NAPETO NA ZGDOXU

Super petak – od superjunaka do čovjeka baterije

01.03.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Petak na ZagrebDoxu donosi premijere filmova 'Buđenje' i 'Biba struja', veliki broj dokumentarnih poslastica i superjunake stvarnog života i pomaknutih perspektiva

Buđenje' srpske redateljice Irene Fabri na rasporedu je u 19 sati u dvorani broj 1, a film 'Biba struja' Dušana Šaponje u 20 sati u dvorani 4Irena Fabri u filmu 'Buđenje' prati troje mladih Beograđana, pripadnika generacije koja predstavlja novu klasu, tzv. elitnu marginu: uspješni studenti, budući umjetnici i intelektualci koji ne vide svoje mjesto u budućnosti srpskog društva. 'Biba Struja' film je o istoimenom čovjeku akumulatoru koji boluje od ektodermne displazije, neobično je otporan na visoki napon i može ga kontrolirati. Zahvaljujući ulasku u Guinnessovu knjigu rekorda, postao je zvijezda brojnih emisija diljem svijeta.


'Biba struja'

Petak na ZagrebDoxu počinje u 10 sati Pitching forumom otvorenim za javnost; Leena Pasanen i Stefano Tealdi moderirat će pitching forum na koji dolaze redatelji i producenti trinaest dokumentarnih filmova u različitim fazama razvoja iz jedanaest zemalja kako bi se predstavili panelu televizijskih urednika, predstavnika filmskih centara i distributera.

U dvorani broj 1 u 13 sati, na rasporedu je film iz međunarodne konkurencije – 'Kudzu loza' - ova filmska oda lozi kudzu poetično ističe njezinu povezanost s narodom američkog juga. Slijedi film iz regionalne konkurencije 'Krupno u totalu' koji je nastao prema ideji redatelja Slaviše Mašića iz preko dvije stotine emisija televizijskog serijala U ime naroda autora Josipa Pejakovića i dramskog studija Allmanah. Pred kamerom, na koju protagonisti zaboravljaju, otvaraju se osjećaji, poleti suza, raširi se osmijeh i istovare se problemi.

Tamna strana sunca' film je iz regionalne konkurencije koji donosi priču o djeci kojoj je Sunce smrtni neprijatelj. Xeroderma pigmentosum rijetka je bolest koja ih prisiljava na život daleko od sunčeve svjetlosti, odvojeno od dnevnog života svojih vršnjaka. No to nije slučaj u ljetnom kampu Zalazak sunca koji se nalazi u državi New York. Film je na rasporedu u 14 sati u dvorani broj 4

U dvorani broj 5 u 18 sati, na rasporedu je film 'Bolnica Dunav'. Opisujući modernu zdravstvenu ustanovu, film je zrcalni prikaz našega društva u odnosu prema zdravlju i bolesti, životu i smrti. Redatelj Nikolaus Geyrhalter promatra što se događa u nizu zona: konferencijskim dvoranama, operacijskim salama, sobama za pacijente, sterilnim jedinicama, odjelima za patologiju i kuhinji.

Glazbeni globus donosi čak dva filma: 'Razarajući Afion' i 'Jazz apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)' koji su na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 1. Razarajući Afion priča je o mladim glazbenicima iz benda Afion koji pokušavaju definirati svoj odnos prema etno glazbi, ali i razumjeti promjene dinamike unutar benda, sastajanjima i rastajanjima, a Jazz apartman donosi priču o džez-konobi Kamene priče smještenoj u kamenim zidinama Bala, malog i tihog srednjovjekovnog gradića iz unutrašnjosti Istre u kojem se već šest godina održava najveći neprofitni festival džeza u zemlji.

Kontroverzni Dox u 22 sata u dvorani broj 4 donosi dva naslova: u filmu 'Superjunaci predgrađa' redatelj Christian Watt istražuje i prati suvremene kostimirane borce protiv zločina na ulicama Velike Britanije i istražuje njihove osobne motivacije, a 'Hrvatska plutokracija' u režiji američkog autora Stevena Ellisa prati uspon hrvatske kleptokracijske klase i razotkriva nagrizajuće odnose koji su iskvarili politiku, propise i sudstvo.

U 22 sata, u dvorani 5 možete se odlučiti i za Happy Dox: 'Kraljica Versaillesa' novi je film američke redateljice, umjetnice i fotografkinje Lauren Greenfield, dobitnice nagrade za dokumentarnu režiju na prošlogodišnjem Sundanceu. Jackie je Miss Floride iz 1993. i supruga milijardera Davida Siegela, samoprozvanog kralja golemog carstva nekretnina. Ona ima jasan cilj – izgraditi najveću ikad viđenu kuću na američkom tlu, inspiriranu francuskom palačom Versailles.

Zbog velikog interesa publike, organizirana je dodatna projekcija filma 'Muškost'; riječ je o urnebesno smiješnom pogledu u svijet muškosti i muškog uljepšavanja koji stiže iz redateljske radionice Morgana Spurlocka, od izvršnih producenata Willa Arnetta, Jasona Batemana i Bena Silvermana. Film je na rasporedu u 23 sata u dvorani 1


***
Glavni je sponzor ZagrebDoxa Hrvatski Telekom pa će ljubitelji dokumentarnog filma diljem Hrvatske moći i u vlastitom domu uživati u filmovima najboljih europskih autora, višestruko nagrađivanih na svjetskim festivalima. Od 24. veljače 2013., u redovnoj ponudi MAXtv videoteke moći će se premijerno pogledati dokumentarni filmovi: 'Ramin' (Audrius Stonys), 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' (Boris Gerrets), 'Katka' (Helena Třeštíková), 'Problem s komarcima i druge priče' (Andrey Paounov) i 'René' (Helena Třeštíková). Riječ je o pet raznovrsnih naslova koji u fokus postavljaju niz generacija i progovaraju o različitim problemima - od tinejdžerske ovisnosti preko problema zatvorenika pa sve do univerzalnih tema poput potrage za ljubavlju i primjene suvremene tehnologije pri dokumentiranju stvarnosti.