'PRIČA O IGRAČKAMA 3'

Novo čudo animacije iz Pixarove radionice

10.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Zaista je nevjerojatna pouzdanost s kojom holivudski animacijski studio Pixar iz godine u godine isporučuje filmove koji su načelno namijenjeni djeci, no odavno je jasno da je riječ o djelima za publiku svih generacije

Posebno je impresivno što su u proteklih petnaestak godina, otkako rade dugometražne filmove, svoj kreativni proces razvili do mjere da sve izgleda tako lako i očigledno, iako, naravno, to uopće nije. Nakon što su u proteklih nekoliko godina dokazali da mogu napraviti briljantne priče od ideja koje, blago rečeno, na papiru ne djeluju baš obećavajuće ('Juhu-hu', 'Wall-E', 'Nebesa'), svoj pobjedonosni niz nastavljaju s 'Pričom o igračkama 3', novim izdanjem svoga zasad jedinog serijala (doduše, trenutno su u pripremi nastavci 'Auta' i 'Čudovišta iz ormara').

Treća pustolovina kauboja Woodyja, astronauta Buzza Svjetlosnog i ostalih igračaka jedan je od onih rijetkih filmova koji jednako oduševljava i publiku i kritičare. Nakon dva tjedna američke distribucije, zauzima šesto mjesto liste najboljih filmova svih vremena po glasovima korisnika Internet Movie Databasea. Možemo očekivati da će s rastom broja glasova ponešto pasti, ali na temelju dosadašnjeg uzorka može se pretpostaviti da se neće spustiti ispod 30. mjesta. A što se tiče kritike - od 212 recenzija koje je zabilježio site Rotten Tomatoes, 99 posto je pozitivnih, odnosno negativnih je, slovom i brojkom, samo tri.

Odmah treba reći da je takvo oduševljenje malo pretjerano – 'Priča o igračkama 3' nije baš toliko genijalan film da bi ga se uvrštavalo u najbolje u povijesti, a zapravo nije najbolji ni u okviru Pixarova opusa (osobno bih ispred njega svakako stavio 'Priču o igračkama 2', a vjerojatno i 'Nebesa'). No, isto tako nema dvojbe da ćemo ove godine u kinima vidjeti malo boljih filmova od ovoga.

Foršpan 'Priča o igračkama 2'


Od 'dvojke' je prošlo 11 godina i autorska ekipa, na čelu s redateljem Leejem Unkrichom, priču novog nastavka napravila je uračunavši proteklo vrijeme. Dakle, dječak Andy - vlasnik Woodyja, Buzza i ekipe – završio je srednju školu i kreće na fakultet, a već se godinama ne igra sa svojim nekadašnjim ljubimcima koji sa strepnjom očekuju što će se s njima dogoditi nakon njegova odlaska. Andyjeva je namjera da Woodyja uzme sa sobom, a ostale igračke spremi na tavan, međutim, stjecajem okolnosti svi dospiju u jedan dječji vrtić, u kojemu među igračkama šefuje naizgled simpatični medo Mazni. Zbog njegovih manipulacija, Andyjeve igračke završe u igraonici najmlađe djece, koja ih toliko zlostavljaju da je jasno da nemaju šanse to preživjeti na dulji rok. No, Woody će pokrenuti plan velikog bijega.

Kako smo navikli od Pixara, 'Priča o igračkama 3' film je majstorske dramske konstrukcije, s tečnom i vrlo uzbudljivom pričom koja potpuno uvuče i drži gledatelja u napetosti. I ostali komplimenti više su nego očiti: likovi su fino profilirani, zaplet je prožet humorom (podzaplet kada Buzza resetiraju te počne govoriti španjolski doista je urnebesan), a rasplet je duboko emotivan. Ukratko, nema se što prigovoriti, nego samo, u svjetlu gore napisanog, ustvrditi da je 'dvojka' ipak bila još slojevitije i emotivnije djelo.

Hrvatska sinkronizacija uobičajeno je dobra, a od zgodnih dosjetki posebno valja izdvojiti da uloge Barbie i Kena tumače Jelena (ex-Veljača) i Janko Popović Volarić. Predsjednik Ivo Josipović svoj je glas posudio u šesterominutnom crtiću 'Dan i noć', koji se prikazuje prije 'glavnog' filma. I na kraju još samo napomena da je 3-D ovdje manje-više posve nevažan te da ćete jednako uživati i u 'dvodimenzionalnom' izdanju 'Priče o igračkama 3'.