KONCERT U TVORNICI

Paklena thrash metal večer sa Slayerom

24.06.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Slayer je opet počastio Zagreb brutalnim koncertom kakav znaju prirediti samo ovi vremešni dečki iz Kalifornije. I odmah smo poželjeli još!

Metal fanovi mjesecima nestrpljivo iščekuju ovo gostovanje proslavljenog thrash metal benda pod nazivom An Evening With Slayer, a iako im je to već treći nastup u Zagrebu u posljednjih nekoliko godina, prostor Tvornice prilagođen ovom ekskluzivnom klupskom koncertu bio je sinoć ispunjen do posljednjeg mjesta.


Kerry King

Ništa neobično, jer ovi thrash metal velikani koji su na sceni više od 30 godina potvrđena su live atrakcija čiji se eksplozivni nastupi pamte, a njihova beskompromisna gitaristička 'grmljavina' itekako izaziva divljenje i u hardcore i punk krugovima.

Metal publika se i ovoga puta pokazala najvjernijom kad su u pitanju koncerti, a o tome je ponešto kazao i sam Araya u intervjuu koji sam imala prilike voditi s njime 2011. godine.

Na pitanje što je to u metalu toliko privlačno da su mu fanovi vjerni i po 20, 30 godina, Tom Araya je tad kazao: 'Metal glazba vas okupira i prodire do kosti. Ona je vrlo dojmljiva i ekstremna. I nije za svakoga'.

Iako su prije mjesec dana izgubili člana, legendarnog gitarista Jeffa Hannemana, a već neko vrijeme s njima nije ni bubnjar Dave Lombardo, novi članovi Gary Holt i Paul Bostaph dobro su se uskladili s brutalnim dvojcem Araya-King.

Karizmatični frontmen Slayera koji zbog zdravstvenih problema više ne smije headbangati kao nekad, oduševljeno je pozdravljen od publike pri izlasku na minimalistički uređenu pozornicu.

A što je nakon toga uslijedilo teško je opisati! Već na prve taktove World Painted Blood Tvornica je proključala! 

Ovaj pakleni metal stroj koji gazi sve pred sobom svojim zlokobnim zvukom koji prodire do kosti podignuo je temperaturu u Tvornici do usijanja, a fanovi se nisu štedjeli u moshanju i crowd surfingu.

Njihov ekstremni zvuk u manjem je prostoru još više došao do izražaja, a Slayer je izveo svoju žestoku set listu na kojoj su se našle i stvari Hallowed Point, War Ensemble, Hate Worldwide, Mandatory Suicide, Chemical Warfare, The Antichrist, Die by the Sword, Postmortem, Altar of Sacrifice, Jesus Saves, Seasons in the Abyss, Dead Skin Mask i Raining Blood, spomenimo neke. Vjerna publika nagrađena je i bisom South of Heaven i Angel of Death.

Premda su preko 30 godina na sceni, energija koju unose u svoje nastupe doista je fascinantna pa ne čudi što njihovu glazbu iznova otkrivaju nove generacije. Ono što rade, rade sa srcem, a publika koja im je vjerna godinama to itekako cijeni. Treba spomenuti i da neumorni metal veterani rade i na novom albumu koji bi se trebao pojaviti do kraja godine.

Mnogi su znojem okupani fanovi, umorni, ali sretni nakon ovog ekstatičnog paklenog druženja sa Slayerom ponavljali samo jedno: 'Vidimo se na Downu.' Jer u utorak, 25. lipnja, u Tvornici će prvi puta gostovati velika glazbena atrakcija, američka supergrupa Down koju čine članovi Pantere, Crowbara, Corrosion of Conformity i Eyehategod, odnosno: Phil Anselmo, Jimmy Bower, Kirk Windstein, Pepper Keenan i Pat Bruders.