ELEKTRONSKA SCENA

U Hrvatskoj nepoznati, u svijetu zvijezde!

18.03.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Nakon što smo vam u prvom nastavku predstavili prvih deset hrvatskih autora čija elektronska glazba je obišla svijet ili su pak na pravom putu da im se to dogodi (EgoLess, Florence Foster Fan Club, Ludvig & Stelar, Petar Dundov, Nipplepeople, Quasarr, Ilija Rudman, Eddy Ramich, Disco'n'Action, How Convinient), složili smo i drugih deset čija glazba hara svijetom unatoč činjenici što su u Hrvatskoj gotovo potpuno anonimni

Josip Klobučar
Mnogi će se složiti sa tvrdnjom da je aktualna elektronska scena nezamisliva bez Josipa Klobučara i njegovog eksperimentalnog pristupa elektronici kroz hip hop, broken beat i nu jazz. U glazbenoj je školi svirao klarinet ali ga je ubrzo privukao jazz, rock i hip hop. Prvo izdanje objavio je pod imenom Rough & Ready za 'Panorama Nu Europa Phusion' kompilaciju Toma Wailanda za Perfect Toy records. Album 'Fallback Functions' objavio je 2011. za etiketu 4 Lux iz Nizozemske koja nije štedjela riječi hvale za Josipa i njegovu glazbu. Surađuje i sa diskografskom kućom Eklektik Records i Svetlana Industries. Surađivao je sa Yannah Valdevit, Shuanise Front, 2 black, Lisa Preston, Yoggione, Teebs & Jackhigh itd. Nastupa i kao DJ dijeleći pozornicu sa imenima kao što su Nosaj thing, 1000 names, Jon Hopkins, d-bridge, The Clonius & Cid rim itd.


Homeboy
Marko Pelaić, koji si je nadjenuo ime Homeboy, na sceni je prisutan od 2006. godine kao izvođač i producent. Stvara plesnu house glazbu u fuziji sa discom i technom a do sada je objavljivao za Speak Recordings iz New Yorka, Hypercolour iz Londona i domaći Burek. Prošle je godine sa partnerima iz Frankfurta pokrenuo etiketu House is OK. Nominiran je u više navrata za diskografsku nagradu Porin. Jedan je od važnijih imena na domaćoj elektronskoj sceni.


Umrijeti za strojem
Iza ovog imena se krije veliki poznavatelj elektronske scene ovih prostora Ivan Antunović koji je i sam vremenom postao aktivnim sudionikom. Štoviše, njegov eksperimentalni pristup elektronskoj glazbi baziranoj na tzv. synth noir melodijama i elektro pop školi 80-tih zaintrigirao je i inozemnu publiku i izdavače pa svoja izdanja objavljuje, između ostalih pod njemačkom etiketom Genetic Music. Aktualno izdanje 'UZS12SN' sadrži presjek njegovih radova za koje je rock kritičar Vladimir Horvat – Horvi napisao: 'Nikako ne mogu sakriti oduševljenje s ovim materijalom koji je doduše 'takoćutnijih' produkcijskih performansa, ali fućkaš to. Pjesme su one koje rad čine građevinom, a ove su strašne psihodelične minimalističke teme pune ambijentalnih doživljaja kakve nismo dobili niti od glavnih protagonista domaćeg stila - Beograd i Denis & Denis.' Sredinom prošle godine pojavio se na kompilaciji 'Forward + Rewind; The Future Echo Tapes' koja je objavljena za njemačku diskografsku kuću Aufnahme + Wiedrgabe. Ivan Antunović nastupa još pod imenom ½ i Split Personalities. Izdaje vlastiti fanzin Small Doses i bavi se dizajnom kao Nieuw NDG.


Đikić/Serdarević/Mileusnić
Još nisu osmislili ime ali je njihova pojedinačna i zajednička biografija puno govori o njima. Mladen Đikić dugo je godina radio i radi pod imenom No Name No Fame i objavio par vrlo hvaljenih izdanja za Menart, Aquarius i Egoboo.bits dok su se Serdarević i Mileusnić više orijentirali na likovnu umjetnost i dizajn iako je Serdarević još 80-tih sa Darkom Fritzom stvarao elektronsku glazbu pod imenom Imitacija života. Najnoviji projekt suradnja je njih trojice koja bi trebala iznjedriti i album do kraja godine. U međuvremenu su u suradnji sa Resident Alien (Splićanke sa stalnim mjestom boravka u San Franciscu) skladali vrlo zanimljivu elektronsku glazbu i snimili jednako zanimljiv spot


Microslav
Pravim imenom Miroslav Mrva, ovaj dizajner i ilustrator elektronskom se glazbom bavi od pojave prvih kompjutora odnosno oko pola svog života. Objavio je tri izdanja od čega 'Sam sa tobom' za Crobot Muzik 2010. godine. Sa istoimenom pjesmom se i prvi puta predstavio široj javnosti dospjevši i do čelne pozicije na Ceneru Radija 101. Godinu dana kasnije objavljuje 'Industrijsku pop temu' da bi prošle godine za englesku etiketu Shameless Toady objavio EP 'PWM Is The New Cutoff'. Njegov prepoznatljiv zvuk je fenomenalno skinut sound i skladanja u tradiciji elecgtro funka 80-tih, pod velikim utjecajem Kraftwerka i klasičnih analognih elektroničara poput Tangerine Dream i Vangelisa. Microslav je također poznati kolecionar analognih sintisajzera, pa se u njegovoj kolekciji nalaze i rijetki primjerci poput kultne ruske mašine Polivoks.


Hemendex
Tijekom svoje karijere koja traje od 2008. godine, Hemendex su objavili par EP-a i singlova i trenutno rade na prvom albumu iako su dali svoj doprinos kompilaciji 'Darkness Before Dawn vol. 3' za njemačku etiketu UpScene. Sva objavljena izdanja su d.i.y. ili za Geenger Records, no po njihovim riječima, novi bi album trebao biti pomak u njihovom dosadašnjem radu i zvuku, a došlo je i do promijene u postavi grupe. Oni su jednostavan synth pop bend sa neskrivenim utjecajem new wavea, darkwavea, electro popa i kao što sami za sebe vole reći radio friendly pop glazbe. Grupu Hemendex trenutno čine Oleg Moskaljov, Dino Rudić i Ivica Antunović.


TOMISLAV
Iza ovog prozaičnog imena stoji jedna od rijetkih žena koje se bave elektronskom glazbom u Hrvatskoj. Njezino ime je Ksenija Ladić i u prošlosti je stvarala pod imenom Kexie i Ksen dok ostatak benda TOMISLAV čine Matija Vojvodić (glazba i glazbena produkcija) i Morana Krpan. Ksenija je također ujedno i jedna od rijetkih sa domaće scene koja se i profesionalno posvetila elektronskoj glazbi i to kroz konkretno obrazovanje jer studira sound art i eksperimentalnu elektroniku u Berlinu. Porijeklom iz Varaždina, bavila se jazz pjevanjem, DJ nastupima i radila na Radiju 101 kao glazbena urednica. Kao Kexie je sudjelovala na par kompilacija i potpisala neke mixeve za inozemne etikete, a snimala je i za berlinsku modnu marku O'tark. TOMISLAVA krasi iznimno dobra produkcija i pitke melodije specifične atmosfere na granici eksperimentalne ali pitke elektronike.


Popsimonova
Lana Jastrevski - još jedna žena koja se uspjela probiti u A ligu hrvatske elektronske scene ali i izvan granica Hrvatske, pa čak i Europe. Zahvaljujući suradnji sa Zarkoffom (Saša Rajković – dio tandema Florence Foster Fan Club, a koji pod imenom Zarkoff objavljuje i za etiketu Black Leather Records iz Kolumbije) nastupala je i u Brazilu ali i samostalno kao Popsimonova u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji… Trenutno snima za belgijsku etiketu Romance Moderne. Na sceni je od 2006. godine kada je nastupala u sisačkoj grupi Dekolaž. Na svojim nastupima koristi laptop i synth uz koji pjeva. Stilski je svrstavaju u elektroniku temeljenu ponajviše na electro body ritmu 80-tih. Žustri vokalni nastupi osigurali su joj od berlinske publike laskavi nadimak 'DAF-ovka'.


Luka Baumann
Poznat i pod nadimkom Jolka, Baumann godinama objavljuje svoju glazbu za engleski Sect Records kao i za Emergence Records iz Švedske, Slovenski Biomevhanics i R.A.S. Records iz Detroita, Arms, Infecta itd.. Posljednjih par godina više nastupa pod nadimkom Jolka. Odrastao je uz Autechre, Coil, Surgeona i Steve Reicha. Jolkina posljednja ploča prodana je u više tisuća primjeraka.


Yannah Valdevit
Hrvatska pjevačica, tekstopisac, producentica, aranžer i pijanistica Yannah Valdevit proslavila se širom svijeta nastupajući u Europi, Americi i Japanu. Posjeduje klasično glazbeno obrazovanje, svira klavir, a na glazbenoj je akademiji završila muzikologiju. Nakon što je zavoljela jazz, ubrzo je počela i pjevati, da bi ubrzo okupila i svoj prvi acid jazz bend. 2000. Godine upoznaje se sa Eddyem & Dusom, nakon čega se baca na programiranje i produciranje. 2003. Za prestižnu njemačku etiketu Compost Records u suradnji sa Eddyem, objavljuje prvi album Eddy Meets Yannah koji nailazi na fenomenalne kritike i oduševljenje Guilesa Petersona sa BBC1 ali i drugih radijskih DJ-a kao što su Kev Beadle (Solar Radio), Velanche Stewart (Urban Landscapes - USA) itd. Pod imenom Eddy Meets Yannah nastupa u nekim od najpoznatijih svjetskih klubova kao što su Rootdown (Freiburg), Room (Tokyo), Coop@plastic people (London), Raw fusion (Stockholm), Yellow (Tokyo), Cargo (London), La paloma (Barcelona), Watergate (Berlin)… 2012. godine za etiketu i uz podršku legendarnog Zeda Biasa i njegovu etiketu Tru Thoughts objavljuje prvi solo album 'Equilibrum' predstavivši istovremeno svoj jedinstveni glazbeni stil.


Ovo je ujedno i svih 20 izvođača elektronske glazbe iz Hrvatske koji čine okosnicu hrvatske elektronske scene uz napomenu da bez sumnje postoji još još čitav niz samozatajnih glazbenika koji tek trebaju izaći iz svojih soba, ustati se od svojih kompjutora i pokloniti nam svoju glazbu. Na žalost, u ovih 20 nisu stali neki dosta važni izvođači kao što su Highland Brothers, Matija Vojvodić, Le Chocolate Noir, Kimiko, ABOP, Zagrob, AFRubrik itd. Velika zahvala za superviziju ove teme ide Željku Luketiću, velikom poznavatelju elektronske scene u Hrvatskoj.