LADY GAGA, ASHLEY JUDD...

Oni su javno progovorili o traumama i seksualnom zlostavljanju

05.12.2016 u 06:00

Bionic
Reading

Silovanje, incest i zlostavljanje obilježili su, nažalost, živote i mnogim holivudskim glumcima i svjetski poznatim glazbenicima. Kako su se izvukli iz depresije, osjećaja krivice te kako se dalje nose s tim traumama, progovorili su u mnogim intervjuima, a sve u jednu svrhu - kako bi osvijestili i ostale žrtve da ništa od svega što im se događa nije njihova krivnja

Otkriti svoje tajne i najgore noćne more, nikada nije lako. To zna i glumica Evan Rachel Wood, koja je prije nekoliko dana poslala mail časopisu Rolling Stone, u kojem je otkrila i šokirala javnost kako je čak dva puta bila silovana. Tu izjavu javno je napisala i na društvenim mrežama. 'Bila sam silovana. Silovao me dečko s kojim sam bila u vezi. Drugi put je to učinio vlasnik jednog kafića. Prije nisam htjela govoriti o tome, jer nisam željela da ljudi pomisle kako samo želim privući pažnju ili da mi netko kaže da to nije neka velika stvar. No, sada znam da se o tome treba pričati, a ne gurati pod tepih. Ne želim to prihvatiti kao nešto normalno. To je ozbiljan problem. Još uvijek sam živa. Sretna. Snažna. No, još uvijek nisam OK.'


Evan Rachel Wood otkrila je da je bila dva puta silovana te da je
htjela počini samoubojstvo

Zbog svega toga, sa samo 22 godine, glumica je htjela počiniti samoubojstvo, smatrajući da je ona sama kriva za to što joj se dogodilo. Otkako je postala poznata, na meti javnosti bila je često zbog svog ponašanja, a osobito nakon što se upustila u ljubavnu vezu s pjevačem Marilynom Mansonom, u doba dok je on bio u braku s Ditom von Teese, a ona imala tek 18 godina. Zbog svog istupa u javnost, glumica se odlučila na neko vrijeme povući iz javnog života, pa je na Twitteru objavila kako neko vrijeme neće pisati na društvenim mrežama.

Mail koji je Evan Rachel Wood poslala časopisu Rolling Stone

Ovih su dana mnogobrojni mediji pisali o holivudskoj glumici Ashley Judd. No povod nije bio neki novi film u kojem glumi, već prisjećanje na strahote koje je prošla u djetinjstvu. Ashley Judd, 48-godišnja glumica, prije nekoliko je godina zapanjila javnost, kada je javno progovorila o tome da je više puta bila žrtva seksualnog nasilja, a sve je to opisala i u autobiografskoj knjizi 'All That Is Bitter and Sweet'

Njezina tužna priča, koja ne bi trebala biti ni scenarij najvećih holivudskih filmova, a kamoli stvarnost, započela je već s četiri godine, kada su joj se razveli roditelji. Zbog toga je sa sedam godina postala depresivna, ubrzo zatim i žrtva zlostavljanja, a kada je to pokušala podijeliti sa svojim bližnjima, nitko joj nije vjerovao. Kada se pogleda njezina životna priča, i ne čudi to ŠTO joj nitko nije pomogao. Naime, Ashley je odrastala uz majku Naomi, koja je vodila razuzdan seksualni život, a njezine su veze često završavale fizičkim obračunima s partnerima. Stoga je u kući imala i pištolj, tada omiljenu igračku i djevojčice Ashley. Osim toga, do punoljetnosti promijenila je čak trinaest škola, zbog čega se još više osjećala odbačeno i nepoželjno.

Činilo se da će pobjeda na manekenskom natjecanju u srednjoj školi, za što je nagrada bila dvomjesečni manekenski ugovor u Japanu, promijeniti nešto u njezinom životu, no nije. Tijekom puta bila je izložena nemoralnim ponudama menadžera iz organizacije, a i jedan maneken ju je pokušao natjerati na oralni seks. Sa samo 16 godina Ashley je proživjela i silovanje.

Such moving thoughts and images at the #TruthtoPower exhibit with @rockthevote in Philadelphia at #dncinphl.

Fotografiju objavljuje Ashley Judd (@ashley_judd)


No nije Ashley Judd jedina iz svijeta slavnih, koja je proživjela takvo traumatično iskustvo. Lista je poduža, a mi ćemo vam donijeti neke od priča.

Gostujući u showu Howarda Sterna, pjevačica Lady Gaga potvrdila je kako ju je silovao 20 godina stariji glazbeni producent. 'Dogodile su mi se neke stravične stvari, kojima se danas bez problema mogu nasmijati jer sam kroz godine prošla mnogobrojne psihološke terapije koje su mi pomogle da se saberem. Imala sam 19 godina i pohađala katoličku školu kada mi se to dogodilo', rekla je u intervjuu. Na pitanje Howarda Sterna je li se ikada suočila sa svojim silovateljem, Lady Gaga mu je odgovorila: 'Nisam. Mislim da bi me to paraliziralo. Uništilo. Jednom sam ga vidjela u jednoj prodavaonici i totalno sam se ukočila od straha.' O tome što je proživjela isprva nije željela nikome reći. No s vremenom je Lady Gaga potražila stručnu pomoć, koja joj je bila od velike pomoći.

I could look out this window all night. But I have to be up early for Sukkiri! Going to sing.....???????????

Fotografiju objavljuje xoxo, Joanne (@ladygaga)

Lady Gaga o silovanju je progovorila u showu Howarda Sterna

I poznata 'Kućanica' Teri Hatcher proživjela je nešto što ni jedno dijete nikada ne bi smjelo. U dobi od pet godina silovao ju je njezin ujak, a to se nastavilo sve do njezine osme godine. Njezina je tajna otkrivena 2006. godine, a svih tih godina Teri je živjela u uvjerenju kako je ona glavni krivac za to, stoga o tome nije nikome ni pričala. U potresnom intervjuu za Vanity Fair, ispričala je sve o tim trenucima. 'Sjećam se kako me je dodirivao i kako ja nisam željela da to radi. Bila sam prestrašena, no nikada nisam pomišljala dići ruku na sebe.'

Događaji iz djetinjstva utjecali su i na to da Teri Hatcher nikada nije mogla imati 'normalnu' ljubavnu vezu s muškarcima jer nije mogla voditi 'normalan' seksualni život. 'Ovo vam pričam kako se ni jedna žrtva silovanja ne bi osjećala usamljeno. Kako bi pomogla svim žrtvama da se ne žive u strahu i osjećaju da su one krive za nešto. To nije vaša krivnja!' Punih 30 godina je prošlo od tog stravičnog događaja, kada je Teri napokon smogla hrabrosti i prijavila svog ujaka. Možda to ne bi ni učinila, da nije pronašla novinski isječak o 14-godišnjoj djevojčici koju je također silovao i koja se zbog toga ubila. U listopadu 2002. godine njezin je ujak osuđen na 14 godina zatvora, a Teri je izjavila kako se nada da on neće ni dočekati izlazak iz istog.

Teri Hatcher kao djevojčicu je silovao njezin ujak, a zbog svega toga dugo nije mogla ostvariti
normalnu vezu s muškarcem

Glumica je progovorila javno o svojim događajima iz djetinjstva

Mnoge je zaprepastilo kada su čuli za lezbijsku aferu glumice Anne Heche. No bolji poznavatelji njezina života, znaju da to nije ništa čudno, budući da ju je od malena pa sve do 12. godine života silovao njezin otac! Tijekom višegodišnjeg silovanja čak joj je prenio i genitalni herpes, a njezina je majka mislila kako se radi o pelenskom osipu te je nikada nije odvela kod doktora. Tijekom godina odrastanja, Anne je pokušala s majkom razgovarati oko svega što se događalo, no majka ju je optužila da laže, stoga njih dvije odavno nisu ni u kakvim odnosima.

Running for a cure! #runforher

Fotografiju objavljuje Anne Heche (@anneheche)

Anne Heche silovao je otac, a majka oko toga nije ništa poduzela

Family photo. People Magazine shoot @heytup

Fotografiju objavljuje Anne Heche (@anneheche)

Glumica s bivšim suprugom Colemanom Laffoonom ima sinove Homera i Atlasa

Kao djevojčica je silovana i jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljica - Oprah Winfrey. Svoju karijeru izgradila je upravo na razgovorima sa slavnim ljudima koji su progovarali o zlostavljanjima koja su prošli, a potom je i ona ogolila svoju dušu pred kolegom Davidom Lettermanom. Brutalno je silovana kao devetogodišnjakinja, a to je nastavljeno i između desete i četrnaeste godine. 'Znam kako je to osjećati se nepoželjno. Svatko tko je ikada prošao neku vrstu zlostavljanja, bilo verbalno bilo fizički, provest će veći dio svog života obnavljajući samopouzdanje.'

Is there anything better than a freshly picked tomato? #harvestday

Fotografiju objavljuje Oprah (@oprah)

Horor u djetinjstvu proživjela je i slavna voditeljica Oprah Winfrey

Glumica Fran Drescher, koju publika pamti po nazalnom govoru i ulozi u televizijskoj seriji 'Dadilja', silovana je 1985. godine. U njezin dom u Los Angelesu upala su dvojica muškaraca, koji su prvo zavezali njezina supruga, potom ga pretukli i natjerali da gleda kako siluju glumicu. Zbog svega toga povukla se na duži period iz javnog života, a da progovori o tome prošle su godine.

Check out this video a fan from Argentina ! Look at this! https://t.co/vFnRxtnUzT?ssr=true

Fotografiju objavljuje Fran Drescher (@officialfrandrescher)

1985. godine u vlastitom je domu silovana i popularna 'Dadilja', a sve je to morao gledati njezin
tadašnji suprug, koji je bio vezan i pretučen

Zbog silovanja Fran Drescher se povukla na duži period iz medija

Da silovane nisu samo žene, dokaz je i holivudski glumac Shia LaBeouf, koji tvrdi kako ga je nepoznata žena silovala tijekom performansa koji je pod nazivom #IAMSORRY održao početkom ove godine. Performans je zamišljen tako da glumac u tišini sjedi s papirnatom vrećicom na glavi, a trajao je pet dana u jednog galeriji u Los Angelesu. Budući da su svi zainteresirani mogli mu prići i sjesti pored njega, to je napravila i dotična žena, koja je u galeriju stigla u pratnji svog dečka. Kako je glumac ispričao u intervjuu za magazin Dazed, njezin dečko ostao je ispred ulaza, a ona je ušla, skinula mu hlače i silovala ga.

Shia LaBeouf silovan je tijekom svog performansa u jednoj galeriji

☀️

Fotografiju objavljuje Shia LaBeouf (@shialabeoufdaily)


Goru situaciju od njega zasigurno je prošao slavni glumac Tim Roth, rođen u Engleskoj. Tijekom odrastanja, Roth je bio žrtva incesta, a o tome je progovorio u intervjuu za Daily Mail: 'Dogodilo se tijekom mog djetinjstva i trajalo sve dok nisam postao tinejdžer. No nikada neću reći tko je ta osoba bila, on je odavno otišao, no moram napomenuti da to nisu bili ni moja majka niti moj otac. Stvari se događaju, no nitko sebi ne želi priznati da je žrtva. Samo želiš preživjeti sve to, a prva stvar koja će ti pomoći da sve to prebrodiš je da pričaš o tome. Meni je puno pomogao film koji sam režirao 'The War Zone'. Dugo sam tražio idealan film, i kada je napokon stigao, on mi je bila fantastična prilika da dobijem bitku sa svim demonima u sebi.'


Slavni glumac u djetinjstvu je bio žrtva incesta, no nikada nije otkrio tko ga je iz obitelji silovao