OPASNE IGRE NA IMDB-U

Tko to potkopava najnoviji hrvatski film?

09.09.2009 u 15:11

Bionic
Reading

U jednom danu drastično su pale ocjene ponajboljih ovogodišnjih hrvatskih filmova na IMDB-u, dok je filmu 'Vjerujem u anđele' ocjena, uz lijepe riječi, porasla

Drastičan pad 'Crnaca' preko noći

Na najvećoj i najrelevantnijoj bazi podataka o filmu na Internetu, The Internet Movie Databaseu (IMDb), 26. kolovoza dogodio se veliki obrat u prosječnim ocjenama novih hrvatskih filmova, piše Globus. Filmovima 'Kenjac' i 'Crnci', koji su kritika i gledatelji najbolje ocijenili na Pula Film Festivalu i Sarajevo Film Festivalu, toga dana zaredale su se jedinice te je 'Kenjac' s vrlo solidnih 8,0 (od maksimalnih 10) preko noći pao na 5,2. Ista sudbina zadesila je i 'Crnce', koji su pali na slabašnih 4,3.

Jedini film koji je doživio proljeće preko noći je 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića s Dolores Lambašom i Vedranom Mlikotom u glavnim ulogama, popevši se na respektabilnih 7,3. Film koji je kritika okarakterizirala, blago rečeno, slabašnim, odjednom je zaradio čitavu nisku čistih desetki uz komentare prepune hvalospjeva i nerealnih usporedbi s Fellinijevim filmovima.

'Vjerujem u anđeele' preko noći doživio veliki skok

Budući da svatko tko se prijavi na stranici može i glasati (svako korisničko ime jednom), sve to zvuči kao neslana šala jednog ili nekolicine članova ekipe filma 'Vjerujem u anđele', koji su uz malo truda i upornosti možda uzdignuli vlastiti film u nebesa, dok su konkurenciji podrezali krila. Pod zanimljivim pseudonimima, jasno. Tako se najgorljiviji napadač na 'Crnce' krije iz imena Zvonimira Kerestinca, koji je uz kritiku tog filma napisao hvalospjev filmu 'Vjerujem u anđele' napisavši kako je to 'uz 'Tko pjeva zlo ne misli' i 'Prije kiše' Milča Mančevskog najbolji domaći film svih vremena'.

Da šala može imati i nimalo šaljive posljedice, govori činjenica kako mnogi festivali upravo IMBd-ove ocjene koriste kao meritorne za odabir filmova. Boris B. Matić, producent filma 'Kenjac' i ravnatelj Zagreb Film Festivala, smatra kako to nije nimalo slučajno: 'S obzirom na to da je 'Kenjac' prije Sarajevo Film Festivala imao ocjenu 8,0, siguran sam da netko planski ruši njegov rejting! Kako to da se od cijele produkcije s ovogodišnje Pule samo jedan film izdvaja s toliko desetica, a da smo mi preko noći dobili toliko jedinica?' pita se Matić za Globus. Odgovora zasad nema, ali se da naslutiti.