OD 7. DO 9. STUDENOG

Remek-djela japanskog nijemog filma na 7. PSSST!-u

06.11.2013 u 09:46

Bionic
Reading

Centar za kulturu Trešnjevka ove će godine već sedmi put biti domaćin Festivala nijemog filma PSSST!, koji će se od 7. do 9. studenog održati u prostorima Centra, Park Stara Trešnjevka 1 u Zagrebu

Osim natjecateljskog programa u kojem će se za festivalsku nagraduVeliki Brcko natjecati 20 domaćih i međunarodnih filmskih ostvarenja, i na ovogodišnjem će se festvalu PSSST! tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovoga puta kroz restaurirane snimke starog Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke.

Također, posjetitelji će imati rijetku priliku vidjeti remek-djela japanskog nijemog filma, uključujući i kultnu Kinugasinu 'Stranicu ludila' te 'Raskrižje', kao i nijeme filmove Mizoguchija i Ozua – 'Prolazni hir', 'Tokijski marš', 'Osenin pad', 'Rođen sam, ali…' i 'Tokijski zbor'.

Osim hrvatskog i japanskog filma, bit će prikazan i neobičan austrijski nijemi film o kolonijalnim pustolovima u Africi te španjolski nijemofilmski hit iz 2012. 'Snjeguljica'.PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima, a nijemim će projekcijama ove godine zanimljivu zvučnu podlogu dati Vitomir Ivanjek, Oridano Gypsy Jazz Band te Joe Kaplowitz & Tomb Raiders from Space. Ljubitelji filma stoga će i ove godine moći uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje vodi kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Filmski užitak zaokružit će tradicionalni subotnji tulum nakon proglašenja pobjednika. Ulaz je besplatan