GOTAN PROJECT U ZAGREBU

Uzalud vam trud, svirači

17.11.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Interakcija između izvođača i publike bila je prilično skromna, čemu je djelomično kumovao prostor u kojem se inače održavaju konferencije, a djelomično sama publika koja bi se vjerojatno puno bolje osjećala da je sjedila u stolicama

Premda može zvučati kao kuriozitet, činjenice su neumoljive: Gotan Project je 16. studenoga u zagrebačkom Hypo Expo centru (Hypo banka nije bila sponzor događaja, koncert je napravljen u organizaciji T-Mobile INmusic festivala) nastupio šesti put u Hrvatskoj. Svojedobno su zalutali ovdje u prijašnjoj reinkarnaciji banda kao Boyz from Brasil, potom su nastupali na Kontrapunkt festivalu, slijedio je open-air nastup na Jarunu, a prije dvije godine nastupili su u Tvornici. Osim zagrebačkih nastupa, Gotan Project zabavljao je 2007. Splićane na Dan svetog Duje.

Setlista

Cuesta Abajo
Tango Square
Rayuela
Una Musica Brutal
De Hombre a Hombre
Toda Mi Vida
Mi Confesion
La Gloria
Diferente
La Musica De Siempre
El Mensajero
Panamericana-Triptico-Panamericana

Bis 1:
Mil Millones/Queremos Paz
Desillusion
Peligro
Santa Maria (Del Buen Ayre)

Bis 2:
Immigrante

Upravo stoga osjećali su se raspoloženo na šestom nastupu koji je pratilo oko 1.500 posjetitelja. No, interakcija između izvođača i publike bila je prilično skromna, čemu je djelomično kumovao prostor u kojem se inače održavaju seminari, konferencije i skupštine, a djelomično sama publika koja bi se vjerojatno puno bolje osjećala da je sjedila u stolicama.

Prilično je bio naglašen bio taj nesrazmjer između benda koji precizno plete repertoarne favorite i nove neobjavljene skladbe na vrlo dobrom razglasu i publike koja reagira kao da je pred njom malo veći LCD zaslon, a ne bend u naponu snage.

Uostalom, kad sam vidio da na šanku uopće nije bilo gužve, znao sam da je na koncert uglavnom stigla publika koja voli bend, ali su joj koncerti više must-see kategorija negoli istinski užitak.

Osnovni dio koncerta trajao je sat vremena, a još pet pjesama izvedenih na dva bisa produljilo ga je za dodatnih trideset minuta. Publika je ponajbolje reagirala na skladbe s nastupnog albuma 'La Revancha Del Tango', 'Epoca', 'Una Musica Brutal' i 'Santa Maria (Del Buen Ayre)', premda je, zapravo, posrijedi bila promocija njihovoga trećeg albuma 'Tango 3.0'.

Uz originalni trojac, postavu benda čine pijanist Lalo Zanelli, izvrsna violinistica/trubačica Anamta Roosend, Facundo Torres koji je svirao specifičnu harmoniku bandoneon i sjajna vokalistica Claudia Pannone.

Uigran, premda na trenutke uštogljen nastup nadgrađen je videoradovima koji su dinamizirali nastup banda, ali očito je da unatoč posvemašnjem trudu i sviračkoj preciznosti Gotan Project ovoga puta nije imao ravnopravnog partnera za uspješan koncert.