PSSST!

Večeras počinje Festival nijemog filma

08.11.2012 u 11:18

Bionic
Reading

U okviru šestog PSSST! Festivala nijemog filma, koji počinje večeras u Centru za kulturu Trešnjevka, prikazat će se najbogatiji program dosad, a za nagradu Veliki Brcko natjecat će se osamnaest filmova iz deset zemalja

Iz ovogodišnjeg programa ističu se nijemi klasici danske kinematografije kao jedne od najvažnijih u Europi. Uz filmove prve dive europskoga filme, danske glumice Aste Nielsen, prikazat će se radovi dvojice redatelja čiji su filmovi obilježili zrelo doba skandinavske i svjetske nijeme kinematografije, ‘Vještice’ (1922.) Benjamina Christensena te ondašnji filmski hit "Poštuj svoju suprugu" iz 1925 Carla Theodora Dreyera.

Hrvatski klasici zastupljeni su kroz desetak kratkih filmova Oktavijana Miletića koji su dio drugog DVD-a u izdanju Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke. Među ostalim tu je njegov napoznatiji kratki uradak, ‘Nocturno’ koj je 1936. osvojio prvu nagradu u kategoriji amaterskih filmova na Mostri te također nagrađivani filmovi ‘Poslovi konzula Dorgena’ i ‘Ah, bješe samo san’. Ti filmovi se prikazuju bez glazbene pratnje uživo, osim filma ‘Šešir’ koji ima originalnu glazbu Eduarda Gloza iz 1937., uz glazbu Siniše Kolarića skladanu za DVD.

Oba dana u poslijepodnevnim satima prikazivat će se jedno novije nijemo filmsko ostvarenje - francusko-belgijski ‘Umjetnik’ Michela Hazanaviciusa, koji je postao hit među kritikom i publikom, a dobio je i niz prestižnih nagrada, Oscara, Zlatnih globusa i drugih.

Po riječima Nikice Gilića, predsjednika Programskog vijeća Festivala, natjecateljski koncept nije upitan unatoč tome što se danas snima jako malo nijemih filmova, jer se za konkurenciju mogu prijaviti filmovi za koje autori misle da bi mogli funkcionirati i kada im se skine originalni zvuk.

Gilić napominje kako, s obzirom da je ‘živa zvučna izvedba uvijek neponovljiva, a u ovakvim je situacijama improvizacija itekako dobrodošla’, kao i u razdoblju nijemog filma, nitko ne može točno znati kako će izgledati projekcija pojedinog ostvarenja.

Kao zvučna podloga filmova nastupit će Vitomir Ivanjek na klaviru, američki jazz glazbenik Joe Kaplowitz sa svojim sastavom The Kind Pirates te Oridano Gypsy Jazz Band.

Uz nagradu ‘Veliki Brcko’, nazvanu po prvome junaku hrvatskog nijemog filma ‘Brcko u Zagrebu’ iz 1917., svog favorita birat će i publika. Festival traje do 10. studenoga, a ulaz na sve projekcije je besplatan.