé, koja valjda samo u nekoliko mjeseci izrasta do veličine starijeg djeteta (Mackenzie Foy, koja je glumi u najvećem dijelu filma, nedavno je navršila 12 godina). Renesmeé će, međutim, postati i uzročnik potencijalno smrtonosnog obračuna Cullenovih s moćnim klanom Volturi. Naime, vampirica Irina (Maggie Grace) prilikom dolaska u posjet Cullenovima izdaleka vidi igru Belle i Renesmeé i pogrešno pomisli kako je djevojčica 'besmrtno dijete', što nije dozvoljeno vampirskim zakonima (djeca pretvorena u vampire vječno zadržavaju svoj uzrast, a zbog dječje hirovitosti nemoguće ih je kontrolirati što je kroz povijest znalo imati itekako krvave posljedice). Ni ne pomislivši da bi možda mogla provjeriti je li to što joj se učinilo zaista istina, Irina odlazi u Italiju obavijestiti vođu klana Volturi, Ara (Michael Sheen), koji pokreće svoje snage prema Forksu s ciljem da unište Renesmeé, dok Cullenovi grozničavo traže način kako da ih uvjere da Renesmeé ne predstavlja opasnost.

Redatelj Bill Condon i scenaristica Melissa Rosenberg uglavnom kompetentno pokrivaju manjak pravih dramskih zbivanja, a neke njihove promjene u odnosu na izvornik prilično su lucidne, pogotovo dosjetka kojom su završnicu učinili daleko spektakularnijom - i nasilnijom - nego što je u originalu (neki prizori mogli bi biti previše žestoki za mlađe gledatelje). Zahvaljujući tomu, drugi dio 'Praskozorja' svakako jest gledljiv, ali to je i najveća pohvala koja mu se može uputiti. Glumačke interpretacije u najboljem su slučaju korektne, vizualni efekti bolji su nego u prijašnjim filmovima, ali zaista nisu impresivni, a to se odnosi i na ostale aspekte produkcije.

Drugim dijelom 'Praskozorja' kompletirana je ekranizacija serijala Stephenie Meyer, ali teško da ovo znači i oproštaj od 'Sumraka' – producentima ne manjka opcija za spin-off projekte, a ne treba isključiti ni da se za koju godinu krene i u rad na novim nastavcima. Mnogi se mogu radovati na tu pomisao, a mnogi će strahovati od toga - no zaista neće biti nikakvo iznenađenje ako u bliskoj budućnosti dočekamo nove avanture Belle i Edwarda.