INTERVJU ZA TPORTAL

Slash: Jedva čekam posjetiti Hrvatsku!

23.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Uoči svog nastupa na zagrebačkoj Šalati 26. lipnja, gitaristička legenda Slash za tportal otkriva kako mu je bilo snimati horor film, što je napravio sa svojim ljubimcima zmijama i koje su mu omiljene gitare

'Nikad nisam bio u Hrvatskoj iako sam čuo za nju. Jedva čekam da je posjetim', rekao je jedan od najvećih rock gitarista današnjice Slash. Uoči svog prvog nastupa u Hrvatskoj, gdje će nastupiti s Mylesom Kennedyjem i grupom Conspirators, karizmatični glazbenik postavio je uvjet da se s njim razgovara isključivo na temu glazbe. Za zagrebački koncert sprema, kaže, podulju set listu kako bi publika mogla uživati u dobrom rock'n'rollu.

Način sviranja Saula Hudsona, što je pravo Slashevo ime, utjecao je na generacije glazbenika i fanova. Slash se tako u razgovoru za tportal prisjetio svojih gitarističkih početaka. Isprva ga je, kaže, zanimala bas gitara.

'Ali čim sam primio gitaru u ruke, shvatio sam da je to pravi instrument za mene. Imala je više žica od bass gitare, a kad mi je čovjek koji me je zarazio s gitarom kao instrumentom, pokazao solažu pjesme 'Stairway to Heaven', shvatio sam da je to instrument koji želim svirati pa sam tako počeo učiti prve akorde', pojasnio je. Danas ima više od 200 gitara u svojoj kolekciji. Na koncertima ih uvijek ima tri, četiri, ali najdraži model gitare mu je bio i ostao Les Paul.

'Moja prva električna gitara bila je Les Paul kopija, mislim da se zvao Memphis. Onda mi je baka za 450 dolara kupila B.C. Rich Mockingbird. Svirao sam na jako puno gitara, ali Les Paul mi je ipak najdraži do danas. Da imam dvadeset gitara ispred sebe i nešto odmah moram odsvirati, uvijek bih odabrao Les Paula. Ne mogu izdvojiti jednu kao najdražu. Trenutno jako puno sviram na Gibson Dark Tobacco Sunbburst modelu Les Paul gitare. Iako u svojoj kolekciji imam svašta, Martin gitare, Fendere Stratocastere i Telecastere...' otkrio je. Oduvijek ga je, kaže, zanimala samo rock glazba. Volio je slušati puno bendova i izvođača kao što su Black Sabbath, Led Zeppelin..

Od gitarista koje posebno cijeni i voli, ističe Jimmyja Hendrixa i B.B. Kinga.
'Postoji toliko mnogo njih jer oni su svi toliko različiti. Među njima je i Jeff Beck kao jedan od boljih gitarista u novije vrijeme pa je tu Billy Gibbons, Joe Walsch, Joe Perry, Jimmy Page, Keith Richards, Mick Taylor... Svi ti dečki imaju svoju glazbenu osobnost i imali su veliki utjecaj na mene', izjavio je.

Obožava biti na turneji, svirati i raditi u studijima. Osim glazbe, njegova strast su i horor filmovi. Slash je producirao svoj prvi horor film 'Nothing Left to Fear'. Na pitanje zašto horori a ne, primjerice, romantične komedije, kaže da voli neizvjesnost koju donosi horor.
'Strava i znanstvena fantastika su jedini žanrovi koji mi mogu probuditi kreativno zadovoljstvo. Horor filmovi su mi još jedan način da iskažem svoju kreativnost. Na žalost, taj žanr izgubio je bitku pred ostalim žanrovima u posljednjih 20 godina', tvrdi Slash. Horor filmove zavolio je još kao dječak. Najviše ga je prestrašio film 'Noć živih mrtvaca' koji je gledao na stražnjem sjedištu maminog Volkswagena u drive-in kinu.

'Jedan od omiljenih filmova mi je 'Egzorcist'. Volim čudovišta i bio sam zaljubljen u glumicu Lindu Blair. Ali 'Noć živih mrtvaca' je vrlo zlokoban, nezaboravan i brutalan film i neke određene scene iz tog filma ostale su sa mnom sve ove godine. Od tada sam fasciniran groznim stvarima (smijeh). Ne volim psiho filmove ili one u kojima jedni ubijaju druge. Volio bih raditi sa Samom Raimijem. Mislim da je on fascinantan redatelj horor filmova', ističe.

Njegov film govori o mladoj kršćanskoj obitelji koja se doseli u gradić u Kansasu.
'Ispostavlja se da je taj gradić zapravo sedma vrata u pakao i ta je obitelj žrtva demona koji se svake godine pojavljuje', ispričao je Slash. Danas se, kaže, ne boji ničega, nema nikakvu fobiju ni strah.

Poznat je i kao ljubitelj gmazova, imao ih je puno različitih, boe, pitone, iguane, anakonde, no danas više nema ni jednog takvog ljubimca.
'Kao dijete sam bio fasciniran dinosaurima i gmazovima. Kad sam se preselio iz Engleske u Kaliforniju, počeo sam ih držati kao svoje ljubimce. Do 2008. godine imao sam oko stotinu zmija, guštera i krokodila u svojoj kući', kaže kroz smijeh. Žao mu je što danas više nema ni jednog ljubimca.

'Nemam se vremena baviti njima jer sam poprilično zauzet', priznao je. Zbog zauzetosti trenutno nema ništa ni od grupe Velvet Revolver koju su, uz njega, činili bivši članovi skupine Guns 'N' Roses.


Slash se veseli zagrebačkom koncertu