PROBOJ GRANICA ŽANRA

Pogledajte pregled novih spektakularnih SF filmova

30.03.2013 u 11:42

Bionic
Reading

U ostvarenjima koja nas očekuju ove godine, naišli smo na zanimljive znanstvenofantastične, horor i postapokaliptične uratke: od propitivanja vlastite duše preko virtualnog odijela u novom filmu Terryja Gilliama, preko zombi apokalipse u kojoj glumi Brad Pitt do završetka ZF komedije i trilogije Simona Pegga i Nicka Frosta

The Host
Adaptacija tinejdžerskog serijala autorice 'Sumraka' Stephanie Meyer o vanzemaljskoj prijetnji koja preuzima ljudska tijela i misli brišući pamćenje. Od Andrewa Nicola, redatelja 'Gattace', 'S1im0ne' i 'In Time'. Navodno su ciljana publika obožavatelji 'Sumraka 'i filma 'The Hunger Games', uz nužan zaokret prema SF-u i odmak od vampira i vukodlaka.

Oblivion
Joe Kosinski (Tron Legacy), koji je angažiran i na obradi filma 'The Black Hole' za Disney, napravio je ZF dramu o futurističkom svijetu u kojem su ljudi izgnani sa Zemlje i deportirani na svemirske postaje udaljenih planeta. U glavnim ulogama našli su se Tom Cruise, Olga Kurylenko i Morgan Freeman.

Iron Man 3
Još jedan unosni Marvelov nastavak serijala o 'Iron Manu' redatelja Shanea Blacka, u kojem glavnu ulogu ponavlja Robert Downey Jr

Star Trek: Into Darkness
Majstor za akciju, J. J. Abrams konačno je snimio i nastavak franšize 'Star Trek'. Iako je vjerojatno da će se stari trekeri i trekiji žaliti što to više nisu 'Zvjezdane staze' koje su voljeli i poznavali, redatelj je obećao da će ostati vjeran načelima Roddenberryjeva svemira te da će ga samo unaprijediti i osuvremeniti u izričaju. Kao kapetan Kirk i njegov prvi časnik Spock ponovno se pojavljuju Pine i Zachary Quinto, a ulogu svemirskog zlikovca preuzeo je Benedict Cumberbatch

After Earth
Scenarij za novi znanstvenofantastični film posrnulog 'dečka koji je obećavao' M. Night Shyamalana napisao je Gary Whitta (The Book of Eli). Svemirska letjelica skršila se na Zemlji, tisuće godina u budućnosti te su preživjeli astronauti zatekli potpuno izmijenjen okoliš, kojim dominiraju životinje i nova prijetnja čovječanstvu. Glume Will Smith i njegov sin Jaden.

This is The End
Radnog naziva 'Jay and Seth Vs. the Apocolapyse', komedija je Setha Rogena i Evana Goldberga o istraživanju kraja svijeta, apokalipse, vanzemaljskih osvajača, čudovišta i brojnih nepovezanih elemenata koje su uspjeli ubaciti u film. Zanimljivost je ta što svi glumci glume sami sebe na tulumu u kući Jamesa Franca u trenutku kad shvaćaju da stiže apokalipsa. Scenarij je napisao Seth Rogen, a glume James Franco, Jonah Hill, Jason Segel, Michael Cera, Danny McBride, Jay Baruchel, Craig Robinson i još dvadesetak gostujućih zvijezda.

Man of Steel
U novom nastavku priče o Supermanu, istražujemo planet Krypton i koliko je njihov svijet nalik zemlji. Susrećemo se s vanzemljcima sa supermoćima koje odgajaju Amerikanci. Negativce će predvoditi General Zod i Faora, 'pojačani' high-tech odijelima i grandioznim planovima za osvajanje Zemlje. Zack Snyder, redatalj filmskih blockbustera '300' i 'Watchmen', pripremio je izmijenjenu verziju 'Čovjeka od čelika', mudro investirajući u glumca Henryja Cavilla kao Kal-Ela.

World War Z
Adaptacija slavne knjige Maxa Brooksa, koja predstavlja 'vodič kroz svijet zombija nakon apokalipse', nije oduševila fanove, ali ipak obećava kao ljetni blockbuster. Brad Pitt glumi u filmu redatelja Marca Forstera, najavljenom kao jednom od najvećih filmova o zombijima, ali čeka ih teška borba da sustignu svjetski uspjeh serijala 'Walking Dead', napravljenog prema istoimenom stripu.

Pacific Rim
'Danas otkazujemo apokalipsu', citat je iz filma Guillerma del Tora koji je dosegao kultni status prije samog emitiranja. Legendarnu rečenicu izgovorio je Idris Elba najavivši u kolikoj će mjeri epski biti film o čudovištima i robotima.

Elysium
Od Neila Blomkampa, redatelja koji je snimio sjajni sf 'District 9', stiže još jedna priča o svijetu u budućnosti podijeljenom na klase. U glavnoj ulozi našao se Matt Damon. Budući da je došlo do odgode distribucije, Blomkamp se u međuvremenu pozabavio i konceptom trećeg filma, SF komedije 'Chappie'

The World's End
Komedija o apokalipsi redatelja Edgara Wrighta (of Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Scott Pilgrim) donosi priču o petorici prijatelja, koji u nastojanju da rekreiraju legendarni razulareni pohod u birtiji prije 20 godina, nenamjerno postaju jedina šansa čovječanstva za preživljavanje u trenutku dolaska apokalipse. Simon Pegg i Nick Frost u glavnim ulogama, time su završili svoju trilogiju 'Cornetto', kojom predstavljaju novi podžanr – socijalni SF.

Riddick
Još jedan nastavak originalnog 'Pitch Blacka' iz 2001., u kojem se u ulozi Riddicka ponovno pojavljuje Vin Diesel, ovaj put redatelj je David Twohy.

Gravity
Od redatelja odličnog distopijskog filma 'Children Of Men', dolazi novi SF, radnje u potpunosti prebačene u svemirska prostranstva. Alfonso Cuaron (Great Expectations, Y Tu Mamá También, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) napisao je i scenarij za sf dramu u kojoj Sandra Bullock i George Clooney glume astronaute izgubljene nakon katastrofalnog sudara.

Ender's Game
Najiščekivaniji SF, adaptacija je kultnog romana Orsona Sctta Carda iz 1985., o mladom vojniku vojne akademije koji se priprema za borbe sa zastrašujućim kukcolikim svemirskim osvajačima koji su na putu da unište zemlju. Gavin Hood (Tsotsi, Rendition, X-Men Origins: Wolverine), pisao je scenarij godinama, a u glavnim ulogama glume Harrison Ford, Ben Kingsley, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin i Viola Davis

Snowpiercer
Postapokaliptični SF triler smješten u budućnost tijekom ledenog doba, odvija se u golemom vlaku koji prevozi posljednje ljude još uvijek podijeljene socijalnim razlikama. Film Joon-ho Bonga, redatelja filmova 'Memories of Murder' i 'The Host' najavljen je jedan od najoriginalnijih i provokativnih uradaka svih vremena.

About Time
Britanski redatelj Richard Curtis, napravio je izlet u SF žanr. Novi je film o putniku kroz vrijeme, kojeg glumi Domhnall Gleeson, a partnerica u filmu mu je Rachel McAdams. Mladi junak vraća se u vrijeme ne bi li kreirao idealne uvjete i situacije koje smatra 'savršenima'.

Thor: The Dark World
Alan Taylor, redatelj proslavljen radom na serijalu 'Igre prijestolja', pozabavio se novom adaptacijom stripa iz Marvelovog svijeta superjunaka, u nastavku fantasy filma. U ulozi Thora ponovno je Chris Hemsworth koji se ovaj put bori protiv mračnih vilenjaka Svartalfheima.

Europa Report
Film ekvadorskog redatelja Sebastiána Corderoa (Ratas ratones rateros, Chronicles, Rage), govori o posadi međunarodnih astronauta poslanih na privatnu misiju na Jupiterov četvrti mjesec – Europu.

The Colony
Horor triler Jeffa Renfroea o ledenom dobu, prikazuje naselje kolonista koji se bore da prežive ispod zaleđene zemljine površine. U zvjezdanoj glumačkoj postavi su Laurence Fishburne, Bill Paxton, Kevin Zegers, John Tench i Charlotte Sullivan.

The Zero Theorem
Slavni Terry Gilliam (Time Bandits, Brazil, Twelve Monkeys, Fear and Loathing in Las Vegas, Imaginarium of Doctor Parnassus) stavio je naglasak na egzistencijalistička pitanja u novoj SF drami s Christophom Waltzom koji glumi Qohena Letha, kompjutorskog hakera u nastojanju otkrivanja razloga ljudskog postojanja. Njegov introspektivni pokušaj omogućilo je 'odijelo za virtualno putovanje u unutrašnji svemir', pomoću kojeg dolazi u kontakt sa skrivenim dimenzijama i istinama vlastite duše.