DRAMA, HOROR, SEKS...

Što ne smijete propustiti na Motovun Film Festivalu

26.07.2013 u 20:23

Bionic
Reading

Europska kriza, ekološko orgijanje, čudovišta i raj na zemlji – dobrodošli u filmski program Motovun Film Festivala!

RAJ:TRILOGIJA
Konačno zaokružena, završena trilogija filmova velikog austrijskog filmaša i provokatora Ulricha Seidla – 'Raj: Trilogija' na Motovun dolazi sa svoja tri dijela nazvana 'Ljubav', 'Vjera' i 'Ufanje', a riječ je o fascinantnim docudramama o religiji, debljini i seksualnom turizmu.


KĆI
Grčka uzvraća udarac – najzanimljivija europska kinematografija današnjice, koja je zbog svojih 'čudnih filmova' zaradila termin Greek Weird Wave, na Motovunu se predstavlja filmom Thanosa Anastopoulosa; mješavinom drame i trilera, koji kroz priču o 14-godišnjoj otmičarki sina poslovnog partnera svog oca oslikava dužničko stanje zemlje.


POŠAST
Nominirana za europsku nagradu LUX 2013, 'Pošast' je priča o galeriji likova (hrvač, prostitutka, medicinska sestra...), koji prikazuju život na periferiji Barcelone. U prvijencu redateljice Neus Ballús nema glumaca, tj. svi likovi glume sebe nakon što su četiri godine 'trenirali' za život pred kamerama te još jedno posredno portretiranje zemlje u dubokoj krizi.


BORGMAN

Prvi nizozemski film koji je nakon rupe od 38 godina zaradio nominaciju za Zlatnu palmu dolazi u Motovun – opisuju ga kao mračnu bajku i halucinogeni triler o neobičnom 'guruu' koji pokreće lavinu jednako neobičnih događaja svojim iznenadnim pojavljivanjem u naizgled savršenom i mirnom predgrađu.


FUCK FOR FOREST
Dokumentarac Michala Marczaka o sada već legendarnoj, koliko i ozloglašenoj aktivističkoj organizaciji uvjerenoj da se svijet može spasiti samo seksom – od spolnog općenja u javnosti do prodavanja amaterske pornografije na webu, s ciljem očuvanja prašuma. Je li seks djelotvorniji od politike? Provjerite.


BEZ STRUJE
Dok u Hrvatskoj započinju ratovi oko primata nad opskrbom struje, lijepo je pogledati kako to izgleda u dalekoj Indiji, gdje jedan čovjek riskira vlastiti život pokušavajući donijeti svjetlost u kućanstva zgurana između nekoliko strana koje se bore za profit. Duhoviti, koliko i crni te edukativni dokumentarac.


UŽAS IZ DUBINE
Za one koji su propustili moderni klasik Neila Marshalla, evo prilike za uhvatiti jedan od ponajboljih naslova nastalih u novom valu europskog horora i to na velikom platnu – skupina djevojaka protiv skupine čudovišta pod zemljom klaustrofobična je, cimajuća i efektna komadina strave i užasa.