OD 24. DO 26. TRAVNJA

Rovinj u znaku 6. ETNOFILm festivala

11.04.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Šestu godinu za redom travanj je u znaku suradnje grada Rovinja i Etnografskog muzeja Istre. Od 24. do 26. travnja održava se međunarodni ETNOFILm festival koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Sve projekcije su besplatne, a uz filmski program na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionica te izložba, kao i glazbeni program

6. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, održat će se od 24. do 26. travnja u Rovinju. S glavninom događanja u Multimedijalnom centru, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILm-a.

ETNOFILm festival donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma te metoda bilježenja nematerijalne kulture. Sve projekcije su besplatne.

Kroz 22 odabrana filma program prati i profesionalnu antropološku produkciju te dokumentarni, etnografski film u širem smislu riječi. Filmovi dodiruju niz zanimljivih fenomena, kao što je reprezentacija 'drugih' u svijetu globalnog turizma, krhkost društvenog sjećanja i lokalnih kulturnih baština, ili pak hibridnost i pregovaranje nacionalnih, odnosno rodnih identiteta u današnjim visoko segregiranim društvima. Posjetitelje festivala očekuju filmovi iz 13 zemalja, a uz domaći, tu su i filmovi iz Rusije, Poljske, Francuske, Perua, Portugala, Slovenije, Italije, te Norveške. Za vrijeme trajanja festivala u Centru za vizualne umjetnosti Batana moći će se pogledati izložba fotografija Petra Nagliča - 'Od domaćeg praga do Jeruzalema', autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem.

Gradsko kazalište Gandusio bit će lokacija posebnog programa koji je organiziran u suradnji s Festival dei popoli iz Firenze i Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, a održat će se 24. i 25. travnja. Autor Michele Trentini sam će predstaviti svoj film iz 2012. godine 'Mala zemlja'. Priča je to o nadi za izdvojena planinska područja, univerzalnoj povezanosti sa zemljom što se odmiče od ekonomskih interesa ili pak političkih i kulturnih zapreka. Predstavljaju se i dva klasična dokumentarca. 'La Taranta' iz 1962. godine dokumentira kult Tarantizam iz južne Italije, a prema vjerovanju tadašnjih seljaka, žrtve ugriza mistične tarantule moraju se podvrgnuti egzorcizmu koji uključuje mahniti ples, glazbu i mnoštvo boja. 'Un giorno in Barbagia' iz 1958. dokumentira selo na Sardiniji i život u kojem žene brinu o kućanstvu jer muškarci veći dio godine provode daleko od kuće čuvajući stada ovaca.

U sklopu ETNOFILm festivala 26. travnja u Multimedijalnom centru održat će se i predavanje Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija', a vodi ga Arnd Schneider, profesor s Instituta za socijalnu antopologiju Sveučilišta u Oslu. U Multimedijalnom centru u subotu, 26. travnja održat će se koncert sastava Čipkice za kraj festivala. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Čipkice svoj repertoar kojim žele upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija izvode a cappella i uz glazbenu pratnju.

Festivalu prethodi međunarodna fotografska radionica koja će se održati od 22. do 24. travnja pod nazivom 'Turizam, arhitektonski razvoj, vizualna i kulturna percepcije prostorne proizvodnje duž Jadranske obale'. Voditelj je David Kendall, gostujući predavač na Goldsmithsu u Velikoj Britaniji. Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 6. ETNOFILm festivala. Više informacija saznajte na stranici etnofilm.com