FATHER 'ONE EON'

Vrhunski heavy metal bend zaslužuje svjetsku karijeru

06.12.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Bez imalo dileme, napokon možemo potvrditi da imamo vrhunski heavy metal bend koji komotno može funkcionirati na top ljestvicama diljem svijeta jer njihov drugi album 'One Eon' nije samo potvrda njihove kvalitete, već ulazak u sam vrh najboljih metal bendova koji, uz dobar menadžment i jaku podršku svoje diskografske kuće, mogu osvojiti svijet

Možda je takva jedna izjava pretjerana, ali samo za one koji nisu imali još prilike poslušati, i to glasno, drugi album riječke grupe Father 'One Eon'. Nakon što su svojim debi albumom 'Inspirita' osvojili domaću publiku te ozbiljno zainteresirali metalce diljem Europe i iskreno oduševili rock kritičare magazina poput Metal Hammera, Talk Magazinea, Sandman Magazinea itd, Riječani su dobili vjetar u leđa i shvatili da njihov metalni entuzijazam ima sve šanse da ne ostane samo lijepo sjećanje na dane zaluđenosti sladostrasnim metal rock partijanjima, već ozbiljan životni poziv ispunjen neskrivenom strašću sviranja i stvaranja glazbe.

Ozbiljno se posvetivši promociji debi albuma te uz pomoć poduzetnog menadžera održali su preko 150 koncerata diljem Europe na kojima su se kalili, prolijevajući krv, znoj i suze. Father je pridobio možda i najvećeg fana – Brucea Dickinsona, frontmana grupe Iron Maiden koji ih je od samog početka redovno promovirao u svom radio showu na BBC-ju hvaleći ih na sva usta.

I nakon takvog vatrenog početka bez zadrške, niza komplimenata i samosvjesnog stava o kvaliteti koju posjeduju, Riječani su ozbiljno prionuli radu na drugom albumu i stvorili jedan od najboljih heavy metal albuma ikad snimljenih na ovim prostorima.

'One Eon' nije klasičan album metalaca koji briju po svome i stvaraju buku uz koju se maše kosama i dižu šake u zrak. Njihove pjesme su skladateljski kompleksne, beskompromisno čvrste i sadržajne na način da ih može potpisati i odsvirati bilo koja heavy metal grupa na svijetu, iako malo koja grupa može ponuditi tu silnu energiju i ukroćenu snagu njihove glazbe uz rifove za koje bi mnogi velikani metala platili masne pare da su ih baš oni odsvirali.

Istovremeno, nema tu puno filozofije, nepotrebnih i dosadnih soliranja zanesenog gitariste kao ni dodatnih bubnjarskih bravura. Sve je tu na svom mjestu jer više je nego jasno da svatko jako dobro zna svoj posao, a ono što je najvažnije, kao skup kreativnih pojedinaca zvuče kao savršena cjelina. Kapa dole svim članovima Fathera (uz dosta važan podatak da im se pridružio odličan novi bubnjar Marko Jurić poznat po svirci s mnogobrojnim riječkim bendovima) međutim jedan od njih zaslužuje poseban hvalospjev, a to je doista fantastičan frontman Mihael Prosen koji svojim glasom i svojim pjevanjem podiže Father barem za jednu stepenicu više.

'One Eon' je fenomenalan album za svakog ljubitelja metal glazbe iz bilo kojeg djela svijeta. Možda je krajnje vrijeme da napokon netko iz Hrvatske osvoji globalno tržište. Sudeći po drugom albumu grupe Father, upravo oni imaju sve šanse za taj uspjeh. Nakon prvog albuma 'Inspirita' te doživljenog londonskog koncerta, kritičar britanskog magazina Empty Playground napisao je da su oni 'next biggest thing in th UK'. S novim albumom, svijet je njihov!

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dallas Records