FIMOMANIJA

Saznajte tko su pobjednici Splitskog filmskog festivala

22.09.2013 u 18:29

Bionic
Reading

Završio je još jedan, 18. po redu Splitski filmski festival. Evo kome su pripale uvažene nagrade

U kategoriji dugometražnog filma koja je brojala devet naslova, žiri u sastavu Helmut Groschup, Branko Schmidt i Dmytro Vityk dodijelio je sljedeće nagrade:

GRAND PRIX
José Luis Valle
RADNICI / WORKERS
Meksiko/Njemačka

Međunarodni žiri jednoglasno je odlučio dodijeliti Grand Prix 18. međunarodnog festivala novog filma Split filmu Radnici (Meksiko/Njemačka) autora Joséa Luisa Vallea. U skladu s ovogodišnjim motom Split Film Festivala Odgovornost – Optimizam – Tolerancija, film Radnici impresionirao nas je iznimnom kinematografijom, političkim stavovima i odličnom izvedbom glavnog glumca kroz veoma osjetljivu i ozbiljnu temu.

Posebne nagrade:

Mira Fornay
MOJ PES KILLER / MOJ PAS KILLER / MY DOG KILLER
Slovačka/Češka

'Moj pas Killer' iznimno je rafiniran prikaz situacije u ex komunističkoj državi u tranziciji. Scenaristički i režijski pristup temi u rangu je najboljih europskih filmskih ostvarenja današnjice.

J. P. Sniadecki/ Xu Ruotao/ Huang Xiang
YUMEN
SAD/KIna

Žiri posebnim priznanjem nagrađuje film Yumen (SAD/Kina) čije autorstvo potpisuju J. P. Sniadecki, Xu Ruotao i Huang Xiang, zbog političke poruke utkane u ambijent nikad dosad viđen na filmu, te zavodljivog soundtracka.

U kategoriji kratkometražnog filma koja je brojala 43 naslova, žiri u sastavu Polina Voinevych, Eva Rottensteiner i Ana Opačić dodijelio je sljedeću nagradu:

GRAND PRIX
Myroslav Slaboshpitskiy
NUCLEAR WASTE / NUKLEARNI OTPAD
Poljska

Selekcija kratkometražnih filmova u Splitu pokazala nam je veliku šarolikost u filmskom svijetu danas. Iako je Peter Kubelka proglasio smrt filma, ipak smo mogli vidjeti napredak u filmu ili kako god želite nazvati film danas. Bilo je filmova snimljenih na 16mm, 35mm i na svim digitalnim formatima koji se koriste danas. Imali smo priliku vidjeti filmove koji recikliraju druge filmove, animirane filmove, dokumentarne, politički angažirane, smješna i eksperimentalna videa te šarenu paletu priča o ljudskim bićima, ribi, konju, psu te čak o vjeverici koja mokri gorivo.

Među 43 zanimljiva filma, svakako je bilo teško odabrati jednog, najboljeg. Žiri je odabrao 'Nuklearni otpad' Myroslava Siaboshpytskiyja zato što preciznim kadrovima prikazuje svakodnevnu borbu ljudi koji rade u nuklearnoj elektrani. Njima je život pun rutine koja je istovremeno dosadna i opasna. Ali ipak i u najlošim životnim okolnostima ljudsko biće je ipak ljudsko biće koje želi preživjeti i voljeti. Film prikazuje na ne toliko spektakularan način da nada ne može biti uništena.