NE PROPUSTITE

Ovo je deset najboljih crtića svih vremena

05.04.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Animirane filmove već dugo ne vole samo klinci! Zahvaljujući maštovito oživljenim slikama, ali i danas sve naprednijoj računalnoj animaciji, nastali su neki od najboljih filmova svih vremena

Evo crtića koje bi, prema odabiru The Guardiana, svaki zaljubljenik u animirani film morao pogledati.

10. Fantastični gospodin Lisac: 'Fantastic Mr.Fox'je prvi crtić Wesa Andersona, redatelja koji se proslavio filmovima 'Obitelj čudaka', 'Život pod morem' i 'Darjeeling d.o.o.'. Snimljen prema romanu Roalda Dahla, to je crtić koji osvaja na prvu loptu. Veliki plus su i glasovi poznatih holivudskih glumaca Georgea Clooneyja, Meryl Streep, Jasona Schwartzmana, Billa Murayja i Owena Wilsona. Zanimljivo je da je glas posudila i britanska indie legenda Jarvis Cocker, pjevač Pulpa.

9. 'Groblje krijesnica': U originalu 'Hotaru no Haka' je japanska anime drama iz 1988. koju je režirao Isao Takahata. Film govori o dvoje djece u Japanu za vrijeme 2. svjetskog rata, a i danas uživa kultni status. Radi se o osebujnom animiranom filmu koji promovira ideju pacifizma te apelira protiv mržnje i rata koji je prikazan kao stanje koje upropaštava jednu cijelu generaciju.


8. 'Željezni div': 'The Iron Giant', snimljen je prema priči Teda Hughesa (1930-1998) i u sjećanje na njega. Priču 'The Iron Man' Hughes je napisao nedugo nakon samoubojstva svoje žene, pjesnikinje Sylvije Plath 1963. godine, kako bi utješio djecu i malo ih razveselio. Film je snimljen 1999. postigavši ogroman uspjeh. Svoje su glasove posudili: Jennifer Aniston, Harry Connick Jr., Vin Diesel i dr. Crtić koji je režirao Brad Bird, nagrađen je s nekoliko prestižnih nagrada Annie, a Bird je pozvan raditi svoj projekt 'The Incredibles' (film je kod nas preveden kao 'Izbavitelji'), u studiju Pixar. 'Željezni div' i danas mnogi nazivaju najboljim crtićem ikad koji nije snimljen u Disneyju.

323109,325016,324989,3249287. Žuta podmornica: 'Yellow Submarine' je britanski animirani film, spoj komedije, fantastike i mjuzikla, koji je režirao George Dunning 1968. Film je inspiriran istoimenom pjesmom Beatlesa, koji su posudili svoje glasove u pjesmama. Crtić odlikuje neobična animacija i psihodelična priča, a režiju potpisuje George Dunning. Glasovi su posudili John Clive, John Lennon, Geoffrey Hughes, Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison i dr. Zanimljivo je da Beatlesi nisu posudili direktno glasove svojim likovima u priči, ali su se pojavili na kraju filma u igranom dijelu te se njihovi glasovi, naravno, mogu čuti i u pjesmama.

6. Persepolis: Autobiografski animirani film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na Zapadu snimljen je 2007. godine. Mogao bi se u nekoliko riječi opisati ovako: diktatura i emigracija, pobuna i rock'n'roll. Suredateljica je Marjane Satrapi, koja je s Vincentom Paronnaudom režirala film prema vlastitom stripu. To je dirljiva i duhovita priča o odrastanju djevojčice Marji u islamističkom Iranu, rađena je s velikom iskrenošću i poznavanjem teme.

5. Pobuna u kokošinjcu: 'Chicken Run, animirani film iz 2000. godine rađen je animacijom figura od gline, prema scenariju i u režiji trostrukog oskarovca Nicka Parka i Petera Lorda, dvaput nominiranoga za Oscara. Obojica su se proslavila radom u claymationu, stop-action tehnici u kojoj se figura od gline oblikuje za svaki kadar kako bi se ostvarila iluzija 3-D animacije. Crtić koji se je višestruko nagrađivan, a glasove su posudili Mel Gibson (Rocky), Julia Sawalha (Ginger), Imelda Staunton (Bunty), Miranda Richardson (gđa Tweedy), Benjamin Whitrow (Fowler), Lynn Ferguson (Mac), Phil Daniels (Fetcher) i Tony Haygarth (g. Tweedy). Nikako ne propustiti ili pogledati opet!

4. Avanture male Chihiro: 'Spirited Away' iz 2001. režirao je Hayao Miyazaki. Film je nagrađen Oscarom kao najbolji animirani film te Zlatnim medvjedom u Berlinu. Priča govori o djevojčici Chihiro koja s roditeljima na putu prema njihovoj novoj kući na selu, nailaze na tunel koji vodi u čudan napušteni grad... Crtić koji se gleda u jednom dahu djelo je sjajnog japanskog animatora po imenu Hayao Miyazaki kojeg mnogi nazivaju i japanskim Waltom Disneyjem.

3. Nebesa: 'Up' je računalno-animirani film animacijskoga studija Pixar iz 2009. godine. Zanimljivo je da je taj crtić  otvorio filmski festival u Cannesu iste godine što je bilo prvi put u povijesti da je neki animirani film otvorio Cannes.
Redatelj filma je Pete Docter koji je i režirao 'Čudovišta iz ormara'. Glasove su posudili u originalnoj verziji Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson i Jordan Nagai. To je ukupno deseti Pixarov film i prvi koji je prikazan u Disney Digital 3D-u. Uz 'Nebesa' u kinima se prikazivao i kratki film 'Partly Cloudy'.

2. Fantazija: 'Fantasia' je američki animirani film fantastike iz 1940. To je treći dugometražni animirani film iz studija Walta Disneyja. Čini je osam nepovezanih, uglavnom apstraktnih epizoda koje prati klasična glazba u izvedbi orkestra Philadelphije. Prije svakog animiranog segmenta, u igranom dijelu filma Deems Taylor predstavlja publici koncept istog. Film je fascinantan i danas, a najpopularniji segment je ostao 'Čarobnjakov učenik', u kojem je Disney ponovno progurao lik Mickeyja Mousea čija je popularnost dotad bila u padu.

1.Valcer s Bashirom: 'Waltz with Bashir' sjajan je film koji progovara o užasima rata i njegovim posljedicama. Djelo je Izraelca Arija Folmana, a na animaciji je radilo 13 animatora, nešto malo manje od 20-ak ljudi iz vizualnog i umjetničkog odjela. Film je višestruko nagrađivan: Zlatnim globusom za najbolji strani film, 2009. je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a 2008. Ari Folman nominiran je u Cannesu za Zlatnu palmu.