PRVOMAJSKI KLASICI

Savršena glazbena kulisa za Praznik rada

01.05.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Iako u ovim mračnim danima u kojima su posao i redovna plaća čista fantastika Praznik rada nema nekadašnju težinu, zažmirite nakratko na stvarnost i prepustite se opojnim pjesmama što slave rad na dan nerada

Praznik rada nekad je bio svečanost radnog čovjeka. Danas, kad je radnik ugrožena vrsta, Prvi maj je tek neradni dan koji će preostali šljakeri iskoristiti za šoping koji nisu stigli obaviti preko tjedna. Ako se baš odluče otkačiti, zalegnut će na lokalnu livadu s pivom u ruci i ćevapima na roštilju te pjevušiti u ritmu nekadašnjeg Prvog maja. Naša prvomajska set lista izgledat će nekako ovako:

KUD Idioti: 'Bandiera Rossa'

Ma koliko smo se trudili, nismo pronašli valjan razlog da ovu radničku listu započnemo ičim drugim osim legendarne 'Bandiere Rosse'. U verziji jedinstvenih KUD Idiota. Jedna od najpoznatijih radničkih pjesama slavi naslovnu crvenu boju dok mi slavimo neradni dan crveni u licu, raznježeni u srcu.



Dubioza kolektiv: 'Prvi maj'

Nakon 'Bandiere Rosse', slijedi otrežnjenje u stvarnosti. Nekadašnja radnička klasa postala je 'tehnološki višak', što 'danas slavi 1. maj'. Uz roštilj i rakiju, a bez zastava i pjesme.



Haustor: 'Radnička klasa odlazi u raj'

Ostatku ostataka radničke klase nema druge nego da, kako kažu Rundek i prijatelji, ode u raj. Prije no što dobiju cipelicu u stražnjicu.



Mucalo: 'Radnička odmara se klasa'

Kad je Haustor pjevao o radničkoj klasi u raju, mislio je, naravno, na onaj zemaljski raj – more naše plavo. Isto to imao je na pameti nekadašnji pjevač lakih nota i još lakših riječi te donedavni intendant HNK Split – Mucalo. Idemo svi: 'Ra ra ra ra radnička odmara se klasa / pla pla pla pla plavi se Jadran talasa!'



258465,177034,250802,246065
Magazin: 'Pa nek' živi rad'

Bez obzira na Haustor i Mucala, stara mudra kaže kako nema odmora dok traje obnova. Kuće trokatnice, grunta ili zemljice, svejedno. I sve to omotano lakim huljićevskim notama.



Popeye feat. Tamara Obrovac: 'Delaj, delaj'

U radu je spas, tvrde i Tamara Obrovac i dečki iz Popeyea. Još kad bi ga bilo i kad bi se platilo… Ili, kako kaže jedna, jedina i jedinstvena Tamara, 'ti si ništ koristi / ne zaradiš ni za jisti'.



ST!LLNESS: 'Digni glas'

Na Praznik rada u vremenu nerada, otkaza, neisplaćenih plaća i drugih društvenih poraza, ne preostaje nam ništa drugo na nego dići glas. No poznajući tradicionalnu pasivnost hrvatskih stanovnika, samo u pjesmi…


Grad: 'Praznik'

…i voljeti se! U pjesmi, na Prvi maj, dok 'vijore zastave na zidu gradske uprave'. Dečki iz benda Grad, kad već nemaju razloga slaviti rad, slave nju. Ljubav njihovu.


Mi2: 'Zbudi me za 1. maj'

Ljubi se na Prvi maj i u Sloveniji. S naglašenom dozom nostalgije. 'Probudi me za Prvi maj, kao što si me budila tad', pjevaju slovenski dečki puštajući nas da sanjarimo i smišljamo kako i kad.


Hladno pivo: 'Roštilj'

I za kraj, povratak na početak (teksta) i našu domaću stvarnost. Idemo svi, dok nam se mast iz ćevapa bradama cijedi: 'Sunce piči, mi roštiljamo!' Sretan vam Praznik rada!