ALBUMI TJEDNA

Potrebne i manje potrebne retrospektive

09.08.2013 u 09:50

Bionic
Reading

U ljetnom diskografskom zatišju pred jesensku buru nude se tri retrospektive – sjevernoirskih indie veterana Snow Patrol, škotskih blizanaca The Proclaimers i hitoidnog londonskog trija Scouting For Girls


SNOW PATROL – GREATEST HITS

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Razlog zbog kojeg Snow Patrol sada, bilo vlastitom, bilo voljom svoje diskografske kuće dolaze s novom kolekcijom, ni tri i pol godine nakon prethodne, opsežne, dvostruke 'Up To Now' (inače gotovo identičnog dizajna ovitka) nije do kraja jasan. U međuvremenu su izdali tek jedan album, preklanjski i više nego solidni 'Fallen Empires', ali svejedno se to čini malo čudnim, pogotovo u vrijeme odlaska sa scene klasičnih nosača zvuka. Neće valjda biti da je razlog aktualnoj retrospektivi to što je pjesma 'Lightning Strike', inače grandiozno, sporogoreće 16-minutno finale njihova predzadnjeg albuma 'A Hundred Million Suns' upotrijebljena u debelo vrćenom traileru crtića 'Čuvari šume: tajanstveni svijet' pa je onda njezin prvi stavak 'What If This Storm Ends?' objavljen kao singl? Ako ja zaista tako, sumnjamo da to ima veze sa samim bendom, kojem takva promocija više ne treba, pogotovo ne u Americi gdje su i dalje jedan od rijetkih 'starih' britanskih bendova koji dobro prolazi.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Nema tu naravno slabih momenata ni promašaja, jedino je, kao i uvijek kod ovakvih kolekcija pitanje što fali, a kao što znamo, uvijek nešto fali, pa recimo da bi dobro došle i 'You're All I Have' i 'This Isn't Everything You Are'…
NAJBOLJE STVARI Svi ključni Snow Patrol klasici su tu – od u milijun TV serija izmužene 'Chasing Cars' preko sjajnih 'Crack The Shutters', 'Called Out In The Dark' i 'Set The Fire To The Third Bar' s Marthom Wainwright do 'Chocolate' i 'Run' koje su ih izvukle iz anonimnosti prije desetak godina.
DAKLE Zanimljiva kolekcija za putnike namjernike neupućene u bend (koji je i nama dobro poznat – 2009. su bili predgrupa U2 na Maksimiru), a fanovi će vrijeme do novog materijala moći prikratiti drugim albumom Tired Ponya, supergrupe frontmena SP, Garyja Lightbodyja i Petera Bucka iz R.E.M.-a koji izlazi sredinom kolovoza.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
14. svibnja
IZDAVAČ: POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC

PROCLAIMERS – THE VERY BEST OF – 25 YEARS 1987-2012

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Škotski blizanci Charlie i Craig Reid, poznatiji kao The Proclaimers u domovini su odavno nacionalna institucija, a 'srebrni pir' slave retrospektivom svoje bogate karijere u koju je dosad stalo devet albuma prepunih sjajnih pop folk budnica otpjevanih onim njihovim neodoljivom naglaskom.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Opsežna dvostruka kompilacija s 30 pjesama ne bi smjela imati falinki, ma koliki bio opus nekog izvođača, a pogotovo kad se ima za birati iz kojih stotinjak pjesama. Onaj tko je ovo slagao tako je uspio previdjeti između ostalih lanjsku 'Wherever You Roam', plus stare favorite 'When You're In Love', 'He's Just Like Me' i 'When Love Struck You Down', ali nije mu za zamjeriti – The Proclaimers imaju jak osjećaj za samokontrolu i ne objavljuju svašta, tako da ova retrospektiva sasvim sigurno ne bi izgubila na snazi ni da je trostruka.
NAJBOLJE STVARI Osim njihovih najpoznatijih stvari 'I'm Gonna Be (500 Miles)', 'Letter From America' i obrade 'King Of The Road' Rogera Millera, treba izdvojiti i 'There's A Touch', 'Love Can Move Mountains' i 'Should Have Been Loved', a nije loša ni nova 'Not Cynical'.
DAKLE Na stranu ono što nedostaje, ono što je ovdje uvršteno nije zbog toga ništa manje sjajno.

OCJENA: 8,5/10
DATUM IZLASKA:
1. srpnja
IZDAVAČ: EMI / UNIVERSAL MUSIC

SCOUTING FOR GIRLS – GREATEST HITS

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Londonska indie pop trojka Scouting For Girls jedan je onih bendova koji štanca hitove što se lijepe za radio i ne daju se istjerati iz uha, a koje je teško razlikovati iz mora sličnih. No ta njihova hitoidnost na tri albuma koliko su dosad objavili ni približno nije dostatna za pristojnu kompilaciju. SCG su inače svoj inicijalni indie kredibilitet davno mijenjali za uspjeh na top listama i postere na tinejdžerskim zidovima, a amerikaniziravši svoj zvuk zašli su duboko na guilty pleasure teritorij. Od nekadašnjeg imidža ostao je samo nehajni styling, zvučni naglasak pjevača Roy Stridea i hipertenzija koju 'pravovjerna' rock kritika (a la NME) dobije kad ih začuje, kao dobar znak bandu da su na pravom putu.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Sve su to zanatski korektno složeni singlovi, ali SCG-u kao bendu generalno nedostaje osobnosti. Osim toga, kvaliteta njihova outputa je takva da bi za best of mogli kvalificirati eventualno nakon šest albuma, a ne tri.
NAJBOLJE STVARI Njihov najveći i najpoznatiji hit je zarazna 'This Ain't A Love Song', a ističu se još i 'I Wish I Was James Bond', 'Love How It Hurts', 'Without You' i nova stvar 'Millionaire'…
DAKLE Ako se ovo tretira kao uvod u SCG umjesto klasične retrospektive, onda i ime nekog smisla.

OCJENA: 6/10
DATUM IZLASKA:
29. srpnja
IZDAVAČ: EPIC / MENART