KINO EUROPA, 15.-20. STUDENOG

Tjedan izraelskog filma otvara film 'Moja Australija'

31.10.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Nakon ovogodišnje uspješne kulturne manifestacije u Zadru 'Čarolija Izraela, ljeto u Zadru', Veleposlanstvo Države Izrael organizira filmski festival te ponovo približava izraelsku kulturu hrvatskim građanima

Veleposlanstvo Države Izrael organizira četvrti po redu Tjedan izraelskog filma u kinu Europa od 15. do 20. studenog te nastavlja s bogatim kulturnim programom, koji je svoj vrhunac doživio ovoga ljeta u Zadru na manifestaciji 'Čarolija Izraela, ljeto u Zadru'. U sklopu filmskog festivala prikazat će se osam igranih i šest dokumentarnih filmova izraelskih redatelja, od kojih su mnogi nagrađeni prestižnim filmskim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, a ulaz na sve projekcije bit će slobodan za sve ljubitelje dobrog filma. Program možete vidjeti ovdje.

Na prvoj večeri festivala premijerno će se prikazat hrvatskoj publici film 'Moja Australija' koji je na Jeruzalemskom filmskom festivalu 2011. godine osvojio nagradu publike za najbolji film, izraelskog redatelja Amija Drozda. Riječ je o filmu koji govori o važnosti poznavanja vlastitih korijena radi izgradnje osobnog identiteta. Radnja filma započinje u Poljskoj šezdesetih godina te prikazuje život samohrane majke i njena dva sina, koji su odgojeni u katoličkoj vjeri i ne znaju da im je majka zapravo židovske vjeroispovijesti.

Glavna ženska uloga Halina, koju tumači Aleksandra Poplawska, predstavlja lik majke koja želi zaštititi svoju djecu od nepravde, predrasuda i nasilja, koje je i sama doživjela za vrijeme Holokausta. Ona odluči svojim sinovima, desetogodišnjem Tadeku i šesnaestogodišnjem Andrzeju, zatajiti činjenicu da su židovi. Dječaci, ne znajući svoje prave korijene, pridruže se neonacističkoj skupini kvartovskih delinkvenata. Nakon njihova privođenja policiji i gorke realnosti s kojom se Halina suočila, odlučila je svojim sinovima ispričati pravu istinu o njihovu porijeklu te ih suočiti sa stvarnim identitetom.

Halina vodi sinove na put u Izrael, pod krinkom odlaska u omiljenu zemlju mlađeg sina Tadeka, Australiju. Film prikazuje bizarnu situaciju na jedan vrlo topao i zanimljiv način. Istovremeno se obrađuje tema integracije u novu društvenu zajednicu i prilagodba dječaka na nove običaje koji život u Izraelu donosi.