EKO GLAZBENI FESTIVAL TERRANEO

Šibenik postaje 'nova zemlja' indie scene

09.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon godina i godina lamentiranja nad pasivnošću kulturne i turističke ponude, Hrvatska je u samo nekoliko godina postala zemlja-mozaik umjetničkih festivala, zanimljivih inicijativa i programa. Jedan od oglednih primjera ovih obećavajućih promjena mogao bi biti Terraneo, petodnevni glazbeno-ekološki festival koji se od utorka do subote održava u staroj vojarni Birbirskih knezova u Šibeniku

Tri otvorene pozornice, dva DJ floora, kamp i vojni hangari pola kilometra od mora, blizu povijesnog centra Šibenika, mogli bi na provod privući i do deset tisuća posjetitelja iz cijele Europe. Riječ je o novom, životnom projektu Mate Škugora, jednog od najpoznatijih organizatora koncerata alternativne glazbe u Hrvatskoj. Autor nekad zapaženog

The National u Zagrebu

zagrebačkog festivala Žedno uho u proteklih 15-ak godina organizirao je po Hrvatskoj 800-tinjak koncerata indie izvođača iz zemlje i cijelog svijeta.

Zahvaljujući njegovom dugogodišnjem entuzijazmu i svojevrsnom društvenom aktivizmu u Hrvatskoj su svirali bendovi koji su kasnije postali zvijezde indie scene, poput The Nationala, koji je na aktualnom Terraneu jedno od najpopularnijih imena.

Novi smisao staroj kasarni dolaze dati i The Fall, Mogwai, Crystal Castles, Janelle Monae, ali i zanimljiva imena iz Hrvatske i regije poput Bambi Molestersa, Antenata, St!llnessa, Dubioza kolektiva… Ekološku dimenziju festivalu daju organizirani izleti u obližnje nacionalne parkove Kornati i Krka, zatim popratne ekološke i kreativne radionice, edukacijski programi i drugi sportsko-zabavni sadržaji.

Ukupno će u Šibeniku nastupiti stotinjak izvođača. Terraneo, kako ime kaže, stremi stvaranju 'nove zemlje' i označava novi val kulturnog poduzetništva koje nije inficirano profiterskim cinizmom i djeluje kudikamo originalnije od mnogih klasičnih kulturno-turističkih modela koji su proteklih desetljeća provincijalizirali Hrvatsku.

Poznati zagrebački bend Antenat nastupa na Terraneu