NE SMIJETE PROPUSTITI

Vodič kroz program Dana hrvatskog filma

15.04.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Provjerite koje animirane, igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove nikako ne biste smjeli propustiti na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma

U Studentskom centru će se od 15. do 21. travnja 2013. godineodržati 22. dani hrvatskog filma. Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu konkurenciju uvrstila je 106 domaćih filmskih naslova, a mi smo izdvojili nekoliko filmova iz svake kategorije koje nikako ne biste trebali propustiti.

'Teleport Zovko', Predrag Ličina
Pedeset godina od danas teleportiranje predstavlja uobičajeno prijevozno sredstvo u razvijenim zemljama. Ne i u Hrvatskoj. Najbliže teleport stanice su u Grazu, Trstu, Pečuhu i Novom Mestu.
Međutim, 38-godišnja Zagrepčanka, majka dvoje djece (9 i 13), ljubomorna na svog 37-godišnjeg supruga koji se već tri puta koristio teleportom na službenim putovanjima, upravo čuje na radijskoj reklami da se i u Hrvatskoj konačno otvorila teleport stanica te odlučuje otići sa svojom obitelji na Vis teleportom.

'Od danas do sutra', Sara Hribar

Romantična drama o mladom ljubavnom paru koji se manje ili više uspješno nosi s nametnutim klišejima o modernom bračnom životu i zadanim okvirima u kojima ga društvo pretpostavlja.

'Ljepotan', Saša Ban
Snimanje reklame može biti zamorno, pogotovo ako si statist. Majin posao je briga za statiste, što uključuje i jedan neugodan zadatak, mora ih sortirati prema izgledu, lijepe naprijed, bliže kameri, a ružne otraga. Da bi stvari bile još gore, njezin novi dečko Mladen je među njima. Mladen se nikad nije smatrao ljepotanom.

DOKUMENTARNI:

'Teatar Chaplin' – Tragikomedija u četiri čina, Zoran Krema

Film govori o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi, neki kažu i u svijetu. Film istražuje motivaciju u pozadini ove neobične inicijative, kao i razne peripetije prilikom stvaranja nove predstave i prvih međunarodnih nastupa van države. Glavni lik filma je sanjar koji zapravo i sam živi, kao i svi mi, u svojevrsnoj 'životnoj' predstavi. Tragikomedija u četiri čina je dokumentarni prikaz Naserova sna.

'Park ljubavi', Lana Kosovac
Park mladenaca u Novom Zagrebu prvi je park izgrađen nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Mladenci bi prilikom vjenčanja odabrali stablo koje će se u spomen na njihov brak posaditi. Osim u matičnu knjigu, upisivali su se i u knjigu Parka mladenaca kraj svog stabla. Intimna sjećanja triju bračnih parova pričaju nam priču o ljubavi i nekim prošlim zaboravljenim vremenima.

'Na rubu', Hrvoje Mabić
Film donosi ispovijedi troje maloljetnih delikvenata. Deko, Danijel i Pamela bili su u maloljetničkim zatvorima. Njihove ispovijedi pune su droge, oružanih pljački, čak i pokušaja ubojstva, a dio su neizbježnog 'folklora' zagrebačke periferije, posebice Peščenice, u kojoj su odrasli.

ANIMIRANI:

'Mehaničko srce', Manuel Šumberac
Urarski pripravnik, kroz katarzu vlastitih iskustava i košmar odnosa sa svojim majstorom, shvatit će da je savršeni satni mehanizam moguće pokrenuti samo ako u potpunosti žrtvuje sebe – ako u sat ugradi vlastitu životnu energiju.

'Fibonaccijev krug', Danijel Žeželj
Fibo Pekar peče kruh i peciva svake noći, a ujutro ih na biciklu, kroz labirint velegrada, raznosi gladnima. U popodnevnom snu mreža njegovih dnevnih uličnih putovanja povezuje se s geometrijskom spiralom zlatnog reza. Otkriće ove veze navodi ga na susret s neobičnim i tajnim gradskim posjetiteljem.

'Zlatkine žute minute', Krešimir Zimonić
Zlatka je obična djevojčica s običnim problemima. Njezin joj se život i svijet čine sivima i depresivnima, pa ih počinje bojati maštom...

EKSPERIMENTALNI:

'Amnezijak na plaži', Dalibor Barić
Bliski susret sa životom možda se čini kao neobičan i izvanredan događaj, ali zapravo se može dogoditi bilo kome. Zašto biti obilježen svojim fiksnim, nepromjenjivim identitetom kao da nikad nećemo djelovati, željeti, nikad iskusiti ništa novo? Sad vam možemo dati najdragocjeniji dar. Bliski susret sa životom.

'Priča za laku noć', Vlado Zrnić
Naizgled mirno putovanje u vlaku završava njenom potpunom dezorijentacijom. Vrativši se u kupe, ne znamo je li to više njen kupe, tupo obara pogled u stranu dok se na prozorskom staklu nižu apstraktne igre šarenih odbljesaka svjetla.

'Charlie, volim te', Miro Manojlović
Na domjenku nakon svirke u 'Plavoj laguni', Charlie i Dizzy primaju čestitke. Jedan od vlasnika hotela poklanja Birdu neobičnu uokvirenu fotografiju malog formata.