PREMIJERA FILMA 'PRVI PUT'

Trijumf Hrge, Vrdoljakove suze i ponosni Kljunovi unuci

15.06.2016 u 13:07

  • +45

Poznati na premijeri filma 'Prvi put'

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Bionic
Reading

Premijera dokumentarnog filma 'Prvi put' održana je sinoć u zagrebačkom kinu Europa. Osvajanja olimpijskog zlata 1996. u Atlanti prisjetili su se i glavni akteri filma - zlatni rukometaši koji su prije dvadeset godina ostvarili najveći uspjeh u povijesti tog sporta u Hrvatskoj. Da je Mirjana Hrga, scenaristica filma, zaista napravila odličnu stvar, govori i činjenica da većina rukometaša nije mogla sakriti suze prisjećajući se svih događaja koji su vodili do pobjede, ali i zbog prisjećanja na trenera Velimira Kljaića i igrača Iztoka Puca koji nažalost nisu doživjeli vidjeti ovaj film

Nakon mnogo godina jučer su se ponovno okupili zlatni rukometaši iz 1996. kako bi pogledali film u kojem su glavni akteri upravo ovi već pomalo zaboravljeni sportaši. Patrik Ćavar, Slavko Goluža, Božidar Jović, Zlatko Saračević i ostali bivši rukometaši, osim Venija Loserta i Gorana Perkovca, prije premijere dokumentarca posjetili su groblje Mirogoj kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće na grob zlatnog trenera Velimira Kljajića Kljuna, igrača Iztoka Puca te tadašnjeg tajnika Hrvatskog rukometnog saveza Vladimira Nekića.


Prvi puta nakon 20 godina ponovno su se okupili zlatni rukometaši

Uspjeh ovog dokumentarnog filma tim je veći jer je Mirjana Hrga napravila nemoguće - po prvi puta nakon dvadeset godina na jednom mjestu okupila je sve zlatne rukometaše, stoga ni ne čudi to što su se u kinu Europa zatekli mnogobrojni uglednici iz svijeta sporta i televizije.


Bivši predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak sa sinom Markom Vrdoljakom

Oduševljenje ovim uratkom nije krio ni redatelj Antun Vrdoljak, u to vrijeme predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, kojem su, priznaje, krenule i suze kada je sinoć gledao film. 'Zaista nisam vjerovao da se od tog materijala može napraviti ovako nešto. Zaista to nisam očekivao. Publika je, zajedno sa mnom, gledala sve u jednom dahu. Film je napravljen s toliko puno emocija da je to zaista nevjerojatno', rekao je samo za tportal Antun Vrdoljak te dodao kako je film gledao isključivo kao uzvanik, a ne kao redatelj. Na pitanje je li mogao zadržati emocije prisjećajući se svih tih događaja, Vrdoljak je rekao: 'To su bili stvarno sjajni momci i divno mi je bilo raditi s tom ekipom. Toliko složni i toliko odlični, ma nevjerojatno. Naravno da su suze krenule, pogotovo jer su falila trojica koja više nisu s nama.'


Iako u to vrijeme nije igrao za reprezentaciju, Vlado Šola nije propustio premijeru filma Mirjane Hrge

Najveća potpora scenaristici filma Mirjani Hrgi na premijeri bio je suprug Staša Stefanović, a bukete cvijeća i pohvale za film primila je od svojih kolega s RTL-a, ali i Siniše Kovačića s HTV-a. Osim njih, Mirjani je čestitao sadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, a stigao je u pratnji djevojke Bojane Maglaić. Zanimljivo je da je upravo on bio od velike pomoći Mirjani Hrgi, pomogavši joj prikupiti sve potrebne materijale.


Petra i Tomislav Kljaić, unuci Velimira Kljaića


Matko Bolanča, novi predsjednik NO-a Peveca, sa suprugom i Stašom Stefanovićem

Među uzvanicima su bili i novi predsjednik Nadzornog odbora Peveca, Matko Bolanča, koji se prvi puta pojavio s novom suprugom, ali i unuci pokojnog trenera Velimira Kljaića, Petra i Tomislav Kljaić, koji su ovim filmom evocirali uspomene na djeda.


Rukometaši Vedran Zrnić i Goran Šprem u društvu stolnotenisača Zorana Primorca

Nakon što je prespavala noć te su se dojmovi slegli Mirjana Hrga otišla je na kratki i zasluženi odmor sa suprugom Stašom Stefanovićem. Bračni par uputio se u Francusku kako bi s tribina ponovno bodrili naše sportaše, ovoga puta nogometnu vrstu. Tko zna, možda ovogodišnja nogometna generacija ostvari uspjeh rukometaša te se iz Francuske vrati sa zlatom oko vrata pa Mirjana Hrga dobije inspiraciju za novi uradak.


Ivano Balić u društvu Zvonimira Sunare Sukija

432357,419429,384407,155149