'KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE'

Sjajni glumci, dosadan film

03.02.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Obećavajuća glumačka postava nije spasila tmurnu i često dosadnu dramu

'Kolovoz u okrugu Osage' adaptacija je istoimene kazališne predstave spisateljice Tracy Letts, ujedno i scenaristice filma gdje su najveći adut glumci. Julia Roberts, Meryl Streep, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch samo su neka od mnogih impresivnih imena i sukladno tome ova drama zvuči obećavajuće, ali konačni rezultat ipak nije moderni klasik žanra, već prolazno, donekle zanemarivo iskustvo koje će prvenstveno cijeniti najstrpljiviji gledatelji.

Najave za film obećavaju mješavinu crne komedije i drame što nažalost nismo dobili i marketinški je donekle uvredljiva lažna predodžba ovoga uratka. Pred nama je isključivo drama, i to prilično depresivna, gdje je osnovni motiv svađa između mnogih likova, poput ubrzane sapunice gdje svatko ima 'crnu' tajnu. Niti jedan lik nema 'izlaznu putanju', vedru točku ili barem 'zaključak', već se kontinuirano gledatelj zamara sve neugodnijim i depresivnijim detaljima disfunkcionalne obitelji. Naravno, ovo i jest ideja nama predstavljene priče, ali je li ona cjelokupno dobra i isplativa? Nije, jer kroz cjelokupno iskustvo ne dobivamo neki jasni zaključak, viziju ili trenutak 'zadovoljstva'. Rasplet je samo raspad ionako od početka tmurne situacije. Sjajni glumci i određene sekvence snažnog dijaloga jedini su pravi izvor zanimljivosti, ali do takvih trenutaka treba proći brojne spore i dosadne koji, pohvalno, produbljuju likove, ali oni nisu pretjerano zanimljivi, često čak i odbojni. Teško je naći pravi 'korijen' problema ovoga filma, ali nešto svakako nije u redu kada gledatelj jedva čeka kraj naizgled vječne agonije likova, a da ih pritom tumače posve uvjerljivi i predani glumci. Neinspirativna režija Johna Wellsa možda nije za pohvalu, ali uz dosadni, tmurni scenarij rijetko koji redatelj bi postigao bolje.

Zaključno, 'Kolovoz u okrugu Osage' nastoji biti potresna, snažna drama koja će se urezati u gledateljevu svijest, ali usprkos glumačkom talentu ne uspijeva biti više od prosječnog iskustva koje će većinu publike uspavati od dosade.