BOŽIĆNI JUNACI

Upoznajte likove

14.11.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Radnja ovog sigurnog hita vrti se oko Djeda Mraza i njegovog zadatka da u jednoj noći obiđe svu djecu svijeta i ostavi im poklone ispod bora prije božićnog jutra... Hoće li uspjeti i tko mu sve pomaže u tome, saznajte na našim podstranicama!

Arthur (glas posudio Ronald Žlabur

'Djed Božićnjak je moj otac!'

Iako živi u svijetu u kojem je cijela godina posvećena biznisu zvanom Božić, Arthur voli sve što ima veze s njim. Posebno je očaran onim što Djed Božićnjak, kojeg obožava i kao oca i kao osobu, znači djeci, čiji se identiteti često izgube u ogromnoj logistici operacije. Problem je u tome što je u ultraučinkovitoj, visokoj tehnologiji dostave Božića Djedov mlađi sin samo rezervni dio.

Alergičan na snijeg, strahuje od visine, sobova i brzine putovanja, Arthur uopće nije tipičan Božićnjak. Obitelj ga voli, ali nikad nije znala što točno da radi s njim. I iako je Arthurov ured, Odjel za pisma, pretrpan snježnim kuglama i Djedovim slikama, to je mali čarobni kutak u kojem on uživa u radosti svega toga. On vjeruje u Djeda Božićnjaka.

Arthur čita svako pismo koje stigne na Sjeverni pol jer vjeruje da svako dijete zaslužuje dobiti poklon na Božić. Degradiran je u sobu s pismima jer je prouzročio mnoge probleme i nezgode na Sjevernom polu, ali za njega je to savršeno – svake sekunde, svakog dana, prima i čita pisma koja su od velike važnosti. Arthur ne može podnijeti samu pomisao da se neko dijete probudi na božićno jutro i vidi da Djed Božićnjak nije došao. Arthur vidi svijet očima djeteta – bio bi to kraj svijeta. Arthur je veliki obožavatelj i stvarno naporno radi za Božić. On ne bi htio raditi ništa drugo – on živi za Božić.


Steve (glas posudio Enes Vejzović)

'Božić nije vrijeme za emocije.'

Djedov stariji sin Steve njegov je nasljednik. On je kvalificiran za taj posao, uveo je visokotehnološku učinkovitost, vojnu preciznost I S-1: milju široke, nevidljive leteće saonice. Steve cijeli svoj život sanja da postane Djed Božićnjak, čak je i redizajnirao Djedovo odijelo u nešto što više nalikuje na Versace nego na Svetog Nikolu. Ali Steve bi trebao možda još malo poraditi na predjelu srca.

Za Stevea je vođenje Božića najveći izazov koji bi mogao tražiti. To je kao da vodi FedEx, UPS i vojsku, sve odjednom. Ali on je frustriran jer ne može imati ono što vidi kao svoje pravo mjesto, ono Djeda Božićnjaka. Steve sebe shvaća previše ozbiljno – ponekad je stvarno smiješan jer shvati to krivo. Ali svi mi to radimo s vremena na vrijeme. On je vrlo samouvjeren čovjek koji planira modernizirati cijelu tu operaciju – on želi stvoriti vrhunski Božić i prilično je nestrpljiv s mekšom, nježnijom stranom blagdana. Želi dovesti darivanje do savršenstva. Možda nema sve socijalne osobine koje očekujete od šefa, ali on samo radi stvari onako kako misli da bi trebale biti napravljene.


Djed (glas posudio Pero Juričić)

'Još uvijek bih mogao to napraviti! I ne bih trebao trilijun patuljaka u smiješnim kapama.'

Božićnjakov otac, ali i prijašnji Djed Božićnjak, sada u 136. godini, stari, arhetipski tip, koji stalno prigovara i govori da su stvari bile bolje u njegovo vrijeme, kada je dijelio poklone u svojim crvenim saonicama s osam prekrasnih sobova. Slabašan, stari Djed je još uvijek ponosan čovjek koji se nikada nije pomirio s mirovinom. Arthurova misija je možda prava stvar koja će ga vratiti još jedan, zadnji put.

Arthur i Djed dijele nešto posebno. Jedan jednostavan, neiskvaren entuzijazam, duboku, smislenu obavezu i očaranost idejom o Božiću. To je jedan čvrst i naposljetku jako uspješan te važan odnos za obojicu. Djed je zapeo u svojim načinima rada, ali razumljiv je njegov pogled na cijelu stvar. Djed ne odbacuje novi, poboljšani Božić iz nostalgije – jer ga sasvim ispravno smatra lošijim načinom. Ne smatra ono što se dogodilo Božiću, tehnološki rečeno, nikakvim napretkom.


Djed Božićnjak (glas posudio Ivica Zadro

Misliš da tvoj tata radi dugo? Sjeti se Djeda Božićnjaka, krupnog, veselog, čovjeka, sijede brade i u crvenom odijelu. Djed Božićnjak (dvadeseti po redu) je svakim centimetrom junak iz božićnih dječjih snova. Kako god, zadnjih godina, kako je cijela procedura postala sve kompliciranija, postao je mnogo više od vođe. Još uvijek dostavlja poklone kao vođa svoje ogromne vojske patuljaka, ali Steve je taj koji sve koordinira, iako, čini se, otac nije toliko svjestan toga.

Djed Božićnjak vodi cijeli šou zadnjih 70 godina – on je Djed Božićnjak kakvog svi znamo i volimo.  Djed Božićnjak voli biti Djed Božićnjak. On je najobožavaniji čovjek na svijetu – godine i godine obožavaju ga klinci. U isto vrijeme on je čovjek konfliktnih emocija. Jako je umoran. Djed Božićnjak je već jako dugo, a Kontrola misije prati svaki njegov pokret. Ali užasava se mirovine – već je jako dugo Djed Božićnjak i što će raditi kad više to ne bude?