CHARLIE VS. TED

Sudski spor zbog medvjedića koji pije, puši i voli prostitutke

17.07.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Otkačena i pomalo vulgarna komedija Setha MacFarlanea, 'Ted', iz 2012. zaradila je impresivnih 549 milijuna dolara diljem svijeta

Nastavak filma međutim mogao bi ozbiljno kasniti jer autori web serije 'Charlie the Abusive Teddy Bear' tuže producente i distributere filma 'Ted' optužujući ih za nezakonito kopiranje njihova lika.

Radnja serije 'Charlie the Abusive Teddy Bear' vrti se oko 'vulgarnog ali duhovitog' plišanog medvjedića sklonog 'piću, pušenju i prostitutkama'. Web serija pokrenuta je 2009, a dostupna je na stanicama YouTube i Funny or Die. Nekoliko epizoda serije dosegnulo je i 10.000 pregleda.

Produkcijska kuća koja stoji iza nje podigla je tužbu na sudu u Los Angelesu tvrdeći da su dva lika medvjedića dovoljno slična da predstavljaju povredu njihova autorska prava.


'Charlie i Ted imaju dosljedne, nadaleko prepoznatljive osobine koje čine specifičnima ove vulgarne medvjediće. Charlie i Ted imaju sličnu osobnost, ton i način izražavanja te stav. Charlie i Ted žive u sličnom okruženju, uključujući to da su spremi utrošiti značajnu količinu vremena sjedeći na kauču s pivom i cigaretom', stoji u tužbi.

U tužbi se navodi i usporedba aktivnosti dvaju projekata na društvenim mrežama. 'Pijem u utorak navečer kako bih proslavio činjenicu da nije ponedjeljak navečer', stoji u tvitu koji je 4. travnja 2012. objavljen na Twitteru 'Teda', a tužitelje to neobično podsjeća na Charliejev tvit iz 9. svibnja 2009. - 'Imam životnu misiju, a to je - piti'.

Glasnogovornik Universal Picturesa odbio je komentirati tužbu, pa za sada datum izlaska 'Teda 2' ostaje 26. lipnja 2015. No očekuje se da će se to promijeniti zbog tužbe.