PETER HOOK

Originalni zvuk benda Joy Division u Zagrebu

15.03.2013 u 21:24

Bionic
Reading

Organizacija programa Žedno uho u Zagreb dovodi bend Peter Hook and the Light koji će domaćoj publici priuštiti originalni zvuk legendarnog benda Joy Division 21. ožujka u dvorani PAUK

Prije gotovo 40 godina u Manchesteru, prijatelji iz djetinjstva Peter Hook i Bernard Sumner, inspirirani dekadentnom buntovnom energijom nakon koncerta Sex Pistolsa, odlučili su osnovati bend.

U ideji im se pridružio Stephen Moriss, a kako im je trebao i vokal u bendu, pozvali su prijatelja Martina Grestyja koji ubrzo odustaje zbog novog posla. Spontano se potom bendu priključio Ian Curtis kao vokal, također poznanik iz kvarta. Peter posuđuje 35 funti od majke i kupuje bass gitaru, Sumner električnu gitaru, a Stephen bubnjeve - tako je rođen Joy Divison, bend koji je unio novo slovo u modernoj r'n'r abecedi.

Već nakon prvih nastupa Joy Divisona, tj. Warsawa kako su se zvali u početku, bend obavija misteriozni mračni veo koji ih odvaja od zvuka tadašnje engleske glazbene industrije. Bili su jedinstveni, provokativni, mračni, pesimistični, a u isto vrijeme poetični, nježni, optimistični i istiniti. Joy Divison je bio bend koji je uspijevao mračnim plesnim ritmovima, prljavim gitarskim rifovima, gotskim izričajem Ian Curtisa u vokalu i gotovo vanzemaljskim plesom dovesti slušatelja do stanja transa, do neke vrste anarho euforije dajući novu dimenziju shvaćanja života i svijeta oko nas. Joy Divison bili su do kosti iskreni, nadareni, u formaciji benda koja se jednom događa.

Ubrzo nakon što su snimili svoj drugi album 'Closer', neprilagođeni Ian Curtis, koji je uz sve bolovao od epilepsije, oduzeo si je život i Joy Divison odlazi u povijest ostavivši na nebu crni zvjezdani trag.

Peter Hook svoj autentični zvuk i način sviranja bass gitare koji je inače bio osnova ideje i inovativnog ritma Joy Divisiona iliti post punka, prenosi na novi bend – NEW ORDER koji do danas ubire ogroman uspjeh na glazbenoj sceni .

U svibnju 2010. Peter Hook sa svojim bendom The Light u čast vanvremenski talentiranog Ian Curtisa i izričaja cijelog benda Joy Divison odlučio je u matičnom Factory clubu u Manchesteru pokušati izvesti studijske albume 'Unknown pleasures' i 'Closer'.

Ovako hrabar potez Petera Hooka mogao je biti ili genijalan ili potpuni debakl. Alkemija se vratila, Factory club je rasprodan i Peter Hook and the Light krenuli su na turneju po cijelom svijetu puneći apsolutno svaku dvoranu i uveseljavajući tisuće obožavatelja.

Organizacija programa Žedno uho dogovorila ovaj bitan nastup u Zagrebu 21. ožujka u dvorani PAUK, gdje će Peter Hook and the Light izvesti remek djelo r'n'r-a 20. stoljeća, album 'Unknown pleasures'. Atmosfera brojnih održanih koncerata Petera Hooka i njegovog benda u izvedbi glazbe Joy Division može se opisati kao šamanski r'n'r ritual gdje nepoznata zadovoljstva preplavljuju tijelo i duh slušatelja uvodeći ga u euforični trans.

Osim koncerta, Peter Hook u Zagreb premijerno donosi polusatni film 'Joy Division - A Celebration' koji će biti prikazan neposredno prije koncerta.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 120 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 150 kuna. Točna satnica bit će objavljena na sam dan koncerta.