ALBUMI TJEDNA

Nova Rihanna donosi hitove, ali ostavlja gorak okus

20.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Sedmi Rihannin album u isto toliko godina karijere, korak dalje u južnjački blues rock Kid Rocka plus neočekivani povratak u formu Christine Aguilere


RIHANNA - UNAPOLOGETIC

TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Po količini pojavljivanja u skandal rubrikama s odjećom ili bez nje, u trijeznom stanju ili baš i ne, agresivnoj (samo)promociji na društvenim mrežama i sveopćoj medijskoj prisutnosti, reklo bi se da je Rihanna trenutno bez konkurencije najveća pop zvijezda na planetu. No brojke su ipak nešto drukčije – nijedan od njenih dosadašnjih šest albuma nije se prodao u više od sedam milijuna (to je jedino uspio izvesti 'Good Girl Gone Bad' iz 2007.), a u prosjeku odlaze u tri-četiri milijuna. Nije ni to za baciti, ali nije ni blizu pravim blockbusterima, čak i u današnjoj iscrpljenoj diskografskoj industriji (Adeleina '21-ica' otišla je primjerice u gotovo 25 milijuna, Gagin debi 'The Fame' u 15-ak). Ono gdje je Rihanna pak stvarno jaka je nevjerojatan niz singlova (dosad njih preko 40, što solo, što u kolaboracijama) od kojih su mnogi odavno klasici modernog popa ('Umbrella', 'Russian Roulette', 'Love The Way You Lie' s Eminemom…). Osim toga, zaista je diskografski neumorna – otkad se 2005. pojavila, uredno svake godine objavljuje novi album (osim 2008. kad je bila na svjetskoj turneji i objavila samo obogaćeno reizdanje 'Good Girl…') pa joj je ovo već sedmi album u karijeri, a tek su joj 24 godine.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG
Prva polovica albuma je ne baš najinventivniji, šatro futuristički electro r'n'b, a prema kraju pojavljuje se neočekivan broj mahom neobičnih balada po stilu najbližih Beyonce, pa stvari postaju znatno intrigantnije. Važno je upozoriti one slabijeg želuca da mnogi tekstovi vjerojatno govore o njenoj 'ukletoj' vezi s Chrisom Brownom, za navodnu obnovu koje se, usprkos batinama, očito ne planira ispričavati nikome (vidi naslov).
NAJBOLJE STVARI
Prvi singl 'Diamonds', zatim ambiciozna, epska dvodijelna 'Love Without Tragedy/Mother Mary', pa onda problematična (jer je duet s Brownom) ali zarazna 'Nobody's Business', plus 'No Love Allowed' i 'What Now'…
DAKLE
Album negdje oko Rihanninog prosjeka, značajno slabiji od preklanjskog 'Loud', no još uvijek pristojnog hit potencijala, a to je ovdje ipak najvažnije.

OCJENA: 7/10
DATUM IZLASKA:
19. studenoga
IZDAVAČ: DEF JAM/UNIVERSAL MUSIC

KID ROCK – REBEL SOUL

TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Sad kad je Mitt Romney izgubio izbore, znatno je lakše progutati jednog od njegovih gorljivijih showbiz zagovornika, Kid Rocka. Rock je inače svojim posljednjem albumom, sjajnom preklanjskom country rock guilty pleasure kolekcijom 'Born Free' (koju mu je producirao Rick Rubin) kompletirao svoju transformaciju iz agresivnog metal repera u zrelog southern rock trubadura. Sad je otišao još dublje u carstvo najcrnjih mogućih 'Uncle Sam' klišea, pa pjeva o američkim trupama, fetišu prema oružju, viskiju, rednecksima i rodnom mu Detroitu, a sve to na povremeno prilično zamornu mješavinu countryja, bluza i soft metala.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG
Pola-pola, s tim da je druga polovica albuma znatno zanimljivija, ako se tko uopće uspije probiti do nje.
NAJBOLJE STVARI
Daleko najbolja je završna honky tonk balada 'Midnight Ferry', a mogu proći još i singl 'Let's Ride' (iako je refren maznut od Peppersa), zatim 'Happy New Year', 'God Save Rock'n'roll' i 'Redneck Paradise'…
DAKLE
'Rebel Soul' je značajan korak natrag za Kid Rocka, ali je još uvijek onako nekako blesavo, trasherski šarmantan.

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
19. studenoga
IZDAVAČ: ATLANTIC/DANCING BEAR

CHRISTINA AGUILERA – LOTUS

TKO/ŠTO/KAKO/KADA
Podatak da je Christina Aguilera svoj eponimni debi album koji je objavila jedva punoljetna 1999. prodala u 17 milijuna primjeraka danas se čini nevjerojatnim (vidi gore Rihannu!), pogotovo s obzirom na kvalitetu albuma koji su uslijedili. Kreativno i komercijalno dno (niti pola milijuna prodanih) dosegnula je preklanjskim grozomornim pokušajem 'skidanja' Lady Gage, 'Bionic', a 'Lotus' bi trebao biti njen povratak na pravi put. Treba odmah reći da se radi o znatno boljem albumu od prethodnika – nije to doduše neki revolucionarni makeover, prije redovna, uobičajeno preopsežna dance/r'n'b kolekcija, samo značajno ozbiljnije i pametnije odrađena i složena nego zadnji put.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG
Nešto više od polovice dobrog, a bolji dio albuma po običaju čine napumpane power balade koje Aguilerinom glasu daju da diše.
NAJBOLJE STVARI
'Red Hot Kinda Love', 'Army Of Me' i 'Your Body' od bržih, a od balada 'Cease Fire', 'Blank Page', 'Best Of Me' i 'Just A Fool' (duet s country zvijezdom Blakeom Sheltonom)…
DAKLE Christina Aguilera se ipak izvukla iz ponora u koji je upala, na publici je sad da to i honorira.

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
12. studenoga
IZDAVAČ: RCA/MENART