DONALD SUTHERLAND

'Za Hrvatsku me veže najpotresnije životno iskustvo'

18.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Tijekom travnja glumačka ekipa akcijske krimi drame 'Bez granica' snimala je u Rovinju. Tada nam je kanadski glumac, koji je među ostalim proslavljen ulogama u filmovima 'Dvanaestorica žigosanih', 'M.A.S.H.' i 'Igre gladi', za tportal ispričao sve o snimanju treće sezone serije te uspomenama na Istru u kojoj je boravio prije 47 godina. I ondje zamalo umro

Iako je na snimanju kriminalističke serije 'Bez granica' ovog travnja u Rovinju na setu slovio kao najveći mrgud te je izluđivao kolege svojim sitnim primjedbama, glumački veteran Donald Sutherland (80) u razgovoru za tportal pokazao se kao pravi džentlmen, topla i pristupačna osoba s jedinstvenim smislom za humor.

'Nema razloga da me se plašite iako, znate, ja svojim gardom sve preplašim', poručio je na početku razgovora u šali 80-godišnji glumac. No čim mu je postavljeno pitanje o njegovom psu koji ga prati i na snimanjima diljem svijeta, Sutherland je brzo pokazao svoju nježniju stranu. Boravak u Istri ove godine nije bio njegov prvi posjet Hrvatskoj. U Istri je, naime, bio i prije 47 godina, kada je snimao film 'Zlato za odvažne', a ono što se tada dogodilo obilježilo mu je život.

'Tada sam skoro umro. Razbolio sam se i pao u komu te iskusio kliničku smrt na pet sekundi. Bilo je to neobično iskustvo jer sam u jednom trenutku vidio svjetlo na kraju tunela i osjetio sam kako se krećem prema njemu. Pogledao sam dolje i gledao svoje beživotno tijelo. No nisam htio otići, nisam želio umrijeti. Producenti su mojoj supruzi poslali telegram s porukom da ne dolazi u posjet jer mi nema spasa i da će moje tijelo brodom poslati kući. Bio sam u bolnici šest tjedana, a nakon toga sam nastavio snimati', prisjetio se glumac.
 
Osamdesetogodišnji Kanađanin tijekom snimanja je s Goranom Višnjićem posjetio i Vižinadu, a prije dvije godine bio je u Umagu. 'Hotel u kojem smo snimali 'Zlato za odvažne' bio je zatvoren, a u vrijeme Jugoslavije i Tita bio je jedini u kojem se moglo kockati i piti alkohol. Ništa drugo ne prepoznajem osim hotela jer se sve ostalo ondje promijenilo', rekao je.

Za našeg glumca ima samo riječi hvale. 'Goran je vrhunski glumac. Velik je profesionalac i bila mi je čast snimati s njim', tvrdi Sutherland. Nada se da će i sljedeće godine snimati u Hrvatskoj jer mu se jako sviđa hrana koju je kušao, a naročito riba: 'Sve što jedete ovdje fantastično je. Posjetio sam nekoliko restorana i oduševljen sam.'

U srpnju je proslavio 80 godina i pola stoljeća karijere tijekom kojih je snimio preko 150 filmova i televizijskih serija. Za svoj doprinos glumačkoj profesiji 1978. dobio je visoko kanadsko državno odlikovanje Order of Canada. Za ulogu u televizijskoj seriji 'Građanin X' 1995. dobio je Zlatni globus i nagradu Emmy, a 2011. dobio je zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. Nesuđeni kipar, iako je većina njegovih vršnjaka u mirovini, danas ne pomišlja odustati od glumačkog posla.

'Meni i dalje nije dosadno u ovom poslu. I dalje osjećam strast za glumom i divno mi je', ističe.

Nikada se, kaže, nije sramio uloga u TV serijalima, a pogotovo ne danas, kada je televizija postala mnogo kvalitetnija. 'Kada sam stigao u Veliku Britaniju, 1957, bilo je četiri TV-kanala, a sada ih ima 200. To je fascinantno', izjavio je. U Londonu je upisao akademiju za glazbu i dramsku umjetnost koju je pohađao sedam mjeseci. Potom je otišao u škotsko kazalište Perth Repertory Theatre, u kojem je upoznao filmaše, pa je 1964. dobio prvu filmsku ulogu u hororu 'Dvorac živih mrtvaca'.

Danas mu je žao što zbog obaveza više ne stigne ići u kino. 'Akademija mi svake godine pošalje sve filmske naslove i rado ih pogledam, ali mi je žao što ih ne mogu pogledati u kinu, u kojem je doživljaj puno bolji', ističe.

Glumac je u trećem braku s glumicom Francine Racette, kojom se oženio 1972. Uz blizance Rachel i Kiefera, koje je dobio u četverogodišnjem braku sa Shirley Douglas, s Francine je dobio tri sina – Rossifa, Angusa i Roega. Sva djeca su se okušala u glumi, no samo je najstariji Kiefer ostvario karijeru poput oca.

'Želim znati sve o životima svoje djece, ali su oni već odrasli i ne daju mi da ih previše pratim. Zato uživam na zajedničkim ručkovima, na kojima se ispričamo sve do najsitnijeg detalja o novostima i aktualnostima. Jako mi je važna tradicija obiteljskog zajedništva', rekao je glumac.


Donald je uživao radeći i družeći se s Goranom Višnjićem


S trećom suprugom Francine Racette


Samo je najstariji Donaldov sin Kiefer ostvario karijeru poput njegove


Pamtimo ga iz filma 'M.A.S.H.'


U znanstvenofantastičnoj akcijskoj drami 'Igre gladi' glumio je predsjednika Snowa