OVAJ VIKEND

Riječno kino uz Karlovačko u španjolskom štihu

02.08.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Približili smo se polovici programa Riječnog kina uz Karlovačko, no interes za dobrim filmovima ne jenjava. S obzirom na paklene vrućine, mislimo da je Foginovo kupalište upravo idealno mjesto za izlazak: osvježite se tokom dana na Korani, a navečer uživajte u odličnom filmskom programu!

A što su organizatori Riječnog kina uz Karlovačko, poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, inače udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, pripremili ovaj vikend?

Program započinje u 20 sati radionicom nijemog scenarija koju vodi mlada filmašica Ksenija Sanković. Naime uoči projekcije nijemog filma svi prisutni moći će saznati kako napisati scenarij za njega. S obzirom na specifičnost sadržaja, radionica ovakvog tipa prvi put se organizira u Karlovcu. Odmah nakon nje sudionici će moći komparirati svoje djelo sa španjolsko-francuskom dramom 'Snjeguljica', na repertoaru Riječnog kina uz Karlovačko u 21.30. Svojevrstan je to hommage nijemom filmu i ekranizacijama bajki braće Grimm. Film je osvojio 10 prestižnih nagradaGoya, uključujući one za najbolji film i originalni scenarij. Nakon tragične nesreće u areni koja ga je ostavila paraliziranog, žena legendarnog matadora Antonja Villalte umire rađajući mu kćer Carmencitu. Antonio nedugo potom oženi medicinsku sestru koja ga je njegovala, Encarnu, prepuštajući odgoj svoje kćeri baki, bivšoj plesačici flamenka. Ljubomorna Encarta pokuša ubiti Carmencitu koja uspije pobjeći uz pomoć putujuće skupine patuljaka matadora i postane slavni matador pod imenom Blancanieves

Dan kasnije, u subotu u 21.30 na programu je ponovno španjolski film, 'Putnici ljubavnici', najnovije ostvarenje filmske ikone - Pedra Almadovara! Priča je to o putnicima i članovima posade aviona koji će se vjerojatno srušiti pa im preostaje ispuniti preostalo vrijeme na najbolji mogući način. Naime tehnički kvar ugrozio je živote putnika na komercijalnom letu 2549, a piloti u suradnji s kontrolorima leta pokušavaju iznaći rješenje. Osoblje u avionu, kao i njihov šef, zbilja su atipični, barokni likovi koji se suočeni sa smrtonosnom opasnošću odlučuju na nevjerojatan potez: uživati što je više moguće i provesti zadnje trenutke onako kako najbolje umiju. Računica je jednostavna: sve na što se sveo njihov život jesu seks i smrt.

Program Riječnog kina za djecu odvija se u nedjelju u 20 sati, kada na scenu stupaju glumci s Umjetničke akademije iz Osijeka koji će u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom izvesti kazališni komad 'Čarobnjak iz Oza'. Osječki studenti će najmlađe Karlovčane upoznati s pričom o djevojčici koja je imala veliku želju, veliku poput najveće oluje, koja ju je odvela u pustolovinu života, pustolovinu epskih razmjera, borbu dobra i zla...