DAVID BOWIE

Odlazak legende: Po ovome ćemo ga zauvijek pamtiti

11.01.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Čovjek s tisuću lica, heroj svemirske rock odiseje, kameleon rock'n'rolla, kako su kritičari nazivali Davida Bowieja, bio je neponovljiv glazbeni umjetnik, glumac, redatelj i vizualni umjetnik čije je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag na svjetskoj glazbenoj i umjetničkoj sceni

David Bowie, iliti David Robert Jones, rođen je u Brixtonu u Londonu 8. siječnja 1947. U ranim šezdesetim godinama prošloga stoljeća nastupao je pod imenom Davy Jones pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe The Monkees. Kako bi izbjegao te zabune, promijenio je svoje prezime u Bowie, po američkom ratnom heroju iz Alamoa Jimu Bowieju i njegovom poznatom nožu naziva - Bowie.

S petnaest godina Bowie je doživio nesreću kad ga je prijatelj George Underwood, koji je nosio prsten na ruci, udario u lijevo oko zbog neke djevojke i teško ga ozlijedio. Bowie je osam mjeseci izostao iz škole, sve dok doktori nisu završili s operacijama i dok opet nije mogao normalno otvarati i zatvarati oko. Bez obzira na sve teškoće, ostao je dobar prijatelj s Underwoodom, a on je kasnije ilustrirao Bowiejeve rane albume. Doktori ipak nisu uspjeli zaliječiti njegovo oko te mu se zjenica neprestano širila. Rezultat toga je bila njegova trajna nesposobnost dubinskog opažanja okom, kao i teško raspoznavanje boja.

Živeći pod utjecajem klasičnih rock'n'roll izvođača kao što su Fats Domino, Chuck Berry i Little Richard, čije je ploče posjedovao njegov otac, oduševivši se Richardovim klasikom 'Tutti Frutti' iz 1955. te pod utjecajem američkih modern jazz glazbenika poput Charlesa Mingusa i Johna Coltranea, čvrsto je odlučio postati 'najveća rock zvijezda u Engleskoj'.

Glazbenu karijeru Bowie je započeo vrlo rano, kao šesnaestogodišnjak. Prvi je album objavio 1967. za izdavačku kuću Decca Records pod jednostavnim nazivom 'David Bowie'. Prvi uspjeh doživio je 1972. pjesmom 'Space Oddity', čija je prva verzija snimljena 1969. (u mono tehnici, da bi nešto kasnije bila snimljena stereo).

David Bowie bio je jedan od pionira rock teatra te je svojim originalnim nastupima i rock predstavama još u svojoj fazi Ziggy Stardust and the Spiders from Mars stekao epitet 'kozmički Ziggy', oduševljavajući, provocirajući i zbunjujući glazbenu i svjetsku javnost. Proteklih desetljeća umnogome je utjecao na planetarna glazbena zbivanja svojim originalnim glazbenim izričajem kao vječno nepredvidljiv, uvijek inovirajući autor te izvođač koji je uspješno uspijevao prebroditi mnoge žanrovske promjene i trendove.

Nadahnut Pixiesima i Sonic Youthom, kao i sjećanjima na rane sedamdesete, Bowie je okupio hard rock kvartet Tin Machine, u kojemu su uz njega svirali gitarist Reeves Gabrels, Tony Sales na basu i Hunt Sales na bubnjevima. Tin Machine su objavili dva studijska i live album.

Šminka, kostimi, koreografija, muzika, svjetlo, ples i gluma postali su sastavni dio njegovih rock predstava, a njegova Glass Spider Tour 87 zabilježena je kao jedna od najvećih i najuspješnijih u povijesti rock glazbe.

Tijekom nastupa 25. lipnja 2004. na festivalu Hurricane u njemačkom gradu Scheeßelu osjetio je snažnu bol u prsima, a liječnici su ustanovili da se radilo o manjem srčanom udaru te je hitno operiran u Hamburgu. Oporavak je trajao godinu dana i pored nekoliko nastupa na događanju Fashion Rocks 2005., gostovanja s Arcade Fire 2005. te Davidom Gilmourom i Alicijom Keys 2006. Bowie nije održao solistički koncert punih jedanaest godina.

Njegov posljednji album, izdan prije tri dana, među kritičarima je vrlo dobro prihvaćen. Bowie se pojavljivao i na filmu kao vrlo uspješan glumac, redatelj i vizualni umjetnik. Uspješno se prilagođavajući novim trendovima (od jazza, beata, bluesa i psihodelije u šezdesetima, preko glam rocka, soula, funka i new wavea u sedamdesetima, popa u osamdesetima te hip-hopa, alternativnog rocka i elektronike u devedesetima, pa sve do neoklasicizma) te pomicanjem njihovih granica postao je i jedan od najutjecajnijih britanskih, ujedno svjetskih glazbenih umjetnika svih vremena, izvršivši golem utjecaj na brojne izvođače bez obzira na njihovu stilsku orijentaciju.

U okviru svoje svjetske turneje The Sound + Vision World Tour 1990, koja je završila na stadionu River Plate u Buenos Airesu 29. rujna, po prvi put je nastupio i u Zagrebu (stadion Maksimir 5. rujna).

Kad je riječ o privatnom životu, Bowie se prvi put oženio 1969. Angelom Barnett. Njihov sin Duncan Zowie Haywood Jones rođen je 30. svibnja 1971. Nakon osam godina razdvojenog života par se rastao 8. veljače 1980. u Švicarskoj.

Bowie se drugi puta oženio 1992. somalijskim supermodelom Iman Abdulmajid, a 2000. dobili su kćer Alexandru Zahru Jones (koju zovu Lexi). S njima je na relaciji Manhattan - London živjela i manekenkina kćerka iz prvog braka, Zulekha.

Pjesme po kojima ćemo zauvijek pamtiti Davida Bowieja:



Posljednji video velikog umjetnika: