VANIMA

Varaždinski majstori animacije stižu u Karlovac

09.06.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Varaždin je poznat kao grad baroka no nakon ove udruge u kojoj mladi varaždinski umjetnici stvaraju još od 1986. mogao bi postati i grad filma…i to ne bilo kojeg filma, već animiranog! U filmsko- kreativnom studiu Vanima do danas je više od tristo djece izradilo oko dvjesto filmova kroz godišnje grupe koje prate školsku godinu, a njihov voditelj Hrvoje Selec pojasnio je što donose na 'žuti festival'

U Karlovac dolazite s dva filma. O čemu se radi?

Ove godine po prvi puta VANIMA ima film u slobodnoj kategoriji u natjecateljskom programu Revija, a riječ je o glazbenom spotu za pjesmu grupe Overflow, 'Mrtvoj drugarici XXX (kad u noći sve se smiri)'. Glazbeni spot je radila naša dugogodišnja članica Karla Skok. U kategoriji animiranog filma u konkurenciji je film 'Ljubavna metamorfoza'.

Animirani film imate u malom prstu. Očekujete li onda puno od svog animiranog filma 'Ljubavna metamorfoza'?

S obzirom da nam je animirani film opet konkurenciji, drago nam je jer je to priznanje našem radu, a i kontinuitet, no kako bude odlučiti će žiri. Film 'Ljubavna metamorfoza' drugi je rad mlade autorice Petre Cesarec, a inspiraciju je pronašla u stilu talijanskog majstora animacije Osvalda Cavandolia (La linea).

I prošle ste godine sudjelovali na našem žutom festivalu. Evo vas i ove godine! Je li to neka kemija?

Ovo je peto sudjelovanje našeg kluba na festivalu u Karlovcu, i to je već više od kemije.

I sami od 2010. organizirate festival animiranog filma VAFI. Koliko su filmski talentirane ove nove generacije?

U travnju ove godine imali smo peto izdanje VAFI festivala i posjetilo nas je više od sto gostiju. Ove je godine prevladavala klasična animacija. A da su generacije sve talentiranije pokazuje i činjenica kako je vrlo teško ući u službenu konkurenciju zbog kvalitete filmova.

Ima li u Hrvatskoj budućnosti za animirani film odnosno autore tih filmova?

Definitivno budućnosti za animirani film u Hrvatskoj ima. Nas raduje činjenica da se ovih dana čak tri naše članice pripremaju za prijemni ispit na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animiranog filma i novih medija. Držimo im fige!