18. STFF

Otvorena filmska 3D radionica u Splitu

09.09.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Danas je započela 3D filmska radionica u sklopu 18. Splitskog filmskog festivala, koja će trajati do 16. rujna. Svečano otvaranje 18. festivalskog izdanja u Splitu zakazano je za 14. rujna u kinu Central, s početkom u 22 sata

3D radionica organizirana je u sklopu 18. Splitskog filmskog festivala 14. – 21. rujna). Voditelji radionice su Zoran Zelić, umjetnik s njujorškom adresom i filmski redatelj Joško Jerončić. Cilj je radionice istražiti najvažnije postavke, primjere i metode rada na području stereoskopije (trodimenzionalnog prikaza) te sudionike podučiti osnovama i praktičnim vještinama rada s 3D tehnologijom. Polaznici će, radeći u grupi, zajednički koncipirati, snimiti i montirati kratkometražni trodimenzionalni film na temu'Split 1700'.

Na otvaranju 18. Splitskog filmskog festivala bit će prikazan film 'Navučen zastor' koji potpisuje nagrađivani iranski redatelj Jafar Panahi (u suradnji s redateljem i scenaristom Kamboziyom Partovijem). Panahijev filmski uradak je zabranjen u Iranu (film je snimljen tajno i bez dozvole), redatelj je u dva navrata uhićen i nalazi se u kućnom pritvoru.

Također će na otvaranju biti uručena Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slikaPeteru Kubelki, jednom od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika u svijetu. Osim filmova u konkurenciji, iz programa posebno izdvajamo: Nakon Sundancea i Berlinalea Splićani će imati priliku pogledati sedmodijelnu mini TV-seriju 'Vrh jezera oskarovke Jane Campion koju mnogi filmski kritičari uvrštavaju u svoje 'must see' popise televizijskih serija. Posljednji film poznatog američkog glumca Rivera Phoenixa 'Tamna krv', na čijem je snimanju 1993. iznenada i preminuo, redatelj George Sluizer uspio ga je dovršiti tek 2012. , nakon što je uspio spasiti snimke od uništenja.