ARTURO SANDOVAL:

'Sve što sam ikada svirao bilo je posvećeno Dizzyju'

03.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Jedan od najvećih džez trubača današnjice, dobitnik devet nagrada Grammy (od kojih deveti ove godine), vlasnik oko 50 studijskih albuma te suradnik mnogobrojnih globalnih pop zvijezda, nastupa 5. Ožujka u KD Vatroslava Lisinskog gdje će promovirati svoj posljednji studijski album 'Dear Diz (Every Day I Think Of You)'. Istom će mu prilikom biti uručen i Porin za posebna dostignuća u glazbi - Special Merit Award

Čestitamo na osvojenom 9. Grammyju u kategoriji 'Best Large Jazz Ensemble Album' za album 'Dear Diz (Every Day I Think Of You)'. Slažete li se s nagradom za tu kategoriju ili se slažete s nama da ste zaslužili Grammy i u kategoriji Best Jazz Instrumental Album?

Osjećam se blagoslovljeno što je Akademija izabrala mene i dodijelila mi nagradu Grammy.

Poznato je da vježbate gotovo svaki dan zbog čega imate tu svoju karakterističnu tehniku i brzinu sviranja trube te biste već vjerojatno trebali biti u Guinnessovoj knjizi rekorda. U kojem momentu ste shvatili da je svakodnevno vježbanje formula uspjeha i put k savršenoj tehnici sviranja?

Trubu sviram čitav život. Truba je nezaboravan instrument i morate stalno vježbati da biste bili na samom vrhu.

Svoj posljednji studijski album 'Dear Diz (Every Day I Think Of You)' posvetili ste svom glazbenom guruu Dizzyju Gillespieju. Sjećate li se tog momenta kada je Gillespie došao prvi put na Kubu i kada ste ga nakon koncerata poveli u noćni život pokazavši mu i svoje umijeće sviranja trube?

Kada sam se prvi put sreo s Dizzyjem Gillespiejem, on nije uopće znao da ja sviram trubu. Jako se kasnije te večeri iznenadio kada je shvatio da sam trubač.


Muzika na Kubi Kubancima je poput kruha i vode. Je li to Gillespieju trebalo posebno objašnjavati ili mu je odmah postalo jasno tijekom boravka na Kubi?

Dizzy je bio veliki fan kubanskih ritmova zbog čega je i donio taj afrokubanski zvuk u Ameriku.

Godine 2000., HBO je snimio film 'For Love or Country: The Arturo Sandoval Story'. Koliko taj film doista odgovara Vašoj životnoj priči, a koliko su dodali američki producenti i scenaristi?

Film je fantastičan i vrlo dobro opisuje moj život.


Godine 1976., snimili ste svoj prvi album 'Havana' zajedno sa Davidom Amramom. Međutim, koliko god nesebično hvalili i nazivali Dizzyja Gillespieja svojim spasiteljem i glazbenim guruom, album 'Dear Diz (Every Day I Think Of You)' snimili ste punih 35 godina od prvog albuma. Zašto tek sada?

Sve što sam ikada svirao bilo je posvećeno Dizzyju. Cijela moja karijera.
Snimili ste u svojoj karijeri gotovo 50 albuma, proputovali svijet više puta i surađivali s mnogobrojnim glazbenicima, kao što su Johnny Mathis, Frank Sinatra, Tito Puente, Gloria Estefan, Woody Herman, Stan Getz, Herbie Hancock, Celine Dion, Alicia Keys, Justin Timberlake… Iako je vjerojatno vrlo teško izdvojiti, no je li Vam druženje i sviranje s nekim od njih ostalo u posebnoj uspomeni i zbog čega?

Bila je posebna čast i privilegija svirati sa svim tim sjajnim glazbenicima. Teško je odabrati jedan moment.


Tijekom karijere izvodili ste i klasičnu glazbu nastupajući zajedno s BBC Symphony Orchestrom iz Londona, kao i s Lenjingradskim simfonijskim orkestrom još u vrijeme Sovjetskog Saveza. Koliko Vam klasična glazba i sami skladatelji klasične glazbe znače u karijeri?

Volim sve stilove i svaku vrstu glazbe. Sva dobra glazba mi je jako važna.

Godine 2002., sudjelovali ste u radu žirija Independent Music Awarda zajedno sa glazbenicima kao što su Tom Waits, Me'Shell Ndegeocello, George Duke, Wilson Picket itd. Ta međunarodna nagrada pokrenuta je da se pomogne mladim glazbenicima koji nisu ili ne žele biti dio mainstreama i industrije glazbe te žele zadržati svoju glazbenu i kreativnu nezavisnost. Koliko je, po Vašem mišljenju, važno zadržati svoj vlastiti glazbeni izraz i ostati mu dosljedan tijekom karijere?

Vrlo je važno za sve umjetnike da izvode glazbu koju vole i cijene. To se automatski prenosi i na publiku.

U Zagrebu promovirate aktualni album 'Dear Diz (Every Day I Think Of You)'. Hoćete li svirati i glazbu iz ranijeg razdoblja svoje karijere i možda napraviti neki presjek karijere?

Svirat ću dio skladbi s albuma 'Dear Dizz', kao i neke sasvim nove pjesme i omiljene stare.