BALKANS' MEMORY

Očuvanje filmske baštine kao jedan od nacionalnih prioriteta

01.06.2012 u 15:21

Bionic
Reading

U petak, 1. lipnja, u zagrebačkoj Mimari lansirana je prva u nizu konferencija s ciljem očuvanja i digitalizacije audiovizualne baštine Zapadnog Balkana

Ako ste jedna od onih osoba koje se s nostalgijom prisjećaju starih filmskih doživljaja, uzbudljive televizijske emisije ili radijske drame koju ste negdje sredinom osamdesetih pozorno slušali tijekom nedjeljnog obiteljskog ručka – a pritom žalite zbog toga što je sav taj sadržaj danas nedostupan, brinući se da nezbrinut trune u podrumima i tavanima raznoraznih državnih institucija, projekt pod krovnim nazivom 'Balkans' Memory' mogao bi biti savršeni lijek za vašu nostalgiju.

Ali i više od toga jer misija očuvanja, digitalizacije i promocije audiovizualne baštine u regiji tzv. Zapadnog Balkana (čiji je Hrvatska 'najzapadniji' službeni član), prošlost je opet učinila aktualnom.

U zagrebačkoj je Mimari tako u petak, 1. lipnja 2012, održana konferencija na kojoj su se održala uvodna izlaganja vezana uz osnovne postavke projekta – od pitanja financiranja i pozicioniranja zadataka unutar šireg konteksta nacionalne kulturne politike do konkretnih tehničkih problema i prednosti s kojima će se Hrvati oni koji se uhvate u koštac s arheologijom bogate arhive.

Na inauguralnoj konferenciji, tek početku serije konferencija i seminara koji će se u regiji održavati u sljedeće tri godine (zaključno s krajem 2014), francuska Ina EXPERT (institucija posvećena čuvanju baštine filmske, TV i radijske produkcije) udružila je snage s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Albanskim nacionalnim filmskim arhivom i Conférence Permanente de l'Audiovisuel Méditerranéen (COPEAM), stvarajući regionalnu mrežu stručnjaka s kojima dijele svoja iskustva vezana uz spašavanje i modernizaciju audiovizualne baštine.

'Balkans' Memory' obuhvaća Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju i BiH, a na lansirnom druženju u Zagrebu moglo se čuti puno toga, od razmjene konkretnih zanatskih detalja do toga da je očuvanje filmske baštine 'visoko na listi nacionalnih prioriteta', ali i više od toga jer 'kultura nadilazi geopolitičke granice'. Nakon Zagreba, konferencija seli u Tiranu, gdje će se nastaviti s još konkretnijim raspravama o praksi provedbe u Zagrebu skiciranih ideja.