SEVDAH TAKHT DAMIRA IMAMOVIĆA

Nova dimenzija sevdaha u vrhunskoj izvedbi

21.10.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Sinoć se u Tvornici kulture tijekom nastupa Sevdah takhta Damira Imamovića nije čulo nikakvo šuškanje, škirpanje stolaca, kašljanje ni šapat, jer je publika u potpunoj tišini i uz maksimalnu opuštenost upijala nevjerojatnu izvedbu sevdalinki kroz jednu sasvim novu dimenziju. Prvenstveno zahvaljujući virtuoznom glazbeniku, skladatelju i pjevaču sevdaha Damiru Imamoviću, koji je uz podjednako sudjelovanje Nenada Kovačića na udaraljkama i Ivana Mihajlovića na basu pružio nevjerojatnu šetnju kroz sevdah kako ga on vidi, zamišlja, izvodi i osjeća. Publika ga je s pravom nagradila s tri bisa

Divno je kada na koncert najavljen za 20 sati publika, koja s razlogom dolazi sa željom da doživi glazbu, dolazi već u 20 sati, pa je i najavljeni koncert počeo malo iza 20:30. Taman da se popune sva sjedeća mjesta u velikoj dvorani koja se tijekom nastupa ispunila i pristojnim brojem publike koja je naknadno stigla i ostala stajati. Gotovo puna dva sata, uključujući i tri bisa, Damir Imamović je predstavljao novi projekt Sevdah takht, promovirajući pjesme s novog albuma uz izvedbu i nekih drugih sevdalinki u novim aranžmanima.

Znajući da su Nenad Kovačić, okružen svom vrstom udaraljki, i Ivan Mihajlović na basu vrhunski glazbenici, Imamović je doista od sevdaha stvorio jedan novi žanr koji njegov djed Zaim Imamović, jedan od najpoznatijih izvođača sevdalinki u povijesti sevdaha, ne bi prepoznao i sigurno se pitao što se to dogodilo s njegovim unukom. A s njegovim se unukom dogodilo to da je čovjek počeo promišljati glazbu i slušajući razne glazbene žanrove stvorio jedan novi sevdah, toliko bogat ritmovima, nevjerojatno složenim, ali prikladnim bas dionicama i virtuoznim gitarskim izvedbama, tako da je sinoćnji koncert bio daleko više od doživljaja sevdaha. Hrana za dušu obogaćena je fenomenalnom koncertnom izvedbom u kojoj se jazz rock miješa s trip hopom, uz povremene afričke ritmove u fuziji s ranom glazbom, te ponuđena uz upečatljive vokalne izvedbe sevdaha Damira Imamovića

I bilo bi to sve vrlo ozbiljno i veličanstveno da Imamović nema taj dar jednog zabavljača pa su njegove najave pjesama nerijetko izazivale salve smijeha uz gromoglasan pljesak. Pljesak koji je nakon gotovo svake pjesme zvučao kao eksplozija oduševljenja usred potpune tišine doživljaja koju su nam pružili Damir Imamović, Nenad Kovačić i Ivan Mihajlović.

Nema sumnje da je u publici bilo i razočaranih gledatelja koji su sigurno došli čuti tradicionalne sevdalinke, a dobili vrhunski koncertni doživljaj temeljen na sevdahu, međutim, Sevdah takht Damira Imamovića vrhunski je glazbeni doživljaj primjeren najpoznatijim koncertnim dvoranama na svijetu koje bi, sudeći po viđenom, komotno to uskoro mogle i postati. Ako ne prije, onda nakon što world music scena shvati da je ovo dragulj kojeg što prije treba pokazati svijetu, a BBC 3 dodjeli Sevdah takhtu Damira Imamovića World Music Award.