SRIJEDA, 20 SATI, MOVIEPLEX

'Pina' otvara petu Filmomaniju

21.09.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Svečanom projekcijom filma 'Pina' u srijedu u Movieplexu počinje peta Filmomanija – revija dobrog filma

Peta Filmomanija – revija dobrog filma ovog će se rujna prvi put održati u tri grada istovremeno: Osijeku, Splitu i Zagrebu. Revija će trajati 12 dana, od 21. rujna do 2. listopada, u Cineplexxu Osijek, Cineplexxu Split i Movieplexu Zagreb. U sklopu revije prikazat će se dvadesetak najkvalitetnijih ostvarenja sedme umjetnosti s najvažnijih svjetskih filmskih festivala.

Između ostalih, na petoj Filmomaniji možete pogledati sljedeće nagrađivane filmove: 'Melankolija' redatelja Larsa von Triera – dobitnik nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu, 'Le Havre' redatelja Akija Kaurismäkija – dobitnik nagrade FIPRESCI na filmskom festivalu u Cannesu, 'Torinski konj' redatelja Béle Tarra – dobitnik nagrade žirija i nagrade FIPRESCI (nagrada kritike) na filmskom festivalu u Berlinu, 'Trofejna žena' redatelja Françoisa Ozona – prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji, 'Troje' redatelja Toma Tykwera – dobitnik nagrada za najbolju režiju, glavnu glumicu i montažu na German Film Awards, 'Imamo papu' redatelja Nannija Morettija – najbolja režija, scenarij i kamera prema izboru Udruženja talijanskih filmskih kritičara te prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu.

Tu su i dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na German Film Awards 'Pina' 3D redatelja Wima Wendersa, novi film Gusa Van Santa Nespokojni', prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu, dobitnik nagrade žirija na filmskom festivalu u Cannesu 'Dječak s biciklom' braće Dardenne, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu 'Nader i Simin se rastaju' redatelja Asghara Farhadija, dobitnik nagrade za najbolju režiju i scenarij na filmskom festivalu u Veneciji 'Posljednji cirkus' redatelja Alexa de la Iglesie, dobitnik posebne nagrade žirija i nagrade za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Veneciji 'Ubojstvo iz nužde' redatelja Jerzyja Skolimowskog te novi film redatelja Milcha Manchevskog Majke', prikazan u službenoj konkurenciji filmskih festivala u Torontu i Berlinu.

Od američkih filmova, na Filmomaniji 5 bit će prikazani filmovi 'Igra pobjednika' redatelja Bennetta Millera s Bradom Pittom u glavnoj ulozi, 'Invazija kvarta' redatelja Joea Cornisha te 'Tajni život kućnih pomoćnica' redatelja Tatea Taylora koji se već tri tjedna za redom ne skida s prvog mjesta box-officea u SAD-u i do danas je utržio preko 120 milijuna dolara.

Ostali filmovi koji će se prikazati u sklopu Filmomanije 5 su 'Želim nešto više', prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Berlinu redatelja Silvija Soldinija te 'Aurora', prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu redatelja Cristija Puiua.

U sklopu revije prikazat će se i dva domaća filma: avantura 'Koko i duhovi' redatelja Daniela Kušana snimljena prema istoimenom književnom klasiku i dobitnik čak četiri nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli (najbolji debitant, glazba, montaža i nagrada publike) te drama 'Ćaća' redatelja Dalibora Matanića, dobitnik triju nagrada na filmskom festivalu u Puli (najbolja režija, sporedna glumica i kamera).

Raspored projekcija možete vidjeti klikom ovdje, a informacije o filmovima i rezervacije ulaznica su dostupni na službenoj stranici revije