'EVANĐELJE' U HNK

Suvremeni teatar zaintrigirao i poznati odvjetnički par

12.12.2015 u 20:54

  • +17

Poznati na praizvedbi suvremene opere Evanđelje

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

Bionic
Reading

Autorsko djelo 'Evanđelje' jednog od najintrigantnijih europskih kazališnih redatelja današnjice Pippa Delbona, ambiciozan međunarodni kazališni projekt u zajedničkoj produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, okupio je sinoć u zagrebačkom HNK-u društvenu kremu, a odlična predstava svidjela se poslovnim i životnim partnerima odvjetničkom paru Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću. Glumica Nives Ivanković došla je bez pratnje, a podršku glumici Nini Violić dala je njezina 13-godišnja jedinica Roza Jurić

Da bismo razumjeli suvremeni kazališni izričaj talijanskog filmskog i kazališnog redatelja Pippa Delbona, treba prvenstveno razumjeti njega i njegov umjetnički senzibilitet. Nažalost, mnogima sinoć u zagrebačkom HNK-u, gdje se dogodila praizvedba njegova odličnog autorskog projekta 'Evanđelje', to nije pošlo za rukom. Jer Delbono je redatelj koji glumce dovodi do granica izdržljivosti, koji propitkuje, ruši, ponovo stvara, okuplja oko sebe neshvaćene ljude s margine društva i na svom putu traži odgovore na životna pitanja.

Budist kojem je majka bila velika katolička vjernica osmislio je ovu predstavu da bi ispunio njezinu posljednju želju te uz svoje vrlo osebujne suradnike i deset glumica zagrebačkog HNK-a, plesače, Orkestar i Zbor stvorio suvremenu operu za koju je originalnu glazbu skladao Enzo Avitabile.

U jedinstvenom kazališnom eksperimentu uživala su sinoć mnoga poznata lica domaće kulturne scene, ali i Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Iako je deset hrvatskih glumica u 'Evanđelju' imalo tek manju ulogu, Nina Violić, zahvaljujući svojoj dominantnoj glumačkoj energiji, opet je bila kraljica scene.

Zrinka Cvitešić, koju je na sceni došao pogledati i dečko Niko Kranjčar pokazavši zavidno umijeće skrivanja od fotografa, nije posebno došla do izražaja u Delbonovom 'Evanđelju' što je možda i jedan od razloga zbog čega je izbjegla pojavljivanje na zabavi nakon premijere. U predstavi se još pojavljuju Mirta Zečević, Alma Prica i Iva Mihalić...

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


Pippo Delbono s glumcima 'Evanđelja'


Nina Violić i Roza Jurić